769
| Nick Paleologos / SOOC

Handelsblatt: Το «καυτό φθινόπωρο» του Τσίπρα με μέτρα και έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 09:26

Handelsblatt: Το «καυτό φθινόπωρο» του Τσίπρα με μέτρα και έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 09:26

Ενώπιον ενός δύσκολου φθινοπώρου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει ο γερμανικός Τύπος, λόγω των μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει και την αντίδρασης από το κόμμα και την κοινωνία που θα έχει να αντιμετωπίσει.

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανάλυση με τον τίτλο «Θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα», ο έλληνας πρωθυπουργός «έχει ένα στόχο: Σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές – έπειτα από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Έτσι ο Τσίπρας θα μπορούσε επιτέλους να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε ήδη για το 2015: να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει τη δυσκολία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων γιατί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πολύ απαιτητικό. Πολλά σημεία, σημειώνει η Handelsblatt, «βρίσκουν τον Σύριζα ιδεολογικά τελείως αντίθετο. Για παράδειγμα, θα πρέπει οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να περνούν τακτικά από αξιολόγηση. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να παίρνουν προαγωγή ανεξάρτητα από ικανότητες και απόδοση».

Προσθέτει ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα «κάτι το οποίο θα ήταν ένα μικρό θαύμα αν σκεφτεί κανείς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, ακόμη και τότε δεν διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Τους επενδυτές ανησυχεί προπάντων το χρέος που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ».

Τέλος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για την Ελλάδα και για την μεταμνημονιακή εποχή: «Στην ΕΕ και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με πιστωτική γραμμή. Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

» Μια πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα».

Το ελληνικό… μνημείο για τον Σόιμπλε

Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ενα ταμείο για δύσκολους καιρούς» αναφέρεται στα σχέδια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο κάνει ειδική αναφορά στη σχέση του υπουργού με την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «ο Σόιμπλε είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ. Κάποια μέρα θα του στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ».

Προσθέτει ότι «η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.

» Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση. Μετά τη διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση της Αθήνας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ΄ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή απασχολεί τον Σόιμπλε εδώ και καιρό και την προωθεί».

Και η ελληνική λοταρία

Τέλος, το Spiegel αναφέρεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να επιβραβεύσει αυτούς που πληρώνουν με κάρτα μέσα από μια λοταρία.

Αναφέρει ακόμη: «Εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να πατάξει τη διαδεδομένη φοροδιαφυγή. Το 2015 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήθελε να εκπαιδεύσει απλούς πολίτες σε εφοριακούς ελεγκτές, οι οποίοι θα έβγαιναν στο κυνήγι των φοροφυγάδων με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα. Η πρόταση της λοταρίας είναι σίγουρα πιο κατάλληλη».

Αλλά προσθέτει ότι «το σχέδιο αυτό ενδέχεται να ευνοήσει τους ούτως ή άλλως προνομιούχους πλούσιους της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αριθμός των λαχείων θα εξαρτάται από το ποσό που θα έχει δαπανηθεί. Επομένως πολίτες με μεγάλο βαλάντιο θα έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν απ’ ό,τι απλοί καταναλωτές. Σημειώνεται πάντως ότι η απάτη με τον ΦΠΑ παρατηρείται ιδιαίτερα σε μικρά ποσά σε καταστήματα και εστιατόρια».

Αναφορά στη λοταρία κάνει και το περιοδικό Focus που βλέπει την κίνηση μάλλον θετικά, καθώς το σχετικό άρθρο φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα καταπολεμά με ένα απλό τρόπο τη φοροδιαφυγή». Ωστόσο επισημαίνει ότι «3,8 εκατ. έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν στο κράτος συνολικά 95 δισ. €. Για να εισπράξει το κράτος τουλάχιστον ένα μέρος των χρεών, προσπαθεί να κινητοποιήσει τον εφοριακό έλεγχο και να δελεάσει τους ανθρώπους με διάφορα μέσα μεταξύ άλλων και με τη φορολοταρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...