339
Η λατρεία των Ιταλών για τη σπάνια καφέ αρκούδα ήταν τεράστια | Reuters

Στην Ιταλία πενθούν την αρκούδα – μασκότ που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 15:04
Η λατρεία των Ιταλών για τη σπάνια καφέ αρκούδα ήταν τεράστια
|Reuters

Στην Ιταλία πενθούν την αρκούδα – μασκότ που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 15:04

Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι μία από τις βασικές αιτίες αιφνίδιου θανάτου πολλών ζώων. Ειδικά οι βραδυκίνητες αρκούδες, όταν επιχειρούν να διασχίσουν αυτοκινητοδρόμους, κινδυνεύουν από τα ταχύτατα διερχόμενα οχήματα.

Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση της τρίχρονης μαρσικανής αρσενικής αρκούδας, την οποία οι Ιταλοί αποκαλούσαν στοργικά «Χουάν Καρίτο» – από την πόλη Καρίτο στην οποία σύχναζε το ζώο. Ο αγαπημένος αρκούδος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην πόλη Καστέλ Ντι Σάνγκρο την περασμένη Δευτέρα.

Το συμπαθέστατο θηλαστικό είχε τεράστια φήμη στην περιοχή του Αμπρούτσο, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία, μέσω εκατοντάδων βίντεο που αναρτούσαν την τελευταία τριετία χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο χρονολογούνται από την εποχή που ο Χουάν ήταν ακόμα μωρό.

Ο Καρίτο έγινε παγκοσμίως γνωστός λόγω των εξορμήσεών του σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι επισκέψεις του πλήθαιναν όσο οι αρχές αποτύγχαναν να τον επαναφέρουν στο φυσικό περιβάλλον του, ένα θέρετρο σκι στην περιοχή. Εκεί είχαν βρεθεί ψίχουλα μπισκότων που είχε «κλέψει» από τοπικό φούρνο σε μία από τις καθόδους του στα τέλη του 2021.

Τον αρκούδο είχαν κατά καιρούς δει οι ντόπιοι να πίνει νερό από το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας, να κοιμάται το βράδυ κάτω από πεύκα της περιοχής, να κάνει επιδρομή στους κάδους απορριμμάτων και να απολαμβάνει πεταμένα κομμάτια πίτσα και μισοφαγωμένα σάντουιτς.

Reuters

Η επιδρομή του στον φούρνο με τα μπισκότα οδήγησε στη σύλληψή του και την απομάκρυνσή του σε εγκαταλελειμμένη βουνοπλαγιά, από την οποία επέστρεψε στην πόλη, συνελήφθη ξανά και πέρασε μια περίοδο εγκλεισμένος σε περιφραγμένη περιοχή. Μετά τον εγκλεισμό του, ο Καρίτο επέστρεψε στο θέρετρο σκι, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός πριν από έναν μήνα.

Οι μαρσικανές αρκούδες ανήκουν σε μια υποκατηγορία των καφέ αρκούδων, που είναι κρίσιμα απειλούμενα προς εξαφάνιση θηλαστικά. Ζουν στα όρη Απένινα, που περικλείουν τις περιοχές Αμπρούτσο, Λάτσιο και Μολίς. Ο πληθυσμός τους έχει πέσει στις 50 τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω του παράνομου κυνηγιού τους και αυτοκινητιστικών ατυχημάτων.

Οι Ιταλοί θρηνούν τον θάνατο του Καρίτο με πληθώρα συγκινητικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Χουάν ήταν ένας από εμάς», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...