752
O Λιονέλ Μέσι καταρρακωμένος - η επικών διαστάσεων συντριβή από την Μπάγερν Μονάχου θα είναι ένα διαχρονικό στίγμα στην σπουδαία καριέρα του | Manu Fernandez/Pool via REUTERS

Η αυτοκρατορία του Μέσι «έδυσε»

Sportscaster Sportscaster 15 Αυγούστου 2020, 11:03
O Λιονέλ Μέσι καταρρακωμένος - η επικών διαστάσεων συντριβή από την Μπάγερν Μονάχου θα είναι ένα διαχρονικό στίγμα στην σπουδαία καριέρα του
|Manu Fernandez/Pool via REUTERS

Η αυτοκρατορία του Μέσι «έδυσε»

Sportscaster Sportscaster 15 Αυγούστου 2020, 11:03

Μπάγερν Μονάχου – Μπαρτσελόνα 8-2. Σαν σε ηλεκτρονικό παιχνίδι, που έπαιξε ένας Pro με έναν αρχάριο. Οποιος δεν παρακολούθησε τον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην TV και ξυπνησε το πρωί του Δεκαπενταύγουστου αναζητώντας το αποτέλεσμα, θα πίστεψε πως επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος. Αλλά, ήταν αλήθεια. Η σκληρή -για τους Καταλανούς και τα εκατομμύρια των οπαδών τους- πραγματικότητα. Το τέλος εποχής για την «καλύτερη ομάδα του κόσμου».

Στη Λισσαβώνα η Μπαρτσελόνα έζησε την πιο ταπεινωτική της βραδιά στα 121 χρόνια της ιστορίας της. Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα «ξέπλυνε» ακόμη και τη συντριβή (7-1) των Βραζιλιάνων από τους Γερμανούς στο Μπέλο Οριζόντε, στο Μουντιάλ του 2014, που εθεωρείτο ως το πιο εκκωφαντικό σκορ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Τέσσερις από τους «δήμιους» της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας ήταν παρόντες και στην «εκτέλεση» των «Μπλαουγκράνα»: ο προπονητής της Μπάγερν, Χάνσι Φλικ, που τότε δούλευε ως βοηθός του τεχνικού των «Πάντσερ», Γιόαχιμ Λεβ, ο Τόμας Μίλερ, που σκόραρε και στα δυο αυτά ιστορικά ματς, ο τερματοφύλακας Μάνουελ Νόιερ και ο Ζερόμ Μπόατενγκ.

Η τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα είχε παθητικό οκτώ γκολ ήταν το 1946. Ποτέ στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε δεχτεί πάνω από τέσσερα. Και, βεβαίως, ποτέ δεν είχε ηττηθεί με διαφορά έξι τερμάτων. Τραγική φιγούρα της, στο ματς με την Μπάγερν, ο Λιονέλ Μέσι. Είχε μια σέντρα – σουτ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Νόιερ, στο πρώτο ημίχρονο, κι έπειτα παρακολούθησε σαν απλός θεατής την πιο αμήχανη και ντροπιαστική βραδιά της καριέρας του, πελαγοδρομώντας στον αγωνιστικό χώρο σαν πρωτάρης. Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο, ανήμπορος να αντιδράσει, είδε τον τερματοφύλακά του να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του οκτώ φορές. Σε έναν αγώνα της Αργεντινής με τη Βολιβία, το 2009, είχε χάσει με 6-1. Πίστευε πως δεν θα ξαναζούσε τέτοιον εφιάλτη, όμως αυτός ήταν πολύ χειρότερος…

Τα πρωτοσέλιδα το πρωί του Σαββάτου στην Ισπανία: ντροπή, ιστορικός εξευτελισμός για την πολυδιαφημισμένη Μπαρτσελόνα του Μέσι

Θα τον ξεπεράσει; Τα ισπανικά media γράφουν, ήδη, πως αυτό το τραυματικό ματς ενδέχεται να ήταν το στερνό του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Μαζεύτηκαν πολλές οι ντροπές, τον τελευταίο καιρό: 0-4 από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι (έστω κι αν στη ρεβάνς έγινε εκείνη η πρωτοφανής ανατροπή), 0-3 από τη Ρόμα στο «Ολίμπικο», 0-4 από τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ»… Και τώρα αυτό. Πάει καιρός τώρα, που η ομάδα του δεν μπορεί να φτάσει σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε, καν, να τον πλησιάσει. Ενώ εφέτος έχασε και τον τίτλο στη La Liga. Είναι φανερό, πως το τεράστιο ταλέντο του αργεντινού σούπερ-σταρ δεν βρίσκει την υποστήριξη που του αξίζει. Εκείνος, όμως, εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες. Και η Ιντερ τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

«Ο σύλλογος χρειάζεται αλλαγές. Δεν μιλάω για προπονητές ή παίκτες, ο σύλλογος χρειάζεται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα», διαπίστωσε μετά την «οχτάρα» ο Πικέ. «Ο Πικέ έχει δίκιο. Ηρθε η ώρα για αποφάσεις. Εχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας. Την επόμενη εβδομάδα θα τις επικοινωνήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος Μπαρτομέου. Ναι, αλλά, ακόμη κι αν οι αλλαγές αρχίσουν αμέσως και είναι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση, η Μπαρτσελόνα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να συνέλθει.

Το ρόστερ της είναι γερασμένο. Η ενδεκάδα που παρέταξε, χθες, ο Κίκε Σετιέν ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία στην ιστορία του συλλόγου στη διοργάνωση, με μέσο όρο τα 30 χρόνια. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ του Νεϊμάρ σκορπίστηκαν σε μεταγραφές που δεν  «έπιασαν». Ο Αντουάν Γκριζμάν των 120 εκατομμυρίων, που γεμάτος αλαζονεία δήλωνε οτι πήρε μαζί του το playstation «επειδή θα φτάσουμε μέχρι τον τελικό», δεν ήταν, καν, βασικός. Ο πάγκος της ομάδας δεν έχει ποιότητα, οι παίκτες δεν τα πάνε καλά με τη διοίκηση, και ο προπονητής είναι απελπιστικά λίγος για να εμπνεύσει τους «αστέρες» που έχουν απομείνει στο «Καμπ Νου». Βεβαίως, μετά τα χθεσινά θα πρέπει να θεωρείται «τελειωμένος». Αν και ο ίδιος είχε το… θράσος να δηλώσει οτι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί αν θα συνεχίσει, ή όχι.

Μια αυτοκρατορία δύει, μια άλλη ανατέλλει. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν Μονάχου αποδεικνύει πως δεν είναι τρομακτική μόνο στην Μπουντεσλίγκα, όπως υπονόησε πριν από τον αγώνα ο πρώην παίκτης της, Αρτούρο Βιδάλ. Ισως, είναι η πιο καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική μηχανή στην Ευρώπη αυτή την εποχή. Μετράει 28 ματς αήττητη (27 νίκες). Είναι η μόνη ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ (στη σημερινή του μορφή), που έχει να επιδείξει μόνο νίκες μέσα στη σεζόν (μέχρι στιγμής). Και με τα οκτώ γκολ που σκόραρε χθες, έφτασε τα 39 εφέτος – τα περισσότερα που έχει πετύχει μια ομάδα σε μια χρονιά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Απόψε θα μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλός της, στον ημιτελικό. Η Μάντσεστερ Σίτι ή η Λιόν; Οποιος κι αν είναι, το Τσάμπιονς Λιγκ έχει, πλέον, ξεκάθαρο φαβορί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...