592
Ο Τζόσεφ Μουσκάτ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τις νέες συλλήψεις | REUTERS

Μάλτα: Συνελήφθη μεγιστάνας για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 12:42
Ο Τζόσεφ Μουσκάτ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τις νέες συλλήψεις
|REUTERS

Μάλτα: Συνελήφθη μεγιστάνας για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 12:42

Κοντά στην εξιχνίαση  της δολοφονίας της μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που συγκλόνισε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2017, βρίσκονται οι Αρχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε την Τρίτη έναν από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου που διερευνούσε και αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς κατά επιφανών πολιτικών, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

Ο Γιόργκεν Φένεχ συνελήφθη έπειτα από τον εντοπισμό από την αστυνομία της θαλαμηγού του στα ανοιχτά της Μάλτας. Ο επιχειρηματίας ενδεχομένως ετοιμαζόταν να διαφύγει από τη χώρα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε συλλάβει  έναν ύποπτο ως τον μεσάζοντα στη δολοφονία.

Την Δευτέρα, ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, είχε ανακοινώσει ότι θα εισηγηθεί να απονεμηθεί χάρη στον συλληφθέντα, αν κατονόμαζε τον εγκέφαλο της δολοφονίας.

Τις πληροφορίες για τη σύλληψη του υπόπτου ως μεσάζοντα είχε δώσει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Times of Malta. Για τη δολοφονία, έχουν συλληφθεί τρία άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι έβαλαν τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Γκαλίζια, που εξερράγη και την σκότωσε.

Ο μεσάζοντας ζητούσε να του δοθεί χάρη για να αποκαλύψει το όνομα του εγκεφάλου της δολοφονίας της δημοσιογράφου. Επίσης ζητούσε η χάρη αυτή να αφορά και άλλα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Ο Φένεχ είναι ο διευθυντής και συνιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει από το μαλτέζικο κράτος ένα μεγάλο προνόμιο στον ενεργειακό τομέα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί.

Η πολυτελής θαλαμηγός του Gio απέπλευσε από την μαρίνα του Πορτομάσο, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βαλέτα, λίγο πριν από τα ξημερώματα. Η αστυνομία επιβιβάστηκε αμέσως στο σκάφος και το υποχρέωσε να επιστρέψει.

Η μαρίνα του Πορτομάσο

Τον Φεβρουάριο του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατό της, η Γκαλίζια είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία 17 Black Limited, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε διασυνδέσεις με μαλτέζους πολιτικούς. Ωστόσο, δεν είχε δημοσιοποιήσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία.

Η δημοσιογράφος δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Αργότερα, μια έρευνα του Reuters ταυτοποίησε ως ιδιοκτήτη της τον Φένεχ.

Σύμφωνα με ένα email που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2015 και το οποίο εντόπισαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μυστικές εταιρείες στον Παναμά, οι οποίες ανήκαν στον τότε υπουργό ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και στον προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι, θα λάμβαναν πληρωμές από την 17 Black για την παροχή άγνωστων υπηρεσιών.

Το email ανέφερε ότι οι εταιρείες στον Παναμά ανέμεναν πληρωμές ύψους έως και δύο εκατ. δολαρίων, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την 17 Black. Σε αυτό δεν γινόταν καμία αναφορά στον σταθμό παραγωγής αερίου και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έγινε κάποια κατάθεση χρημάτων σε αυτές. Ομως, η κατάθεση στους λογαριασμούς των δύο πολιτικών θα γινόταν λίγο μετά την ανάθεση στον Φένεχ από την κυβέρνηση, του μεγάλου δημόσιου έργου.

Κάτοικοι της Μάλτας ανάβουν κεριά στη μνήμη της δημοσιογράφου

Οι Σέμπρι και Μίτσι είχαν δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν γνώριζαν τίποτα περί πιθανής διασύνδεσης ανάμεσα στην 17 Black και στον Φένεχ ή περί κάποιου σχεδίου για πληρωμές που να σχετίζονται με τον Φένεχ ή με το ενεργειακό σχέδιο.

Ο ίδιος ο Φένεχ είχε αρνηθεί ότι σχεδίαζε να καταβάλει χρήματα σε κάποιον πολιτικό ή σε άλλο πρόσωπο ή οντότητα που να συνδέεται με την εταιρεία.

Οπως αναφέρουν οι Times, όταν μαθεύτηκε η σύλληψη του επιχειρηματία, ένας από τους γιους της δημοσιογράφου, έγραψε στο Twitter, «ήρθε ή ώρα να παραιτηθούν οι Μίτσι και Σέμπρι και να τεθούν υπό παρακολούθηση».

Ο δε πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σιμόν Μποσουτίλ, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...