1001
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρόσφατο φιλικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η στατιστική αποκαλύπτει όσα δεν βλέπει το μάτι. Τρέχει, σπριντάρει, πρεσάρει και κινείται χωρίς την μπάλα λιγότερο παρά ποτέ | Action Images via Reuters/Ed Sykes/File Photo

Η «αιχμαλωσία» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 3 Αυγούστου 2022, 15:14
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρόσφατο φιλικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η στατιστική αποκαλύπτει όσα δεν βλέπει το μάτι. Τρέχει, σπριντάρει, πρεσάρει και κινείται χωρίς την μπάλα λιγότερο παρά ποτέ
|Action Images via Reuters/Ed Sykes/File Photo

Η «αιχμαλωσία» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 3 Αυγούστου 2022, 15:14

Η ιστορία περιληπτικά, για όσους δεν την παρακολούθησαν:

Στην πρώτη συγκέντρωση της Γιουνάιτεντ για τη νέα σεζόν δεν εμφανίστηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κάρινγκτον, λόγω «προσωπικού ζητήματος». Πήρε άδεια να παραμείνει για λίγες μέρες στην πατρίδα του – αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση από τον σύλλογο. Πέντε 24ωρα νωρίτερα, οι Times είχαν αποκαλύψει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Μάντσεστερ. Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες κατακτήσεις (5), τις περισσότερες συμμετοχές (183) και τα περισσότερα γκολ (140) στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τις επόμενες παραστάσεις του θα τις έδινε στο Γιουρόπα Λιγκ.

Οι «λίγες μέρες» έγιναν πολλές. Ο Πορτογάλος απουσίασε σε ολόκληρο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία. Τα media σε όλο τον Κόσμο προσπαθούσαν να μαντέψουν ποια θα ήταν η επόμενη ομάδα του. Ωσπου, ξαφνικά, με αφορμή μια ανάρτηση στο Instagram (ανέφερε πως ο παίκτης είναι αποφασισμένος να φύγει, αλλά ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες, δεν έχει πείσει τη Γιουνάιτεντ να τον απελευθερώσει), απάντησε εκνευρισμένος, μέσω των λογαριασμών του στα social media, σε όσους διακινούσαν αυτά τα σενάρια: «Είναι αδύνατο να μη αναφερθείτε σε μένα μια μέρα. Αλλιώς, δεν βγάζετε λεφτά. Ξέρετε πως, αν δεν γράψετε ψέματα, δεν θα τραβήξετε την προσοχή του κόσμου. Συνεχίστε έτσι, κάποια μέρα θα πετύχετε κάποια είδηση σωστά». Ηταν φανερό, πως κάτι είχε αλλάξει…

Ακολούθησε η ανάρτηση μιας φωτογραφίας, που τον έδειχνε να προπονείται με τους συμπαίκτες του, με τη λεζάντα «Χαρούμενος που επέστρεψα». Προσωρινά, μόνιμα; Κανείς δεν είπε. Κι έπειτα, εκείνο το παράξενο μήνυμα που έγραφε: «Ο βασιλιάς παίζει την Κυριακή». Ακόμη κι αν είχε τη διαβεβαίωση του προπονητή του, Ερικ τεν Χαγκ, ότι θα αγωνιζόταν στο φιλικό ματς με τη Ράγιο Βαγιεκάνο την περασμένη Κυριακή, δεν ήταν πολύ ευγενικό να το ανακοινώσει ο ίδιος.

Επαιξε, πράγματι, και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον νεαρό Ντιαλό, ο οποίος, μάλιστα, άνοιξε το σκορ. Αλλά ο «CR7» δεν είδε το γκολ του συμπαίκτη του. Οταν έγινε αλλαγή, φόρεσε τη φόρμα του και αποχώρησε από το «Ολντ Τράφορντ» προτού ολοκληρωθεί η αναμέτρηση. Η Γιουνάιτεντ προσπάθησε να τον δικαιολογήσει: «Το έκαναν κι άλλοι, ήταν, απλώς, ένας από τους παίκτες που έφυγαν, δεν υφίσταται κανένα θέμα». Αλλά η αρνητική εντύπωση παρέμεινε – αυτά δεν γίνονται ούτε σε ερασιτεχνικές ομάδες. Ο τεν Χαγκ το παρεδέχτηκε.

Είναι προφανές ότι στην 22η σεζόν του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο Κριστιάνο βρίσκεται αιχμάλωτος σε έναν σύλλογο που δεν τον εμπνέει, πια. Ολες του οι προσπάθειες να αποδράσει από τη Γιουνάιτεντ, απέτυχαν. Οχι μόνον επειδή τον δεσμεύει ένα συμβόλαιο, αλλά, κυρίως, γιατί καμία από τις πόρτες που χτύπησε ο ατζέντης του δεν άνοιξε. Ο παροιμιώδης εγωισμός του θα πρέπει να πληγώθηκε πολύ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι θα ήθελαν να εντυπωσιάσουν με μια μεταγραφή «α λα Αμπράμοβιτς», όμως ο προπονητής της, Τόμας Τούχελ, τον «έκοψε». Ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Ολιβερ Καν, δεν αρνήθηκε ότι υπήρξαν επαφές με το περιβάλλον του παίκτη, αλλά, όπως είπε ξεκάθαρα, ο Ρονάλντο δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Στην Παρί του Εμπαπέ, του Μέσι και του Νεϊμάρ, δεν χωρούσε. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν τον ήθελε πίσω στη Ρεάλ Μαδρίτης. Από τη μέρα που έφυγε ο Πορτογάλος, ο Μπενζεμά «πετάει». Προσφάτως αποκτήθηκε και ο Ορελιέν Τσουαμενί των 80 εκατ. ευρώ. Η Σίτι είχε ενδιαφερθεί πέρυσι, όμως τώρα υπάρχει ο Ερλινγκ Χάαλαντ.

