300
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς | ΠΙΟΠ

Η εξέλιξη των αρχείων

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2016, 10:27
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
|ΠΙΟΠ

Η εξέλιξη των αρχείων

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2016, 10:27

Zώντας σε μια ιστορική περίοδο πολλαπλών φορτίσεων και γεγονότων καθοριστικών –όπως είναι το Προσφυγικό και φυσικά η κρίση- γίνεται ακόμα πιο κατανοητή η σημασία των αρχείων. Πολύτιμοι κιβωτοί γνώσης και ντοκουμέντων που μας βοηθούν να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και κυρίως να την αναλύσουμε, να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ερμηνείας όσων συμβαίνουν τώρα.

Και βέβαια, η αξία του αρχείου είναι σημαντική για την καταγραφή, την διαφανή και αντικειμενική κωδικοποίηση και κατάθεση της τρέχουσας ιστορικής διάστασης. Για το λόγο αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το Εργαστήριο Αρχειακών Προτύπων που θα πραγματοποιήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) με αντικείμενο το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ), την Παρασκευή 4 Μαρτίου (17:00-21:00), στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν ενώ συμμετοχές μπορούν να κατατεθούν ως την 1 Μαρτίου.

Οι δύο φορείς που διοργανώνουν το Εργαστήριο,  παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά στη δημιουργία και εφαρμογή αρχειακών προτύπων επιθυμώντας να συμβάλουν στην περαιτέρω εμπέδωσή τους αλλά και στη διαρκή κατάρτιση των αρχειονόμων που καλούνται να τα εφαρμόσουν. Το Εργαστήριο έρχεται ως συνέχεια του σεμιναρίου αρχειακών προτύπων που οργανώθηκε από τους δύο φορείς τις προηγούμενες χρονιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη επιτυχία.Εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης των μελών της και στην επιδίωξη του ΠΙΟΠ να συμβάλει στη διά βίου εκπαίδευση. Το Εργαστήριο, που θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστημα, απευθύνεται σε μέλη της ΕΑΕ και εργαζόμενους σε δημόσιους και ιδιωτικούς αρχειακούς φορείς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν -μέσω ασκήσεων και παραδειγμάτων- στις καλές πρακτικές συμπλήρωσης του Διεθνούς Προτύπου Αρχειακής Περιγραφής και να συνομιλήσουν με ομόλογους φορείς.

Info/ Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 177 78 Ταύρος

Τηλ.: 210 34 18051

Φόρμα για την αίτηση συμμετοχής στις ιστοσελίδες www.piop.gr και www.eae.org.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...