563
Τρεις βόμβες χτυπούν το νοσοκομείο Ναμπάντ Αλ Χαγιάτ, στις 2:40 μ.μ., το πρώτο που βομβαρδίζεται, στις 5 Μαΐου. Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανήρτησαν οι New York Times | NYT/Video

New York Times: Να πώς βομβαρδίζουν οι Ρώσοι νοσοκομεία στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 12:27
Τρεις βόμβες χτυπούν το νοσοκομείο Ναμπάντ Αλ Χαγιάτ, στις 2:40 μ.μ., το πρώτο που βομβαρδίζεται, στις 5 Μαΐου. Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανήρτησαν οι New York Times
|NYT/Video

New York Times: Να πώς βομβαρδίζουν οι Ρώσοι νοσοκομεία στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 12:27

Αποκαλυπτική έρευνα δημοσίευσαν την Κυριακή οι New York Times, σύμφωνα με την οποία, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αποδεικνύουν βάσει στοιχείων ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν τέσσερα νοσοκομεία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μέσα σε 12 ώρες, στις 5 Μαΐου.

Τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Εδώ και τρία χρόνια, Σύροι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταγγέλουν ότι οι Ρώσοι και το καθεστώς του Ασαντ βομβαρδίζουν συστηματικά νοσοκομεία και κλινικές, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Σε δημοσίευμά τους, την Κυριακή, οι NYT, αποκαλύπτουν τα περιστατικά, παραθέτοντας παραδείγματα από χιλιάδες ώρες ηχογραφημένων ρωσικών ραδιοεπικοινωνιών, δεδομένα από ντόπιους καταγραφείς πτήσεων αεροσκαφών, που προειδοποιούν τους κατοίκους και τους αντάρτες για επικείμενες επιθέσεις, καθώς και αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, ιατρικό προσωπικό, βίντεο από το εσωτερικό των νοσοκομείων μετά τους βομβαρδισμούς, καθώς και αναρτήσεις σε σόσιαλ μίντια.

Η δημοσιογραφική έρευνα διήρκεσε περίπου πέντε μήνες και το δυσκολότερο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν η αποκωδικοποίηση των συνομιλιών των ρώσων πιλότων. Περιληπτικά, τα στοιχεία παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο της εφημερίδας:

Με βάση την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, η πρώτη ιατρική εγκατάσταση που επλήγη εκείνη την ημέρα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ήταν το χειρουργικό νοσοκομείο Ναμπάντ αλ Χαγιάτ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το ιατρικό κέντρο, το οποίο είχε υποστεί επιθέσεις τρεις φορές από το 2013, είχε μεταφερθεί σε υπόγειο χώρο, για να προφυλαχθεί, όπως συμβαίνει και με αρκετά ακόμα νοσοκομεία στη Συρία. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς σε αυτό είχαν απομακρυνθεί εσπευσμένα τρεις ημέρες πριν βομβαρδιστεί, λόγω πληροφοριών που ανέφεραν ότι επρόκειτο να χτυπηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ελεγκτής στο έδαφος έδωσε τις συντεταγμένες σε ρώσο πιλότο, ο οποίος επιβεβαίωσε μερικά λεπτά αργότερα ότι είχε οπτική επαφή με τον στόχο. Ο ελεγκτής έδωσε το πράσινο φως για το πλήγμα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρητής επιφορτισμένος με το να προειδοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση επιδρομών εντόπιζε ρωσικό αεροσκάφος στον τομέα. Δημοσιογράφοι που είχαν πάει στην περιοχή εκ των προτέρων, εν αναμονή της επίθεσης, κατέγραψαν σε βίντεο τρεις βόμβες διείσδυσης σε οχυρώσεις καθώς έπλητταν το νοσοκομείο.

Ασθενείς και γιατροί βγαίνουν πανικόβλητοι από ένα νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό

Σε περίπου 12 ώρες άλλα τρία νοσοκομεία στην περιοχή -το Καφρ Νάμπιλ, το Καφρ Ζίτα και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Αμαλ- βομβαρδίστηκαν με πανομοιότυπο τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα νοσοκομεία είχαν δώσει τις συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν σε έναν κατάλογο που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε πως δεν θα γίνονταν στόχος αεροπορικών πληγμάτων. Ο ΟΗΕ με τη σειρά, είχε δώσει τον κατάλογο στους Σύρους και τους Ρώσους.

Οι εσκεμμένοι βομβαρδισμοί νοσοκομείων θεωρούνται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία και η Συρία διαψεύδουν ότι στοχοθετούν πολιτικές εγκαταστάσεις και διαβεβαιώνουν ότι δρουν αποκλειστικά και μόνο εναντίον «τρομοκρατών».

Τον Αύγουστο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα για τους βομβαρδισμούς κλινικών και νοσοκομείων στη Συρία που είχαν δώσει τις συντεταγμένες τους στον διεθνή οργανισμό. Ο ΟΗΕ έχει διαβιβάσει τις συντεταγμένες αυτές στη Ρωσία και άλλους αντιμαχόμενους στη Συρία, προκειμένου να μην γίνονται στόχος οι υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλούνται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 54 νοσοκομεία και κλινικές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες υπέστησαν αεροπορικά πλήγματα από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον επτά από αυτά, είχαν διαβιβάσει τις συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...