838
O Λιονέλ Μέσι έχει ρίξει τους αντιπάλους της Μπέτις κατάχαμα. Λίγο αργότερα θα δει ένα ολόκληρο στάδιο να τον αποθεώνει. Κι ας τους έχει πληγωσει | REUTERS/Marcelo del Pozo

Η ευτυχία του να χάνεις από τον Μέσι

Sportscaster Sportscaster 19 Μαρτίου 2019, 15:27
O Λιονέλ Μέσι έχει ρίξει τους αντιπάλους της Μπέτις κατάχαμα. Λίγο αργότερα θα δει ένα ολόκληρο στάδιο να τον αποθεώνει. Κι ας τους έχει πληγωσει
| REUTERS/Marcelo del Pozo

Η ευτυχία του να χάνεις από τον Μέσι

Sportscaster Sportscaster 19 Μαρτίου 2019, 15:27

Ανοιξε το σκορ με μια απίθανη εκτέλεση φάουλ. Ηταν το 25ο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο. Καλύτερα να του δίνεις πέναλτι, δηλαδή. Από τότε που το έκανε για πρώτη φορά (τη σεζόν 2011-2012) μέχρι σήμερα, όλοι οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης μαζί -ανάμεσά τους και ο Κριστιάνο Ρονάλντο- δεν έχουν πετύχει τόσα πολλά τέρματα, σουτάροντας πίσω από το τείχος των αντιπάλων. Εστω, παρά ένα (24).

Μισή ώρα αργότερα έβαλε κι άλλο γκολ. Με πλασεδάκι. Απ’ αυτά που τα κάνει να φαίνονται τόσο εύκολα, τόσο απλά… Το αριστούργημα το φύλαγε για το τέλος: μια καταπληκτική «λόμπα» πάνω στην κίνηση, που έκανε ακόμη και τους συμπαίκτες του να τραβάνε τα μαλλιά τους. Οσα «μαγικά» κι αν έχουν δει από εκείνον στους αγώνες και τις προπονήσεις, κάθε νέο του κόλπο προκαλεί τον θαυμασμό τους.

«Μέσι, Μέσι, Μέσι». Το «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» σηκώθηκε στο πόδι. Οι οπαδοί της Μπέτις, όρθιοι, φώναζαν ρυθμικά το όνομα του καλλιτέχνη και υποκλίνονταν, εκστασιασμένοι από το θέαμα που τους είχε προσφέρει ο αργεντινός σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα. Ηταν η σειρά τους να νιώσουν αυτό το παράξενο συναίσθημα: της ευτυχίας του να χάνεις από τον Μέσι. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πάλι στην Ανδαλουσία, το είχε ζήσει και το «Σάντσεθ Πιθχουάν». Οι φίλοι της Σεβίλλης είχαν αποθεώσει τον μεγάλο τους αντίπαλο (που είχε πετύχει, πάλι, «χατ-τρικ»), προσπερνώντας τη λύπη τους για τη βαριά ήττα (2-4) της ομάδας τους.

Εχει πικράνει πολύ κόσμο, με τα 591 του γκολ και τις 231 ασίστ σε 672 ματς με τη φανέλα της «Μπάρτσα», όμως σε όποιο γήπεδο κι αν εμφανίζεται, εισπράττει το χειροκρότημα και την αναγνώριση των φιλάθλων. Είναι, ίσως, το μεγαλύτερό του κατόρθωμα: ακόμη και οι πιο φανατικοί απολαμβάνουν τις ποδοσφαιρικές του παραστάσεις περισσότερο κι από τη νίκη της ομάδας τους. Κανένας, πια, δεν τον αντιμετωπίζει ως υπεύθυνο της ήττας του. Ολοι τον βλέπουν σαν έναν απόστολο του ωραίου παιχνιδιού, που είναι πολύ πιο σημαντικό από κάθε οπαδική αντιπαράθεση, από κάθε νίκη, πρόκριση, ή τίτλο.

Στα 31 του παίζει καλύτερα από ποτέ. Και ασταμάτητα. Λίγες μέρες πριν από το σόου που έδωσε στην Ανδαλουσία, υπογράφοντας το 4-1 των Καταλανών επί της Μπέτις, είχε οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη – πρόκριση (5-1) επί της Λιόν, στους προημιτελικούς του Champions League, με δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Ο «pulga» δεν έχει την… πολυτέλεια της ξεκούρασης, επειδή είναι κάτι σαν δημόσιο αγαθό, το οποίο κανείς δεν δικαιούται να στερήσει από τους απανταχού φιλάθλους.

