306
Ο Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιανουαρίου | REUTERS/Manaure Quintero

Η Αθήνα παρενέβη υπέρ του Μαδούρο, μπλόκαρε αιχμηρή απόφαση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 18:27
Ο Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιανουαρίου
|REUTERS/Manaure Quintero

Η Αθήνα παρενέβη υπέρ του Μαδούρο, μπλόκαρε αιχμηρή απόφαση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 18:27

Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζουν να αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊντό, η Αθήνα φαίνεται ότι παίρνει διαφορετικό δρόμο και στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς τον Νικολάς Μαδούρο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μεταφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι υπήρξε χθες παρέμβαση της Ελλάδας για να γίνει ηπιότερη η απόφαση της ΕΕ για την Βενεζουέλα σε ό,τι αφορά το μέλλον του Μαδούρο.

Οπως έγραψε στο Twitter ο ανταποκριτής της WSJ Λόρενς Νόρμαν, η Αθήνα μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη ανακοίνωση της ΕΕ με την οποία διατυπώνονταν ευθεία απειλή για αναγνώριση του Γκουαϊντό, εαν δεν γίνουν εκλογές, με το σκεπτικό ότι ήταν υπερβολική.

Πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εκτός της Ελλάδας και η Πορτογαλία αλλά και η Αυστρία τήρησαν ανάλογη στάση.

Αντιθέτως ο ΣΚΑΪ επισημαίνει ότι η μοναδική χώρα της ΕΕ που τασσόταν κατά της προθεσμίας οκτώ ημερών στον Μαδούρο ήταν η Ιταλία και έτσι επιλέχτηκε η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών». Η Ελλάδα δεν εξέφρασε ενστάσεις αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, είχε στηρίξει τον Μαδούρο.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν απόφαση που θα καλούσε τον Νικολάς Μαδούρο να εξαγγείλει άμεσα ελεύθερες εκλογές.

Κάποιες από τις χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία και η Ισπανία, επέμεναν ότι, εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα, η ΕΕ θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο. Η Γαλλία μάλιστα υιοθέτησε πιο σκληρή στάση, απαιτώντας οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε μια εβδομάδα και να επιτηρηθούν από διεθνείς παρατηρητές.

Η θέση της ΕΕ όπως την εξέφρασε το Σάββατο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν ότι η Ενωση «θα λάβει νέα μέτρα» αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών. Αφήνει με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊντό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...