451
Συνολικά 120 καφέ αρκούδες ζουν ελεύθερες στις ιταλικές Αλπεις | Getty Images

Η αρκούδα που σκότωσε ιταλό τζόγκερ είχε ελευθερωθεί μετά από προηγούμενη επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 18:22
Συνολικά 120 καφέ αρκούδες ζουν ελεύθερες στις ιταλικές Αλπεις
|Getty Images

Η αρκούδα που σκότωσε ιταλό τζόγκερ είχε ελευθερωθεί μετά από προηγούμενη επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 18:22

Την περασμένη εβδομάδα, 3.000 κάτοικοι της πόλης Καουντές στη βόρεια Ιταλία παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός 26χρονου δρομέα, που δέχθηκε επίθεση από μία καφέ αρκούδα και υπέκυψε στα τραύματά του. Το περιστατικό έχει σοκάρει τους κατοίκους της πόλης, καθώς δεν ήταν η πρώτη επίθεση της συγκεκριμένης αρκούδας σε πεζοπόρους της περιοχής.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν στην επαρχία των ιταλικών Αλπεων με χρονική απόσταση δύο ετών. Μετά την πρώτη επίθεση της αρκούδας Γαία το 2020, το σαρκοφάγο θηλαστικό είχε συλληφθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθερο, μετά από διαμαρτυρίες οικολογικών κομμάτων και οργανώσεων.

Ο Αντρέα Πάπι, 26 ετών, δέχτηκε επίθεση κοντά στο σπίτι του στο Καουντές στην περιοχή Τρεντίνο Αλτο Αντίτζε. Προσπάθησε να αντισταθεί στη 17χρονη θηλυκή καφέ αρκούδα, γνωστή ως Γαία, με ένα ραβδί, αλλά υπέστη βαθιά τραύματα. Αφησε την τελευταία του πνοή πριν τον βρουν τα σωστικά συνεργεία για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Μετά το θανατηφόρο περιστατικό, οι δασικοί υπάλληλοι της περιοχής έλαβαν εντολή να σκοτώσουν το ζώο, το οποίο γεννήθηκε από αρκούδες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από τη Σλοβενία πριν από δύο δεκαετίες, στα πλαίσια ενός προγράμματος επαναπληθυσμού.

Η Γαία αιχμαλωτίστηκε το 2020, αφού επιτέθηκε σε έναν πατέρα και τον γιο του που περπατούσαν στα βουνά κοντά στην πόλη Κλες, αφήνοντάς τους σοβαρά τραύματα. Ο Μαουρίτσιο Φουγκάτι, κυβερνήτης της επαρχίας, διέταξε τη θανάτωση της αρκούδας, αλλά η απόφασή του απορρίφθηκε από έναν δικαστή, με την υποστήριξη 100.000 ακτιβιστών που υπέγραψαν αίτηση για τη σωτηρία της Γαίας.

Ο θάνατος του Πάπι έχει αναζωπυρώσει μια διαμάχη μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται τις αρκούδες, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 120, και των κατοίκων της περιοχής, που φοβούνται για την ασφάλειά τους. Συνολικά έχουν καταγραφεί επτά μη θανατηφόρες επιθέσεις από αρκούδες τα τελευταία χρόνια.

Η Coldiretti, μια ομάδα λόμπι των αγροτών, περιέγραψε τον θάνατο του Πάπι ως «την κορυφή του παγόβουνου σε μια κατάσταση που είναι πλέον εκτός ελέγχου». Οι ακτιβιστές, ωστόσο, συνεχίζουν να αντιτίθενται στη σφαγή, με την ομάδα προστασίας των ζώων LAV να λέει ότι θα λάβει νομικά μέτρα για να σώσει ξανά τη ζωή της Γαίας.

Ο Σέρχιο Κόστα, βουλευτής του κόμματος Πέντε Αστέρων, ο οποίος, ως υπουργός Περιβάλλοντος το 2020, υποστήριξε την απελευθέρωση της Γαίας, επιμένει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση: «Η αρκούδα ενήργησε από ένστικτο, πιθανώς επειδή ένιωσε ότι τα μικρά της απειλούνταν. Η λύση είναι τα δορυφορικά κολάρα στα ζώα, που παρέχουν ειδοποιήσεις για τις εμφανίσεις τους σε κατοικημένες περιοχές».

Ο Γκιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν, ο υπουργός Περιβάλλοντος της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας, συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διανομής σπρέι πιπεριού στους περιπατητές, και της μετεγκατάστασης ορισμένων από τις αρκούδες.

Στο Καουντές, περίπου 3.000 άνθρωποι προσήλθαν στην κηδεία του Πάπι. Η Φράνκα Γκεραρντίνι, μητέρα του άτυχου πεζοπόρου, είπε: «Ήθελαν κάποιον νεκρό και τώρα έχουν έναν», μεταδίδει το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...