288
Η Γκρέτα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Πέμπτης | Reuters

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 20:28
Η Γκρέτα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Πέμπτης
|Reuters

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 20:28

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό της για έναν ευρωπαϊκό «νόμο για το κλίμα» δεσμευόμενη για ουδετερότητα άνθρακα (δηλαδή για μηδενικούς ρύπους) μέχρι το 2050.

Όμως αυτό που η ίδια η Κομισιόν θεωρεί πως είναι μια «πρωτιά» σε ευρωπαϊκή κλίμακα, χαρακτηρίστηκε απλά… «παράδοση» από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η 17χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Πέμπτης, έκανε έκκληση στην ΕΕ να επιβάλλει την ουδετερότητα του άνθρακα από φέτος και να μην περιμένει 30 χρόνια.

Στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκρέτα εγκάλεσε την ΕΕ ότι «προσποιείται πως είναι ηγέτης» στην κλιματική αλλαγή κατηγορώντας την ότι συνεχίζει μια πολιτική που ευνοεί την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

«Βρίσκεστε εδώ για να προσπαθήσετε να θεσπίσετε νόμους και πολιτικές (…) προσποιούμενοι ότι μπορείτε να είστε ένας ηγέτης στον τομέα του κλίματος, την ίδια ώρα που συνεχίζετε να κατασκευάζετε και να επιδοτείτε νέες υποδομές για ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την κατάσταση», είπε, χαρακτηρίζοντας τον «νόμο για το κλίμα» της Κομισιόν «παράδοση» και εκτιμώντας πως στέλνει το λάθος σήμα «ότι μια πραγματική και επαρκής δράση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται γι’ αυτό».

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια κρίση που ακόμη δεν έχει γίνει αντικείμενο επαρκούς διαχείρισης», είπε, κατακεραυνώνοντας την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία νωρίτερα διαβεβαίωνε ότι «ο νόμος θα είναι η πυξίδα της Ε.Ε. για τα επόμενα 30 χρόνια και θα μας καθοδηγεί σε κάθε στάδιο στον δρόμο ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...