832
|

Αστεράτα ελληνικά προϊόντα στα Οσκαρ της παγκοσμιας αγροδιατροφής

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 3 Αυγούστου 2019, 08:00

Αστεράτα ελληνικά προϊόντα στα Οσκαρ της παγκοσμιας αγροδιατροφής

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 3 Αυγούστου 2019, 08:00

Η ελληνική επίδοση συγκριτικά με τα δεδομένα του διαγωνισμού Great Taste Awards, που οργανώνεται κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα – όπου εδρεύει και ο οργανισμός της διοργάνωσης- κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής. Και αυτό γιατί η χώρα μας διαθέτει 15 προϊόντα 3 αστέρων σε σύνολο 208 προϊόντων στα οποία απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού διοργάνωσης στη φετινή διαδικασία δήλωσαν συμμετοχή 12.772 διαφορετικά προϊόντα προερχόμενα από μικρές και μεγάλες χώρες από όλες τις μεριές της υφηλίου. Συνολικά, συμμετείχαν και κρίθηκαν προϊόντα από 104 χώρες – από την μικρή αφρικανική χώρα, την Μποτσουάνα μέχρι την Αυστραλία, τη Ρωσσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

  • Από τις συμμετοχές αυτές, 3.409 έλαβαν 1 αστέρι,  1.326 2 αστέρια και μόλις 208 3 αστέρια.
  • Η Ελλάδα κατάφερε να βάλει 301 προϊόντα στα βραβεία- 208 με 1 αστέρι, 78 με 2 αστέρια και 15 με 3 αστέρια.
Η κριτική επιτροπή

Στα 3 αστέρων ελληνικά προϊόντα βρίσκουμε από το εμβληματικό κασέρι Σοχού Θεσσαλονίκης της οικογενειακής επιχείρηση Προίκα (επικεφαλής της επιχείρησης η κα Ελένη Προίκα) και μάλιστα, το κασέρι στην παλαιωμένη εκδοχή του μέχρι ρίγανη – ναι, ρίγανη (το πτωχό πλην απολύτως τίμιο αρωματικό της ελληνικής φύσης). Πρόκειται για την ρίγανη της οικογενειακής επιχείρησης BioPetersHerbs  από τα χωριά της Καρδίτσας – το Μακρυχώρι και το Μοσχάτο αλλά και για την ρίγανη της Aegean Organics από το νησί της Λήμνου. Αλλά, ο κλάδος των βοτάνων και των αρωματικών φυτών είχε φέτος την τιμητική του. Εκτός από την ρίγανη από την Καρδίτσα και την Λήμνο, την 3 αστέρων διάκριση κατάφεραν να αποσπάσουν το δενδρολίβανο της Sporos που καλλιεργείται στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας αλλά και το Detox Blend της εταιρείας Anthea Organics.

Το κασέρι ΠΡΟΙΚΑ είναι ένα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα στο Σοχό του Νομού Θεσσαλονίκης από την ίδια οικογένεια για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η συμμετοχή της μαρμελάδας κυδώνι της εταιρείας Hellenic Agricultural Enterprises με κύρια αναφορά το νησί της Λέσβου όπου διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις, ενώ η γκάμα των δραστηριοτήτων της εκτείνεται πέραν όλων των άλλων στις ελιές, το ελαιόλαδο και το κρασί.

Η έμπνευση της δημιουργίας του Detox Blend, που βραβεύθηκε με 3 αστέρια στο διαγωνισμό, προήλθε από τι επιρροές που έχουν οι καθημερινοί ρυθμοί της ζωής στο σώμα μας αλλά και την ανάγκη για αποτοξίνωση από αυτές, απολαμβάνοντας παράλληλα την μοναδική γεύση που προσφέρει με τις δημιουργίες της η Anthea Organics.

Από την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και από την οικογένεια Μιτελούδη μας έρχεται ένα αρωματικό μέλι από βελανιδιά. Το μέλι γλυκάνισου και μάραθου – ένα ιδιαίτερο μέλι- έρχεται από τον μελισσοκόμο Ορέστη Λουκέρη και την εταιρεία του, BeeWell. Η εταιρεία Tresors De Grece που ανήκει στην οικογένεια Θωμαδάκη κατάφερε να εξασφαλίσει την διάκριση των 3 αστέρων για ένα προϊόν που συνδυάζει τους κρυστάλλους αλατιού από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με την καπνιστή πάπρικα. Ένα μέλι από έλατο από την Εύβοια – της σειράς Ena Ena της εταιρείας Hellenic Fields- αλλά και ένα άλλο, από θυμαρίσιο μέλι από την εταιρεία Meliphera κατάφεραν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Ένα μέλι από έλατο από την Εύβοια – της σειράς Ena Ena της εταιρείας Hellenic Fields κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Οι δύο κυρίες της σοκολάτας – η Ευδοκία και η Σοφία- με το εργαστήριο τους που εδρεύει στη Κηφισιά κατάφεραν να κερδίσουν την χρυσή διάκριση με την γευστική εκδοχή που θέλει τα καραμελωμένα φυστίκια να δένουν με την διακριτικά αλατισμένη σοκολάτα γάλακτος. Αλλά μιας και «πιάσαμε» τα φυστίκια δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε και τα βραβευμένα φυστίκια της εταιρείας Melira που η βασική της δραστηριότητα είναι τα προϊόντα μελιού.

Και ας κλείσουμε με μια ειδική αναφορά σε δύο 3 αστέρων μέλια – το ένα από το νησί της Λήμνου και το άλλο από το νησί της Σερίφου αλλά και σε ένα πολυνίκη με κύριο αντικείμενο τα μέλια.

Η μία αναφορά γίνεται στο μέλι «Λημνία ΓΗ» του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου και αυτό γιατί πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί ένα συνεταιριστικό μέλι είναι και ένα προϊόν συνεργασίας με μέλη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Μύρινα της Λήμνου.

Η δεύτερη αναφορά γίνεται σε ένα μέλι -βιολογικό θυμαρίσιο- μιας εταιρείας που έχει την παραγωγική της βάση στην Σέριφο όπου ζει και εργάζεται το ζεύγος Ρώτα με τις απίθανες συσκευασίες που παραπέμπουν σε κυψέλες.

Τέλος, η εταιρεία Stayia Farm των Γιάννη Καρυπίδη και Στέβης Θεοδώρου  με έδρα την Χαλκίδα κατάφερε ένα ξεχωριστό ρεκόρ καθώς 12 προϊόντα της πλασαρίστηκαν στο βάθρο κατακτώντας 1 αλλά και 2 αστέρια.

ΥΓ: Τα αποτελέσματα  για τα βραβεία – όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν εδώ τους καταλόγους των νικητών https://greattasteawards.co.uk/- ανακοινώθηκαν την Πέμπτη στο Λονδίνο. Δείτε σχετική ανάρτηση στο fb στη σελίδα Great Taste Awards.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...