724
Ιβηρικός λύκος (Canis lupus) στην Ισπανία | Shutterstock

Η επιστροφή των λύκων και της καφέ αρκούδας στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 07:01
Ιβηρικός λύκος (Canis lupus) στην Ισπανία
|Shutterstock

Η επιστροφή των λύκων και της καφέ αρκούδας στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 07:01

Απειλούμενα είδη, όπως λύκοι, καφέ αρκούδες, αετοί με λευκή ουρά και άλλα ζώα υπό εξαφάνιση, επιστρέφουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με μεγάλη έκθεση του «Rewilding Europe», η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ανακάμπτει μέρος της άγριας ζωής στη Γηραιά Ηπειρο. Την έκθεση με τίτλο «Επιστροφή της ευρωπαϊκής άγριας ζωής», η οποία εξετάζει πώς ανακάμπτει η άγρια πανίδα, δημοσιεύει στο άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν 50 είδη άγριας ζωής, των οποίων το μέγεθος του πληθυσμού και η γεωγραφική κατανομή έχουν επεκταθεί τα τελευταία 40 χρόνια, προκειμένου να δείξουν πώς η αποτελεσματική νομική προστασία και η αποκατάσταση της διατροφής τους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη των ειδών υπό εξαφάνιση. «Η συντριπτική πλειονότητα των ζώων έχει ανακάμψει, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων», δηλώνει η Louise McRae από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ήταν μία από τις συντάκτριες της εν λόγω έκθεσης. «Πρόκειται για μία συναρπαστική, ενθαρρυντική έκθεση, η οποία μπορεί να εμπνέει ανθρώπους όπως εγώ να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», λέει στον Guardian η ακτιβίστρια της Ζωολογικής Εταιρείας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο γκρίζος λύκος είναι το είδος που επέστρεψε ταχύτερα από τα άλλα σαρκοφάγα. Μετά τη θέσπιση της νομοθεσίας για την προστασία των λύκων, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 1.800%! Πλέον, υπάρχουν 17.000 λύκοι σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, 12.500 ζευγάρια αετών με λευκή ουρά που πετούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με αυξανόμενους πληθυσμούς στη δυτική ακτή της Σκωτίας και τη Νήσο Γουάιτ. Μεταξύ 1970 και 2018, σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε αύξηση 445% στους αριθμούς των συγκεκριμένων πτηνών, κυρίως χάρη στη νομική προστασία και την απαγόρευση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

Ενας αετός με λευκή ουρά κυνηγάει ψάρια στο νησί Μαλ της Σκωτίας (Dan Kitwood/Getty Images)

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι από το 1960, οι πληθυσμοί των καφέ αρκούδων αυξήθηκαν κατά 44%, χάρη στην ορθότερη νομική προστασία. «Η συνύπαρξη του ανθρώπου με είδη όπως τα σαρκοφάγα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά οι συμπεριφορές αλλάζουν. Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε νέους τρόπους και μεθόδους για να συνυπάρχουμε, να ζούμε με τα είδη αυτά», επισημαίνει η McRae.

H έκθεση, η οποία συντάχθηκε εκτός από την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και από το Birdlife International αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απογραφής Πτηνών, εξέτασε δεδομένα που αφορούν σε 24 θηλαστικά, 25 πτηνά και ένα ερπετό. Οι κύριες πηγές δεδομένων ήταν η βάση δεδομένων του δείκτη Living Planet Index, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πτηνά και άλλα στοιχεία από επίσημους φορείς, που μετρούν τον κίνδυνο εξαφάνισης που ελλοχεύει για τα διάφορα απειλούμενα είδη.

Ο ευρασιατικός κάστορας είχε μία από τις σημαντικότερες επιστροφές, μεταξύ των φυτοφάγων ζώων, αυξάνοντας την εξάπλωσή του κατά 835% από το 1955, με αύξηση της αφθονίας του είδους κατά 16.000% από το 1960. Μέχρι τον 20ο αιώνα, είχαν απομείνει μόλις 1.200 ευρασιατικοί κάστορες, εξαιτίας του κυνηγιού για τη γούνα τους, το κρέας, ακόμα και το καστορέλαιο, εκκρίσεις του οποίου χρησιμοποιούνται σε αρώματα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ενας ευρασιατικός κάστορας κολυμπάει σε ποτάμι της γερμανικής πόλης Trebbin (Wolfram Steinberg/picture alliance via Getty Images)

Η χήνα, ο γύπας και ο λευκοτσικνιάς (λευκός ερωδιός) είναι επίσης από τα πτηνά που επιστρέφουν. Ενώ υπάρχουν, πλέον, περίπου 800 ζευγάρια γυπαετού, με αύξηση του πληθυσμού κατά 120% από το 1991. Ευδοκιμούν στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, χάρη στα προγράμματα προστασίας τους και απαγόρευσης της θανάτωσής τους.

Τα πουλιά αυτά ζουν σε ορεινούς βιότοπους με μεγάλο υψόμετρο και τρέφονται κυρίως με οστά που αφήνουν πίσω τους τα σαρκοφάγα ζώα.

Η νομική προστασία από τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης –όπως, για παράδειγμα, οι οδηγίες για τα πτηνά και τους οικότοπους– οι αλλαγές στη χρήση της γης και η καλύτερη διαχείριση των ειδών είναι πλέον από τα καλύτερα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Γηραιά Ηπειρος για τη διάσωση των ζώων υπό εξαφάνιση που ευδοκιμούν σε αυτή. Ωστόσο, παρά τα θετικά ευρήματα της έκθεσης της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και των άλλων φορέων, για την Ευρώπη, η άγρια ζωή εξακολουθεί να χάνεται με ταχύτητα ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρότι πολλά από τα απειλούμενα είδη έχουν παρουσιάσει ανάκαμψη τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια, αυτό ακολουθεί αιώνες παρακμής που είχαν προηγηθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα είδη αυτά δεν έχουν φθάσει, σε καμία περίπτωση, στους αριθμούς που θα είχαν ιστορικά υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...