609
Το πικάντικο τσορίθο που πρόσθεσε ο Τζέιμι Όλιβερ στη δική του εκδοχή της παέγια θεωρήθηκε ιεροσυλία από τους Ισπανούς | Jamie Oliver/Faceboook/Twitter

H παέγια του Τζέιμι Ολιβερ ένωσε όλους τους Ισπανούς – εναντίον του!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Οκτωβρίου 2016, 10:41
Το πικάντικο τσορίθο που πρόσθεσε ο Τζέιμι Όλιβερ στη δική του εκδοχή της παέγια θεωρήθηκε ιεροσυλία από τους Ισπανούς
|Jamie Oliver/Faceboook/Twitter

H παέγια του Τζέιμι Ολιβερ ένωσε όλους τους Ισπανούς – εναντίον του!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Οκτωβρίου 2016, 10:41

Επειτα από δύο συνεχόμενες γενικές εκλογές και σχεδόν 10 μήνες αδιάκοπων πολιτικών αντιπαραθέσεων η Ισπανία είχε χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο. Οι φόβοι όμως ότι το ρήγμα μεταξύ των ισπανών πολιτών είναι ανεπανόρθωτο εξαλείφθηκαν οριστικά την περασμένη Τρίτη το πρωί. Ένα tweet του Τζέιμι Όλιβερ κατάφερε να συσπειρώσει το διχασμένο ισπανικό έθνος και να στρέψει σύσσωμους τους πολίτες της χώρας εναντίον του. Αφορμή στάθηκε μια κλασική ισπανική συνταγή που ο διάσημος σεφ ανέβασε στο Twitter, πλην όμως «πειραγμένη». Ο Όλιβερ ύμνησε μεν το πιάτο γράφοντας ότι «Το καλό ισπανικό φαγητό δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο από την παέγια» τόλμησε όμως στη συνέχεια να βάλει στο ρύζι του μπουτάκια κοτόπουλου και τσορίθο (πικάντικο ισπανικό λουκάνικο). Ο συνδυασμός μπορεί μεν να φαίνεται λογικός σε έναν πολυταξιδεμένο βρετανό μάγειρο όχι όμως και στους Ισπανούς που επαναστάτησαν την ίδια στιγμή. Τσορίθο στην παέγια; Σφάλμα αδιανόητο. Οπότε στο Twitter έγινε ο κακός χαμός.

Μερικοί ήταν μπερδεμένοι («WTF, Jamie Oliver?»), άλλοι άρχισαν να σατιρίζουν λιχουδιές που αγαπούν οι Βρετανοί προτείνοντας τις δικές τους εκδοχές όπως π.χ. fish and chips με μελιτζάνες, πάπια, βοδινό κρέας και ραβιόλια, ενώ μερικοί έγιναν πολύ κακοί ανεβάζοντας σχόλια όπως: «Βγάλε το τσορίθο. Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Προειδοποίηση πρώτη»,  «Ας ελπίσουμε ότι το μαχαίρι θα του γλιστρήσει όταν θα κόβει κόλιανδρο» και «Γιατί δεν κάνεις μπουκιές κοτόπουλου με τα δικά σου δάχτυλα;»

Έγινε και κάτι, κατά κάποιον τρόπο, αναπόφευκτο. Κάποιος ανέβασε μια σύνθεση φωτογραφιών με το πιάτο του Όλιβερ (για σύγκριση) πλάι σε μια παραδοσιακή παέγια και δίπλα σε μια τοιχογραφία του Χριστού πριν και μετά την φριχτά κακότεχνη αποκατάστασή της που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Κάποιοι πιο ευγενικοί σχολιαστές επεσήμαναν ότι η συνταγή του μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία «Πιάτα με ρύζι» αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως παέγια, ένα πιάτο με καταγωγή από την Βαλένθια.  Η παέγια, που διαδόθηκε σε όλη την Ισπανία από τα ανατολικά της χώρας, είναι για την ακρίβεια ένα εποχιακό, τοπικό πιάτο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κρέας, ψάρια, οστρακοειδή, διάφορα λαχανικά και φρέσκα φασολάκια.

paellatwitter

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο βρετανός σεφ αμφισβητείται από τους Ισπανούς. Πριν από μερικούς μήνες, η El País έγραψε ότι «ο Τζέιμι Όλιβερ έχει κάνει το Spanglish food (ισπανο-αγγλικό φαγητό) προσωπικό του σήμα κατατεθέν βάζοντας με ενθουσιασμό το τσορίθο σχεδόν παντού». Ούτε και είναι ο πρώτος που δέχεται κριτική  για τον τρόπο που πειράζει κλασικές συνταγές. Η ισπανική εφημερίδα επέκρινε σκληρά τον Γκόρντον Ράμσεϊ για  την προχειρότητα με την οποία προσπάθησε σε τηλεοπτική του εκπομπή να διδάξει μια αγγλίδα να μαγειρέψει παέγια χωρίς καν να μπει στον κόπο να πει τι περιέχει το αυθεντικό πιάτο. Το ίδιο έκανε και με τον Μάρκο Πιερ Γουάιτ, το τρομερό παιδί της βρετανικής γαστρονομικής σκηνής που τόλμησε επίσης να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή λέγοντας μάλιστα ότι την ωραιότερη παέγια της ζωής του τη δοκίμασε  στην βόρεια Ισπανία. Δηλαδή κάτι τρομερό και αδιανόητο που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει απανωτά εμφράγματα στους κατοίκους της Βαλένθια που θα τύχει να το ακούσουν…

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που ο Τζέιμι Όλιβερ  προκαλεί διεθνείς αναταράξεις με ένα από τα πιλάφια του. Πριν από δύο χρόνια, γράφει ο Guardian, ο Γυμνός Σεφ αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει με το τζόλοφ (jollof), ένα πιάτο με ρύζι, αγαπημένο σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα του κόσμου. Όπως συνηθίζει, λοιπόν, ο Τζέιμι παρουσίασε το πιάτο πειραγμένο με τον δικό του τρόπο, καινοτομίες όμως όπως οι ώριμες ντομάτες, ο μαϊντανός και η φέτα του λεμονιού που πρόσθεσε, φαίνεται ότι και στην περίπτωση του τζόλοφ θεωρήθηκαν παρατραβηγμένες. Μια γυναίκα έγραψε στο Tweeter ότι το πιάτο «πληγώνει την ψυχή μου» και κάποια άλλη: «τα πιάτα μας δεν θα γίνουν αποικίες!».

Ναι, το φαγητό μπορεί να προκαλέσει πάθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...