453
Για την πανεπιστημιακό Μπέιτμαν η έκθεση του σώματός της γυμνού σε αμφιθέατρα και κάμερες είναι μια φιλελεύθερη εκπαιδευτική μέθοδος | Υοutube

Η καθηγήτρια και η «γυμνή αλήθεια» της κατά του Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 13:25
Για την πανεπιστημιακό Μπέιτμαν η έκθεση του σώματός της γυμνού σε αμφιθέατρα και κάμερες είναι μια φιλελεύθερη εκπαιδευτική μέθοδος
|Υοutube

Η καθηγήτρια και η «γυμνή αλήθεια» της κατά του Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 13:25

Η δόκτωρ Βικτόρια Μπέιτμαν είναι φεμινίστρια, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, ένθερμη υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παντρεμένη, ετών 40, άτεκνη.

Η καθηγήτρια δίνει στο ακαδημαϊκό κοινό και στην κοινή γνώμη τα φώτα της τσίτσιδη, με το σύνθημα Brexit leaves Britain naked (το Brexit απογυμνώνει τη Βρετανία) γραμμένο στον κορμό της με μαρκαδόρο. Προσελκύει, εννοείται, το ενδιαφέρον των media – όχι μόνο των social.


Σε διάλεξή της περί το (μη) Brexit, η θέση της αποκαλύφθηκε σταδιακά: η καθηγήτρια απεκδύθηκε των ενδυμάτων της με τον δέοντα τρόπο (αργά, χωρίς βιασύνη) και ενδύθηκε με υπομονή και επιμονή τη γυμνή αλήθεια της γνώσης (προς μεταλαμπάδευση).

Χειρόγραφο δεν χρησιμοποίησε, μίλησε «από στήθους».

To 2016, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, ξεγυμνώθηκε σε μια κολεγιακή συνάντηση. Οι γυμνές διαμαρτυρίες της συνεχίστηκαν σε δημόσιες συζητήσεις και επιστημονικά μίτινγκ, ακόμη και σε τηλεοπτικά προγράμματα, με αφορμή διάφορα θέματα, όπως λ.χ. «η παραμέληση των γυναικών στην οικονομική ιστορία».

Τη ρώτησαν οι Times: «Τι δουλειά έχει το τσιτσίδωμα στη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για την υπόθεση του Brexit;»

Απάντησε η Μπέιτμαν: «Η ελευθερία είναι το πράγμα που ενώνει το Brexit με τον φεμινιστικό ακτιβισμό μου. Νομίζω ότι εκεί που ήμασταν ήταν ένας πιο ελεύθερος, πιο ανεκτικός και πιο φιλελεύθερος κόσμος, ενώ το Brexit μάς οδηγεί σε έναν κόσμο λιγότερο φιλόξενο, λιγότερο ανεκτικό, πιο εθνικιστικό, πιο αντιμεταναστευτικό».

«Το γυμνό αποκαλύπτει ότι έχουμε πρόβλημα»
Σώμα κατάστικτο από διαμαρτυρία κατά του Brexit (vnbateman.com)

Η χρησιμοποίηση του γυμνού σώματός της για να υποστηρίξει τις ιδέες της αντανακλά τη φιλοσοφία της: «Αν μια γυναίκα επιλέξει να χρησιμοποιήσει το σώμα της για να κάνει κάτι διαφορετικό από σεξ και μωρά», λέει στο βρετανικό Μέσο, «χαρακτηρίζεται πόρνη, μίασμα, στολίζεται και με χειρότερες εκφράσεις. Αυτό αποκαλύπτει πολύ περισσότερα πράγματα για το τι σκέφτονται οι άνδρες για τις γυναίκες. Αποκαλύπτει ότι ως κοινωνία έχουμε πρόβλημα».

Θα σταματήσει, άραγε, τις γυμνές διαμαρτυρίες της; Αν το Brexit κλείσει ως ζήτημα κάποια στιγμή, τις επόμενες ημέρες ή και ώρες ίσως;

Η Βικτόρια Μπέιτμαν δεν φαίνεται να λογαριάζει τον χρόνο (τον πολιτικό ή τον βιολογικό) ως παράγοντα ανασταλτικό του ακτιβισμού της. Αλλα σκέφτεται: «Για να είμαι ειλικρινής», λέει, «όταν φτάσω στο σημείο να μην εισπράττω αρνητική αντίδραση, τότε θα σταματήσω. Επειδή εκείνη τη στιγμή δεν θα απομένει τίποτα για να αποδειχθεί».

«Είμαι πολύ τυχερή που δεν έχω παιδιά»

Στην ερώτηση των Times αν θα έκανε τα ίδια σε περίπτωση που είχε παιδιά, η Μπέιτμαν απάντησε ως εξής: «Θα έπρεπε να το σκεφτώ πολύ προσεκτικά, διότι θα υπήρχε κάποιος άλλος που θα ήταν παράγοντας της εξίσωσης. Εως τώρα έχω επιλέξει να μην έχω παιδιά και αισθάνομαι πολύ τυχερή σε σύγκριση με τις γυναίκες προγόνους μου οι οποίες δεν μπορούσαν να έχουν αυτήν την επιλογή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...