741
| EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η Αμάλ Κλούνεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2020, 09:10
|EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η Αμάλ Κλούνεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2020, 09:10

Πριν από μόλις τέσσερα χρόνια έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση του Μοχάμεντ Νασίντ, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρώην προέδρου των Μαλδίβων Νήσων που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για να καταλήξει στη συνέχεια να δικάζεται κατηγορούμενος για τρομοκρατία, η Αμάλ Κλούνεϊ είχε δηλώσει δίχως περιστροφές ότι δημοκρατία στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού ήταν νεκρή.

Το 2015 ο Νασίντ είχε καταδικαστεί στην πατρίδα του —κατά τη διάρκεια μιας δίκης με πολιτικά κίνητρα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία— σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Χάρη, όμως, στη διακεκριμένη δικηγόρο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθεται και πάλι στα έδρανα της βουλής της πατρίδας του, αφότου η καταδίκη του κρίθηκε παράνομη από τον ΟΗΕ.

Σήμερα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ βρίσκεται και πάλι στα δικαστήρια αλλά αυτήν τη φορά εκπροσωπεί τις Μαλδίβες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, έχοντας απέναντί της την Αούνγκ Σαν Σου Κι. Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ ανέλαβε να αντικρούσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή της περί ωμοτήτων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στην πατρίδα της οι πολίτες της οποίας είναι στην πλειονότητά τους βουδιστές. Η κυβέρνηση των Μαλδίβων συμπαρατάχθηκε με την κυβέρνηση της Γκάμπια η οποία προσέφυγε στο ΔΠΔ εκ μέρους των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατηγορώντας τον στρατό της Μιανμάρ για «γενοκτονία» των Ροχίνγκια.

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι

Τον προηγούμενο μήνα ελήφθη μια πρώτη απόφαση υπέρ των κατατρεγμένων, με τους δικαστές να ζητούν από την Μιανμάρ να προβεί στην άμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από ενδεχόμενη γενοκτονία, εν αναμονή της τελικής απόφασης η οποία ενδέχεται να ληφθεί σε πολλά χρόνια.

Από τον Αύγουστο του 2017 περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού και πλέον ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο όμορο Μπανγκλαντές.

Από τον Αύγουστο του 2017 περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού και πλέον ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο όμορο Μπανγκλαντές. | EPA MONIRUL ALAM

Ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο στρατός της Μιανμάρ αλλά και βουδιστικές πολιτοφυλακές προέβησαν σε ωμότητες κατά των Ροχίνγκια «με σκοπό τη γενοκτονία». Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, παρότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν βιαιότητες, υποστηρίζει όχι μόνον πως οι πρόσφυγες υπερέβαλαν στις μαρτυρίες τους για τις κακοποιήσεις που υπέστησαν αλλά και ότι η χώρα της είναι θύμα «αβάσιμων ισχυρισμών».

Πάντως τον περασμένο Μάιο, χάρη στην κυρία Κλούνεϊ η κυβέρνηση της Μιανμάρ αναγκάστηκε να απελευθερώσει, έπειτα από 500 ημέρες στη φυλακή, δύο γηγενείς  δημοσιογράφους, συνεργάτες του Reuters, που διεξήγαγαν έρευνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση δέκα ανδρών Ροχίνγκια. Και σήμερα η 42άχρονη βρετανίδα δικηγόρος με καταγωγή από τον Λίβανο δηλώνει πως «η απόδοση ευθυνών για τη γενοκτονία στη Μιανμάρ έχει καθυστερήσει πολύ και να ανυπομονώ να εργαστώ για αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια με στόχο τη νομική δικαίωση των Ροχίνγκια».

Τι κάνει, όμως, την ίδια ώρα ο σύζυγος της Αμάλ, ο πολύς Τζορτζ Κλούνεϊ; Λόγω της πολύμηνης απουσίας του από το προσκήνιο, άρχισαν να κυκλοφορούν ακόμα και φήμες περί επικείμενου χωρισμού του διάσημου ζεύγους με τον Τζορτζ και την Αμάλ να διαπληκτίζονται ήδη, σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», για την κηδεμονία των παιδιών τους. Τις διέψευσαν, ωστόσο, οι ίδιοι μεταβαίνοντας πρόσφατα μαζί με τα δίδυμα τους, την Ελλα και τον Αλεξάντερ, στις Κανάριες Νήσους.  Οχι για διακοπές αλλά για τα γυρίσματα του «The Midnight Sky», μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας που σκηνοθετεί ο αμερικανός αστέρας του Χόλιγουντ για λογαριασμό του Netflix.

Εχοντας κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα στόματα των όποιων πικρόχολων μιλούσαν για κρίση στις σχέσεις του με τη γυναίκα του, ο Τζορτζ Κλούνεϊ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση, όχι ως σύζυγος και πατέρας, αλλά ως εκπρόσωπος της Nespresso και επιφανής προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πολυετή, επί δεκαπενταετία σχεδόν, συνεργασία του με τον ελβετικό κολοσσό του espresso o Κλούνεϊ έχει βάλει στις τσέπες του περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, όμως, αναγκάστηκε να εκφράσει την «έκπληξη» και τη «λύπη» του για την αποκάλυψη, χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4, ότι η Nespresso ενδέχεται να προμηθεύεται καφέ από φυτείες της Γουατεμάλα στις οποίες εργάζονται μικρά παιδιά.

«Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει» να γίνουν ακόμα πολλά», δήλωσε ο Κλούνεϊ, ο οποίος είμαι επίσης μέλος του «συμβουλίου βιωσιμότητας» της θυγατρικής εταιρείας της Nestle. Εχοντας εργαστεί και ο ίδιος, όταν ήταν 12 χρονών, στην οικογενειακή επιχείρηση καπνού στο Κεντάκι, θέλησε επίσης να επισημάνει πως «γνωρίζω τα περίπλοκα ζητήματα που αφορούν την παιδική εργασία στη γεωργία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...