511
Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ | Reuters

Η Αμάλ Κλούνεϊ παραιτήθηκε εξαιτίας των παλινωδιών του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 21:55
Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ
|Reuters

Η Αμάλ Κλούνεϊ παραιτήθηκε εξαιτίας των παλινωδιών του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 21:55

Με σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για το πώς μεθοδεύει το Brexit, παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες, παραιτήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Αμάλ Κλούνεϊ από τη θέση της ως ειδική απεσταλμένη του Λονδίνου σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ.

Η διακεκριμένη νομικός και σύζυγος του διάσημου χολιγουντιανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, παραιτήθηκε  διαμαρτυρόμενη, όπως αναφέρει στην επιστολή της, για την «ξεκάθαρη πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο μέσω του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά» (το Internal Market Bill).

Το εν λόγω νομοσχέδιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο μέσω της εξουσίας που δίνει στους υπουργούς για την αλλαγή διατάξεων στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία καταρτίστηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών πέρσι.

Καταγγέλλοντας τις απειλές του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τις υποχρεώσεις περί διεθνών συνθηκών της Βρετανίας στη συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, η δικηγόρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης ως «θλιβερές».

«Είμαι απογοητευμένη επειδή η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει μια νομοθεσία – το γνωστό νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά – το οποίο, εάν τελικά θεσπιστεί, θα είναι, όπως το παραδέχτηκε η ίδια μας η κυβέρνηση, “μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου”», αναφέρει στην σχετική επιστολή η 42χρονη νομικός.

«Με ανησυχεί επίσης η εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης ότι παρόλο που “ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Brexit με καλή πίστη, το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το αντιμετωπίζει ως εσωτερικό ζήτημα και μπορεί να εγκρίνει μια νομοθεσία που να παραβιάζει τις όποιες υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου”», προσθέτει.

H επιστολή παραίτησης της Αμάλ Κλούνεϊ

«Αν και η κυβέρνηση έχει προτείνει ότι η προβλεπόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι “συγκεκριμένη και περιορισμένη”, είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μιλά για την πρόθεσή του να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός λιγότερο από ένα χρόνο πριν», σημειώνει η Κλούνεϊ.

Η παραίτησή της έρχεται λίγο μετά από εκείνη του Ρίτσαρντ Κιν, αξιωματούχου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Σκωτία, την Τετάρτη, επίσης λόγω της αντίθεσής του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η Κλούνεϊ είπε ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί από την περασμένη εβδομάδα, από τότε που αποκαλύφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, αλλά περίμενε λίγο.

Καθώς όμως «δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για μια πιθανή ακύρωση του νομοσχεδίου, δεν έχω άλλη εναλλακτική λύση παρά να παραιτηθώ από τη θέση μου», συνοψίζει.

«Είμαι απογοητευμένη (για την παραίτησή μου) γιατί πάντα ήμουν υπερήφανη για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως υπερασπιστή της διεθνούς έννομης τάξης. Ωστόσο, δυστυχώς, είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για μένα, ως ειδική απεσταλμένη, να παροτρύνω άλλα κράτη να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κάνει το ίδιο», καταλήγει η δικηγόρος με νόημα.

Τον Απρίλιο του 2019, η Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε διοριστεί στο Φόρεϊν Οφις, ως ειδική σύμβουλος και απεσταλμένη σε θέματα ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ θα συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν «τα δρακόντεια μέτρα και τους νόμους που εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους».

Η κυρία Κλούνεϊ τότε είχε δηλώσει ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί προσθέτοντας ότι είναι «μεγάλη της τιμή να αναλάβει αυτόν τον ρόλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...