1248
| CreativeProtagon

Η Εύβοια των αστεριών!

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 18 Αυγούστου 2019, 10:20
|CreativeProtagon

Η Εύβοια των αστεριών!

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 18 Αυγούστου 2019, 10:20

Για να φτάσεις στο χωριό Σέτα στρίβεις από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Νότιο Εύβοια στο ύψος της Βάθειας – της Αμαρύνθου όπως είναι γνωστή στις μέρες μας. Από εκεί, το μικρό χωριό – σε υψόμετρο 740 μέτρων- απέχει κοντά στα 20 χιλιόμετρα.

Στη Σέτα, λοιπόν, «έστησε» μια καινούργια ζωή μια γυναίκα μελισσοκόμος. Στο fb διαβάζω: «Ονομάζομαι Γουλιάμου Βιργινία και κατάγομαι από την ιστορική και όμορφη Γραβιά. Είχα την τύχη λόγω της οικονομικής κρίσης να χάσω την δουλειά μου και να αναζητήσω διέξοδο στην φύση και ειδικότερα στην μελισσοκομία. Πολύ γρήγορα από τους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου βρέθηκα στο βουνό παρέα με τις μελισσούλες μου να αγωνιζόμαστε να μάθουμε ο ένας τον άλλον. Με τον καιρό έκτισα μια σχέση εμπιστοσύνης με τα σπουδαία αυτά πλάσματα και όποτε οι καιρικές συνθήκες και οι ανάγκες τους μου το επιτρέπουν έχω την δυνατότητα να σας διαθέσω ένα μικρό μέρος από τα θρεπτικά τους μελισσοκομικά προϊόντα».

Σετιανή Μέλισσα

Τα προϊόντα που παράγει κυκλοφορούν με τη φίρμα Σετιανή Μέλισσα και δύο εξ αυτών συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο διαγωνισμό Great Taste Awards κέρδισαν από ένα αστέρι. Πρόκειται για το βιολογικό μέλι ελάτης και το βιολογικό μέλι θυμαρίσιο. Δύο στα δύο με την πρώτη (δύο συμμετοχές – δύο βραβεία).

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση -με το brand name Σετιανή Μέλισσα- είναι μια από τις 13 επιχειρήσεις της Εύβοιας που τα προϊόντα τους ταξίδεψαν μέχρι το Λονδίνο και γύρισαν πίσω γεμάτα αστέρια – και ένα και δύο και τρία αστέρια!  Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετρά πρωταθλητές στο δύσκολο πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα της οικονομίας (οι βραβεύσεις σε αυτή τη μάχη των Oscar στα τρόφιμα και τα ποτά είναι μια ισχυρή ένδειξη του επιπέδου ανταγωνιστικότητας αλλά και του βαθμού καινοτομίας και εξωστρέφειας των ευβοϊκών προϊόντων).

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην ορεινή Σέτα. Το χωριό έχει επιλέξει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του ο Ελληνοαμερικανός Σταύρος Σπυρόπουλος, επικεφαλής μιας φαμίλιας που έχει την επιχειρηματικότητα να τρέχει στο αίμα της. Ο ίδιος ήρθε στην Εύβοια ως ερωτικός μετανάστης (η έκφραση του ανήκει και την χρησιμοποιεί συχνά) και ρίζωσε. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην χώρα μας και στο νησί. Την κατάλληλη στιγμή πούλησε σε μια εισηγμένη εταιρεία του κλάδου και πέρασε ομαλά από την τσιπούρα στο τσίπουρο.

Μαζί του, ένα από τα παιδιά του ο Φώτης Σπυρόπουλος που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί και εκείνος στην Ελλάδα. Με το brand name Spyropoulos Family η οικογενειακή επιχείρηση με παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Αλιβέρι και τα Κριεζά έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις αλλά και το ενδιαφέρον της στο τσίπουρο. Φέτος, στο διαγωνισμό των Great Taste Awards οι δύο συμμετοχές του κέρδισαν αστέρια. Το τσίπουρο πήρε 2 αστέρια και το παλαιωμένο τσίπουρο έφυγε με ένα αστέρι στις αποσκευές του.

Η οικογένεια – ο Σταύρος, ο Φώτης και η Αγγελική, η γυναίκα του Φώτη- αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες στην αγορά που κυριαρχείται ακόμη από το χύμα τσίπουρο και τους προστάτες του (φανερούς και αφανείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο).

Και από το τσίπουρο περνάμε ξανά στο μέλι. Μια ανάσα από την Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας στη περιοχή της Δροσιάς βρίσκεται το στρατηγείο της Stayia Farm, μιας επιχείρησης προϊόντων μελιού που δημιούργησαν ο Γιάννης Καρυπίδης και η σύζυγος του, Στέβη Θεοδώρου. Η επιχείρηση – με πολλαπλά παράσημα καινοτομίας και εξωστρέφειας καθώς και με αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις στην Άπω Ανατολή- αναδείχθηκε φέτος πολυνίκης των Great Taste Awards: 4 προϊόντα της κατάφεραν να κερδίσουν από 2 αστέρια το καθένα και άλλα 8 προϊόντα επέστρεψαν από το Λονδίνο με 1 αστέρι στις αποσκευές τους.

Stayia Farm, μια επιχείρηση προϊόντων μελιού που δημιούργησα η Στέβη Θεοδώρου και o σύζυγος της Γιάννης Καρυπίδης

Μεταξύ των βραβευθέντων προϊόντων της Stayia Farm βρίσκονται και εκείνα που φιγουράρουν στο ράφι μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου – π.χ ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl- και παράγονται αποκλειστικά για λογαριασμό τους. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που συμβαδίζει με τη γενικότερη τάση της ευρωπαϊκής αγοράς να ενθαρρύνει τη συμμετοχή προϊόντων αποκλειστική διάθεσης σε διαγωνισμούς όπως το Great Taste Awards και να δίνει προνομιακή πρόσβαση σε εκείνα και στους παραγωγούς τους.