Ξυρισμένος και κοντοκουρεμένος, πλέον, μοιάζει με 25άρη. Τρέχει σαν 25άρης. Προσέχει τη ζωή του έξω από τα γήπεδα, όμως το κυριότερο είναι πως εξακολουθεί να απολαμβάνει το παιχνίδι, όσο κι εμείς που τον παρακολουθούμε, περιμένοντας το επόμενο «θαύμα» του. Καταρρίπτει τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο – δεν του έχουν απομείνει πολλά ακόμη. Με τα τρία γκολ που έβαλε στην Μπέτις, έφτασε τα 29 στο εφετινό ισπανικό πρωτάθλημα. Ο δεύτερος στη λίστα των σκόρερ, ο Λουΐς Σουάρες, έχει πετύχει 11 λιγότερα. Οδεύει ολοταχώς προς την κατάκτηση του έκτου «Χρυσού Παπουτσιού» της καριέρας του. Μόνον ο Κιλιάν Εμπαπέ μπορεί να τον απειλήσει. Ο Γάλλος έχει σκοράρει 26 φορές με την Παρί Σεν Ζερμέν (σε ένα πρωτάθλημα με σαφώς χαμηλότερο δείκτη δυσκολίας), ενώ όλοι οι άλλοι είναι πολύ πίσω. Βεβαίως, διεκδικεί και το έκτο του βραβείο ως ο κορυφαίος σκόρερ στην Ισπανία. Εάν το κερδίσει, θα ισοφαρίσει την στοιχειωμένη επίδοση του Τέλμο Θάρα.

Στη συνέχεια, βλέπει μπροστά του τον Πελέ. Τον πλησιάζει. Αυτό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο, δεν θα αργήσει να συμβεί. Ο Μέσι απέχει μόλις 52 γκολ από το ρεκόρ του θρυλικού Βραζιλιάνου (643 τέρματα με τη φανέλα της ίδιας ομάδας). Τι είναι γι’ αυτόν 52 γκολ; Με τη συχνότητα που σκοράρει, μιάμιση σεζόν. Ταυτοχρόνως, κυνηγά ένα άλλο τρομερό ρεκόρ. Το κατέχει ο Τσάβι, με 767 εμφανίσεις με την «μπλαουγκράνα» φανέλα. Ο «Λιο» μετρά 672 συμμετοχές. Είναι κι αυτό, θέμα χρόνου. Την Κυριακή, πάντως, τον ξεπέρασε στον κατάλογο των παικτών με τις περισσότερες νίκες στα χρονικά της Μπαρτσελόνα. Εφτασε τις 477, κι άφησε τον Τσάβι δεύτερο (476).

Τέλος, απέχει μόλις ένα «χατ-τρικ» από τα 52 που έχει πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο (αλλά σε πολύ περισσότερα ματς). Ο Μέσι μετράει 51, πλέον: 45 με την Μπαρτσελόνα και άλλα έξι με την εθνική του ομάδα. Το πρώτο του το είχε πετύχει τον Μάρτιο του 2007, στα 19 του, σε ένα «clasico» που έληξε 3-3. Εχει σκοράρει τρία γκολ στο ίδιο ματς, 33 φορές στο ισπανικό πρωτάθλημα, οκτώ στο Champions League, τρεις στο Κύπελλο Ισπανίας και μια στο Σούπερ Καπ. Εχει βάλει και τέσσερα: τον Απρίλιο του 2010 εναντίον της Αρσεναλ στο «Καμπ Νου». Και πέντε: στο 7-1 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν, για τους «16» της σεζόν 2011-2012.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη τέτοια αποθέωση από αντίπαλους οπαδούς. Είμαι ευγνώμων…», δήλωσε στο Movistar μετά τη λήξη του αγώνα στη Σεβίλλη, με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει. Εσκυψε το κεφάλι σαν ντροπαλό παιδάκι και πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια, ενώ γύρω του οι συζητήσεις για το τρίτο του γκολ έμοιαζαν με το βουητό ενός σμήνους από μέλισσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...