310
Η Ρένα Δούρου σε επίσκεψή της στη Μάνδρα, τον περασμένο Απρίλιο, προεκλογικά. Το 2017 είχαν πεθάνει 25 άνθρωποι... | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ώρα της δίκης για τη Ρένα Δούρου: Στο εδώλιο στις 24 Ιανουαρίου για τη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 15:24
Η Ρένα Δούρου σε επίσκεψή της στη Μάνδρα, τον περασμένο Απρίλιο, προεκλογικά. Το 2017 είχαν πεθάνει 25 άνθρωποι...
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ώρα της δίκης για τη Ρένα Δούρου: Στο εδώλιο στις 24 Ιανουαρίου για τη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 15:24

Στις 24 Ιανουαρίου 2020 προσδιορίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η δίκη των κατηγορουμένων για τις πλημμύρες στην Μάνδρα τoν Νοέμβριο του 2017 που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Μετά το πέρας της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση, οι κατά την δικογραφία υπαίτιοι για την τραγωδία που συγκλόνισε την Δυτική Αττική, καλούνται στο δικαστήριο να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Για την τραγωδία στην Μάνδρα, την πόλη που κυρίως είχε πλήξει η θεομηνία καλύπτοντας με τόνους λάσπης σπίτια και δρόμους, είχε διενεργήσει έρευνα η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία είχε καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά περίπου 10 προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Τη δικογραφία, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων, είχε χειριστεί η 7η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι το καλοκαίρι.

Τι βρήκε το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών με κορυφαίες την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Καταγράφονται επίσης σοβαρότατοι παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Καταγράφονται συγκεκριμένα 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Καταλογίζονται επίσης, σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.