247
Ενας φαλαινοκαρχαρίας, τεράστιο αλλά ακίνδυνο ψάρι, δίπλα σε μια καταδύτρια | EPA/Paul Hilton / WildAid

Η «δίαιτα» του φαλαινοκαρχαρία: 137 κομμάτια πλαστικό την ώρα

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 13:49
Ενας φαλαινοκαρχαρίας, τεράστιο αλλά ακίνδυνο ψάρι, δίπλα σε μια καταδύτρια
|EPA/Paul Hilton / WildAid

Η «δίαιτα» του φαλαινοκαρχαρία: 137 κομμάτια πλαστικό την ώρα

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 13:49

Το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, ο φαλαινοκαρχαρίας, αναγκάζεται πλέον να τρώει τόσο πολύ πλαστικό ώστε να απειλείται η ζωή του.

Δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, αλλά αποτέλεσμα της εκτεταμένης μόλυνσης των ωκεανών.

Οι φαλαινοκαρχαρίες, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 12 μέτρα σε μήκος και τους 40 τόνους σε βάρος, καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερό την ημέρα και το φιλτράρουν για να τραφούν με το μικροσκοπικό πλαγκτόν.

Ατυχώς για αυτά τα μεγάλα και ακίνδυνα ψάρια, οι θάλασσες είναι πλέον γεμάτες πλαστικά.

Η μέτρηση έγινε στις θάλασσες της Ινδονησίας, που είναι από τις πιο μολυσμένες με πλαστικά στον κόσμο. Σε αυτές συγκεντρώνονται φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια μάντα.

Οι επιστήμονες, όπως σημειώνουν οι Times, διαπίστωσαν ότι τα σαλάχια καταπίνουν μέχρι και 63 κομμάτια πλαστικό την ώρα και οι καρχαρίες μέχρι και 137 κομμάτια.

Πρόκειται για μικροπλαστικά, κομμάτια με μέγεθος λίγα χιλιοστά που προκύπτουν από τη διάσπαση μεγαλυτέρων. Τα ψάρια τα καταπίνουν γιατί επιπλέουν μαζί με την τροφή τους. Μια άλλη οδός από την οποία καταλήγουν στο σώμα τους είναι το πλαγκτόν, το οποίο επίσης είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά.

Οι επιπτώσεις στα ψάρια από την κατανάλωση των τοξικών πλαστικών είναι ακόμη άγνωστες. Φαίνεται όμως ότι επηρεάζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι μικροπλαστικά βρέθηκαν ακόμη και σε δείγμα κοπράνων και εμετού(!) από τα σαλάχια.

Οσο για την εποχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλαστικών είναι αμέσως μετά την περίοδο των βροχών σε τροπικά μέρη όπως η Ινδονησία. Προφανώς γιατί οι βροχές και τα ποτάμια κατεβάζουν στη θάλασσα σκουπίδια, πλαστικά και μη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...