430
Ποδηλάτης με μάσκα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους δρόμους του Νέου Δελχί | EPA

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 13:55
Ποδηλάτης με μάσκα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους δρόμους του Νέου Δελχί
|EPA

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 13:55

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα για σοβαρές ψυχικές παθήσεις και κατάθλιψη, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έχει γίνει ποτέ σε εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ και της Δανίας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και ψυχιατρικών διαταραχών, μελετώντας ιατρικά αρχεία ασφαλιστικών εταιρειών 151 εκατ. κατοίκων των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα στατιστικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις περιοχές τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τα συνέκριναν με αντίστοιχα αρχεία 1,4 εκατ. κατοίκων της Δανίας.

Κάτοικοι της Τζακάρτα στην Ινδονησία, μήνυσαν την κυβέρνηση για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης

Οι Αμερικανοί που ζουν σε ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές είναι 27% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διπολική διαταραχή και 6% με σοβαρή κατάθλιψη.

Αντίστοιχα, οι Δανοί που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν την ηλικία των 10 ετών, είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη ως ενήλικες και διπλάσιο τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας και άλλων διαταραχών προσωπικότητας, σε σύγκριση με τους κατοίκους περιοχών με καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Νέφος και στη Βαρκελώνη

Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν στην Telegraph ότι αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί να προλάβει πολλές ψυχικές παθήσεις.

Ο συγγραφέας της επιστημονικής εργασίας, Ατίκ Καν, ειδικός στην Υπολογιστική Βιολογία, είπε: «Οι μελέτες μας στις ΗΠΑ και τη Δανία κατέδειξαν ότι ζώντας σε περιοχές με ρύπανση, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μπορούν να προβλέψουν την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών. Αυτές οι νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις -που είναι εξαιρετικά κοστοβόρες, κοινωνικά και οικονομικά, στην αντιμετώπισή τους- συνδέονται με το περιβάλλον, ειδικά την ποιότητα του αέρα».

Με το ζόρι διακρίνονται τα κτίρια στο Πεκίνο, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από τις χειρότερες στον πλανήτη

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια, ότι μεταλλάξεις στο DNA (δηλαδή η κληρονομικότητα) αυξάνουν τον κίνδυνο για τέτοιες παθήσεις, μόλις κατά 10%, πράγμα που σημαίνει ότι ευθύνεται συνδυασμός παραγόντων γενετικών, νευροχημικών και κοινωνικών.

Πρόσφατες έρευνες σε αρουραίους βρήκαν ότι μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά που εκπέμπονται από κινητήρες ντίζελ, μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και των πνευμόνων, προκαλώντας καταθλιπτικά συμπτώματα και μείωση της γνωσιακής ικανότητας των ζώων.

Κίνηση στους δρόμους της Μαδρίτης. Καμία μεγάλη πόλη δεν γλυτώνει από το νέφος

Σε παλαιότερες έρευνες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδεχομένως να ευθύνεται για παθήσεις των πνευμόνων, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...