457
Ηρθε η ώρα να βγάλουν (τη) γλώσσα (τους) και στην Αβάνα! | Rollingstones.com

Συναυλία των Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αβάνα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 1 Μαρτίου 2016, 21:38
Ηρθε η ώρα να βγάλουν (τη) γλώσσα (τους) και στην Αβάνα!
|Rollingstones.com

Συναυλία των Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αβάνα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 1 Μαρτίου 2016, 21:38

Μια ιστορική συναυλία στην Αβάνα της Κούβας θα δώσει στις 25 Μαρτίου το θρυλικό συγκρότημα Rolling Stones και, μάλιστα, δωρεάν! Το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι παπούδες-ροκάδες την Τρίτη μέσω Διαδικτύου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που υπήρχαν περί συναυλίας. Ετσι, τα social media πήραν αμέσως «φωτιά». Δείτε, για παράδειγμα, εδώ, τι συνέβη στο twitter.

«Εχουμε εμφανιστεί σε πολλές ιδιαίτερες περιοχές κατά τη διάρκεια της μακράς μας καριέρας, όμως αυτό το σόου στην Αβάνα θα είναι ορόσημο για εμάς, όπως ελπίζουμε και για τους φίλους μας στην Κούβα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συγκροτήματος.

Οι Rolling Stones προσέθεσαν την Αβάνα ως σταθμό στην περιοδεία τους στη Λατινική Αμερική, τη «Latina Ole», που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τη 17η Μαρτίου στην πόλη του Μεξικού. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Ciudad Deportiva και θα γίνει λίγες ημέρες μετά την ιστορική επίσκεψη στην Κούβα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα – έχει προγραμματιστεί για την 21η και 22α Μαρτίου.

Είναι σημαντική αυτή η συναυλία; Ρητορικό και ροκ το ερώτημα. Εννοείται ότι κάθε live των Stones αποτελεί ένα μοναδικό μουσικό γεγονός, από μόνο του. Τώρα, όμως, παίρνει άλλες διαστάσεις, αρκεί κάποιος να δει τον χώρο που θα συμβεί, αλλά και τη χρονική στιγμή. Στην Κούβα είχε προηγηθεί η επανάσταση του 1959, όπως και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν μια εξαιρετικά συγκεκριμένη κατάσταση: οτιδήποτε κουβαλά επάνω του την αστερόεσσα ή τη «Union Jack»-τη σημαία της Αγγλίας, σε αυτό βάλε και τη ροκ, σταμπιλαριζόταν ως ένα καταχθόνιο όπλο του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού», γενικότερα του δυτικού. Αυτή η μουσική, λοιπόν, είχε απαγορευτεί για πάρα πολλά χρόνια εκεί και αυτό κράτησε μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία όταν, πια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να τη μεταδίδουν συνεχώς. Αμέσως μετά, στο τέλος του 2014, ήρθε η ιστορική επαναπροσέγγιση μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, οπότε πολλοί αμερικανοί -διεθνούς φήμης- καλλιτέχνες πραγματοποίησαν ιδιωτικές επισκέψεις στο νησί – βλέπε Κέιτι Πέρι, Ριάνα.

Αντίστοιχα, ο Μικ Τζάγκερ είχε πάει στο δυτικό τμήμα της Αβάνας, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε, είχε παρακολουθήσει μια συναυλία Τίμπα («ξαδερφάκι» της σάλσα) του συγκροτήματος «Μπαμπολέο».

Τώρα, ήρθε η (ιστορική) στιγμή να πάει και το υπόλοιπο συγκρότημα εκεί και να δώσουν μια συναυλία που -βάσει πρωτιάς, αν μη τι άλλο- θα γραφτεί στην Ιστορία. Και αυτό, βέβαια, αποτελεί ένα καλό μουσικό… δεδικασμένο, ένα εξαιρετικό προηγούμενο που θα ανοίξει την πόρτα και σε άλλα μεγάλα συγκροτήματα για να παίξουν στην Κούβα.

Εχει κάποιος αντίρρηση ότι και πάλι νίκησε όχι απλώς το μουσικό ταλέντο των Rolling Stones, αλλά το απίστευτο μάρκετινγκ -στο οποίο είναι «πρωτομάστορες»- που τους έχει κρατήσει επί τόσα χρόνια στην κορυφή της επικαιρότητας και των επιτυχιών; Μακάρι, βέβαια, στον κόσμο, να υπερίσχυε αυτού του τύπου η διπλωματία και όχι η αμιγώς πολιτική, σε σκοτεινά δωμάτια.

Start me up…

koyba neo f

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...