Η Εύβοια με τα μέλια της έκανε και φέτος μια καλή συγκομιδή αστεριών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στα φετινά Great Taste Awards, οκτώ  μελισσοκομικές επιχειρήσεις και μελισσοκόμοι κέρδισαν με τα προϊόντα τους αστέρια ( συμπεριλαμβανομένων και των Stayia Farm και Σετιανή Μέλισσα).

  • Η BeeWell έβαλε στο βάθρο του πρώτου νικητή ένα ιδιαίτερο προϊόν της –  μια πραγματικά σπάνια ποικιλία μελιού Γλυκάνισου – Μάραθου. Ο μελισσοκόμος Ορέστης Λουκέρης – δημιουργός της BeeWell- είναι παλαιός γνώριμος των Great Taste Awards πάντοτε με καλά πλασαρίσματα. Μάλιστα, το μέλι Γλυκάνισου- Μάραθου που φέτος έφυγε περήφανο με την διάκριση των 3 αστέρων είχε αποσπάσει διάκριση και το 2017 (1 αστέρι). Άλλα δύο προϊόντα της επιχείρησης – το μέλι ελάτης και το μέλι πεύκου- απέσπασαν στα φετινά βραβεία από 1 αστέρι το καθένα.
  • Δύο αστέρια εξασφάλισε και το μέλι μιας οικογενειακής επιχείρησης που φέρει ως brand name των προϊόντων της το όνομα ενός χωριού της Κεντρικής Εύβοιας – το χωριό Μίστρος. Πρόκειται για το μέλι ελάτης της σειράς Μέλι Μίστρος Ευβοίας της οικογένειας Κικίδη. Η οικογενειακή επιχείρηση είχε κερδίσει στο διαγωνισμό του 2018 με το μέλι πεύκου ένα αστέρι.
  • Η Bee Naturalles κατάφερε να βάλει στο βάθρο των νικητών 4 προϊόντα. Το ένα εξ αυτών, το μέλι του γλυκάνισου και των αγριοβοτάνων έφυγε από το Λονδίνο με την διάκριση των 2 αστεριών. Τα άλλα 3 προϊόντα, το μέλι δάσους, το μέλι πεύκου και η νωπή πολυανθική βιολογική γύρη απέσπασαν το καθένα εξ αυτών από 1 αστέρι. Η φετινή συγκομιδή της επιχείρησης σε διακρίσεις στα Great Taste Awards που έχουν δημιουργήσει ο Γιώργος Αθανασιάδης και η Χαρά Μαγγανά – η έδρα του βρίσκεται στη Νέα Αρτάκη- είναι αποτέλεσμα μιας συνεπούς, επίμονης και επίπονης προσπάθειας σε κάθε επίπεδο.
  • Η επιχείρηση Evia Apiculture- προσωπικό δημιούργημα του Θεόδωρου Δεδεβέση- με έδρα στα Νέα Στύρα στο νότιο μέρος του νησιού κατάφερε να ανεβάσει στο βάθρο των νικητών 2 προϊόντα της (μέλι ελάτης και μέλι πεύκου), αποσπώντας το κάθε ένα εξ αυτών από 1 αστέρι.
  • Ο Γιάννης Θεοδώρου από την Κύμη έχει φτιάξει μια σειρά προϊόντων μελιού με το σήμα Dante Deo. Ένα εξ αυτών, το μέλι φθινοπωρινής ερείκης κατάφερε να φύγει από τον διαγωνισμό με ένα αστέρι.
  • Ο Ιωάννης Αργύρης από την Αμάρυνθο πήρε πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό στέλνοντας στο Λονδίνο ένα ιδιαίτερο μέλι. Το μέλι βοτάνων, που διαθέτει μια ποικιλία από άγρια λεβάντα, φασκόμηλο και άσφακα. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ο νέος σε ηλικία μελισσοκόμος η περιοχή του είναι και το μοναδικό μέρος στην Εύβοια που τα τρία βότανα τα βρίσκεις μαζί.

Αλλά, η Εύβοια δεν είναι μόνον … μέλι!

Στα φετινά Great Taste Awards συμμετοχή στις διακρίσεις είχαν και δύο άξιοι εκπρόσωποι του παραμελημένου «χρυσού» της Κύμης. Ο Κώστας Λάμπρου της Kumilio απέσπασε 1 αστέρι για τα αποξηραμένα σύκα του, ενώ η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης τo δημιουργικό ζευγάρι της φάρμας Askada πήραν για το τσάτνει σύκου 1 αστέρι. Τα σύκα Κύμης – μια πολύ παραδοσιακή δραστηριότητα- χρειάζεται ουσιαστική στήριξη μέσα από πρωτοβουλίες της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και των κεντρικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να βρει τη θέση που αρμόζει σε ένα προϊόν που φέρνει πλούτο και ανάπτυξη σε μια περιοχή με ιστορία και πολιτισμό.

Τέλος, καλά πλασαρίσματα είχαν στα φετινά Great Taste Awards τόσο το πασίγνωστο παραδοσιακό ντολμαδάκι της εξαγωγικής βιομηχανίας Παλίρροια των αδελφών Σουλιώτη (1 αστέρι) όσο και ο φρέσκος χυμός ροδιού Ju από το Rodi Elimnion από την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας (1 αστέρι).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...