407
Ενας στους τέσσερις εξακολουθεί να καπνίζει στη χώρα μας παρά τις καμπάνιες υγείας | Shutterstock

Η κρίση έκοψε (και) το τσιγάρο στους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 14:08
Ενας στους τέσσερις εξακολουθεί να καπνίζει στη χώρα μας παρά τις καμπάνιες υγείας
|Shutterstock

Η κρίση έκοψε (και) το τσιγάρο στους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 14:08

Σημαντική, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πτώση των ποσοστών των καπνιστών καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μεταξύ των νέων, όπως δείχνει πανελλαδική έρευνα. Την ίδια ώρα όμως, ενώ οι περισσότεροι πολίτες θέλουν την εφαρμογή των νόμων κατά του καπνίσματος, αυτοί είναι όλο και περισσότερο σε αχρησία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο τόπος που επιλέχτηκε για την παρουσίαση, τα Τρίκαλα, έχει τον συμβολισμό του, καθώς η πόλη εδώ και μήνες προσπαθεί να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Τι μας δείχνει η έρευνα:

Οι καπνιστές φτάνουν σήμερα στο 27,1% του πληθυσμού έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί από την ΚΑΠΑ Research το 2012.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης που σχολίασε τα αποτελέσματα επισημαίνει ότι η πτώση των 9 μονάδων είναι ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ αυτό το 27,1% είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών, αναφέρθηκε, ότι ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας, όπως τονίστηκε, μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Με άλλα λόγια, από την αρχή της κρίσης ως και σήμερα.

Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή -αλλά βέβαια και ευχάριστη- είναι και η μείωση, κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες (16-24 ετών).

Από μια άλλη γωνία, εντυπωσιακή είναι και η μείωση στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων που έφτασε το 49% στο διάστημα 2007-2016.

«Ναι» στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας δείχνει ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 88,1% θεωρούν εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος.

Το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου για τους κλειστούς χώρους και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Η εμπειρία αυτής της κατάστασης είναι καθολική: το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93% οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου ενώ το 85,2% αποδίδει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι η διαπίστωση της έρευνας ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά μεταξύ των νέων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...