Η Λίβερπουλ επένδυσε ποσό – ρεκόρ (σχεδόν 100 εκατ. ευρώ) στον Ντάργουϊν Νούνιες, κι έχει πέντε επιθετικούς. Η Τότεναμ, που θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα άντεχε να ικανοποιήσει τις οικονομικές του απαιτήσεις. Το ίδιο και η Μπαρτσελόνα, που αγόρασε γκολ στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Από την Ιταλία, μόνο η Νάπολι το σκέφτηκε. Αλλά δεν τόλμησε να επαναλάβει το πείραμα της Γιουβέντους. Μια σειρά από ομάδες που θα παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ (οι γερμανικές, η Πόρτο, ο Αγιαξ, η Σεβίλλη, η Μαρσέιγ) επιβιώνουν, επιλέγοντας παίκτες με προοπτικές υπεραξίας. Το reunion με την Σπόρτινγκ, το απέρριψε εκείνος. Η πρώτη του ομάδα έχει κατακτήσει μόλις ένα από τα 20 τελευταία πρωταθλήματα Πορτογαλίας.

Οι τάσεις φυγής από τη Γιουνάιτεντ, που εκδήλωσε ο Ρονάλντο, εδράζονταν στη βεβαιότητά του ότι τα μεγαλύτερα club της Ευρώπης θα… έκαναν ουρά για να τον αποκτήσουν. Αντί γι’ αυτό, όμως, συνέβη το αδιανόητο: διαδήλωση οπαδών (της Ατλέτικο Μαδρίτης) εναντίον της πιθανολογούμενης ένταξης ενός από τους κορυφαίους παίκτες του καιρού μας στην ομάδα τους. Τέτοιο σκηνικό, ούτε που μπορούσε να το φανταστεί ο «CR7».

Δεν φταίει η αντιπάθεια που τρέφουν για τον πρώην παίκτη της μισητής συμπολίτισσας Ρεάλ – πριν από μια πενταετία θα τον υποδέχονταν με ενθουσιασμό. Φταίει ο χρόνος, που κυλά αλύπητα για όλους. Ακόμη και για τον Κριστιάνο, που στα 37 του μοιάζει με 25άρη. Η στατιστική αποκαλύπτει όσα δεν βλέπει το μάτι. Τρέχει, σπριντάρει, πρεσάρει και κινείται χωρίς την μπάλα λιγότερο παρά ποτέ. Πέρυσι έπαιξε σε 38 ματς – τα λιγότερα της καριέρας του, με εξαίρεση την πρώτη του σεζόν στη Ρεάλ. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Γιουνάιτεντ, όμως τα 24 γκολ που πέτυχε, είναι το αρνητικό του ρεκόρ μετά το 2007. Ο ήλιος του δύει, και αυτή η πραγματικότητα κάνει τις υψηλές απαιτήσεις του, οικονομικές και αγωνιστικές, να φαίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες.

Στα μέσα της σεζόν που αρχίζει, θα είναι 38 ετών. Στα μέσα της επόμενης, 39. Δεν είναι απλό, για οποιονδήποτε σύλλογο, να διαταράξει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, προσφέροντάς του τα χρήματα που ζητά. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο, να δεχθεί να προσαρμόσει την ομάδα πάνω σε έναν παίκτη με τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα. Το έκανε, πέρυσι, η Γιουνάιτεντ. Ο Ρονάλντο «έλαμψε», όμως εκείνη τερμάτισε 6η, από 2η την προηγούμενη σεζόν.

Η Sun γράφει σήμερα (Τετάρτη) πως ο Tεν Χαγκ έχει αποφασίσει να αφήσει τον Πορτογάλο στον πάγκο, στο ματς της πρεμιέρας με την Μπράιτον στο «Ολντ Τράφορντ» (εκτός αν ο Αντονί Μαρσιάλ δεν έχει αποθεραπευτεί από έναν μικροτραυματισμό του). Με τον Αντσελότι και τον Ζιντάν, ο Ρονάλντο είχε «σκοτωθεί» όταν τον άφησαν έξω. Τι θα κάνει τώρα; Θα υπακούσει; Θα μείνει στη Γιουνάιτεντ; Θα πάει στη Σαουδική Αραβία (σύμφωνα με το CBS έχει στα χέρια του ανοικτή πρόταση με μυθικές αποδοχές); Θα βγάλει ο Μέντες κάποιον άσο από το μανίκι; Το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού προέκυψε εκεί που δεν το περιμέναμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...