461
Η Ρένα Δούρου αποχωρεί από την ανακρίτρια | Intimenews

Ελεύθερη η Ρένα Δούρου μετά την απολογία της για τους 25 νεκρούς στη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 14:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2019 18:00
Η Ρένα Δούρου αποχωρεί από την ανακρίτρια
|Intimenews

Ελεύθερη η Ρένα Δούρου μετά την απολογία της για τους 25 νεκρούς στη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 14:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2019 18:00

Ελεύθερη, χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στην ανακρίτρια η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που κόστισαν τη ζωή σε 25 άτομα τον Νοέμβριο του 2017.

Η περιφερειάρχης, η οποία προσήλθε στην ανακρίτρια, κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα, επιχειρώντας να απαντήσει στα όσα αναφέρονται σε βάρος της στο κατηγορητήριο, επικαλούμενη πραγματογνωμοσύνες, αλλά και τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου.

Η δίωξη εναντίον της αφορά συγκεκριμένα τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι εκτός από την κυρία Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των τοπικών δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η κυρία Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης κατηγορούνται ότι δεν έλεγξαν τις Πολεοδομίες, δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα κτίσματα, δεν έκαναν την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη και καθυστέρησαν την κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας.

Σύμφωνα με πηγές της περιφέρειας, αυτά δεν εμπίπτουν στις δικές τους αρμοδιότητες. Ειδικά για τον δρόμο Μάνδρας – Ελευσίνας, από την περιφέρεια σημειώνεται ότι, «δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων), υλοποιείται από τη διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι:

Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης: έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιμέλεια της διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε.

Σε ό,τι αφορά στην καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα, η περιφερειάρχης Αττικής ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας». Αυτή η διαδικασία είναι σήμερα σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, αυτή ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Οπως περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...