437
Αστεγος κοιμάται απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Gap, κοντά στη γέφυρα του Oakland Bay, στο Σαν Φρανσίσκο | Shutterstock

H Google χτίζει ό,τι γκρέμισε στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:20
Αστεγος κοιμάται απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Gap, κοντά στη γέφυρα του Oakland Bay, στο Σαν Φρανσίσκο
|Shutterstock

H Google χτίζει ό,τι γκρέμισε στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:20

Μισθοί στο Θεό. Ενας στους 11.612 κατοίκους είναι δισεκατομμυριούχος. Είναι η πόλη με τους περισσότερους πλούσιους ανά κάτοικο, σύμφωνα με πρόσφατη την έρευνα Wealth-X. Οι μισθοί και οι παροχές που δίνουν οι εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, έχουν εκτινάξει στα ύψη το βιοτικό επίπεδο τοy Σαν Φρανσίσκο.

Ξεκινώντας με απλά μαθηματικά, η ζήτηση στέγης άρχισε να αυξάνεται από το 1998, οπότε και «εμφανίστηκε» για πρώτη φορά η Google στη μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας. Προ Google, το ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα έφτανε στα 1.700 δολάρια τον μήνα. Σήμερα, η τιμή έχει διπλασιαστεί στην καλύτερη περίπτωση και το μέσο ενοίκιο ενός δωματίου φτάνει τα 3.500 δολάρια.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, που για χρόνια ζούσαν και εργάζονταν στην πόλη, να μείνουν άστεγοι. Το φαινόμενο επεκτάθηκε ταχύτατα και σε άλλες παράκτιες πόλεις που βρίσκονται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Και δεν ήταν μόνο η Google που προκάλεσε την ανθρωπιστική καταστροφή. Συνέβαλαν σημαντικά και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και το Facebook.

Ωστόσο, η Google θα κάνει τη μεγαλύτερη «δωρεά», επιχειρώντας να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανισότητες που δημιούργησε. Αυτό θα το καταφέρει με επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα δώσει για την ανέγερση κατοικιών αστέγων στις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το πιο εντυπωσιακό, με την αρνητική έννοια, είναι οι άστεγοι που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τους κεντρικούς δρόμου και μπροστά από το δημαρχείο της πόλης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνοντος συμβούλου της Google, πέρα από τις κατοικίες, ο κολοσσός σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα ιδρύσει ένα επενδυτικό ταμείο για τη δημιουργία πιο οικονομικών κατοικιών και την παροχή δανείων.

Το πρώτο βήμα είναι να επενδυθούν τα 750 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει η εκμετάλλευση της γης που ανήκει στην Google, η οποία σήμερα στεγάζει γραφεία. Το πλάνο αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι χώροι, σε 10 χρόνια θα έχουν μετατραπεί σε 15.000 κατοικίες για όλα τα βαλάντια.

Το δεύτερο βήμα αφορά τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια που θα απορροφηθούν από το επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να χτιστούν 5.000 κατοικίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επενδύσεις από Microsoft και Facebook

Και επειδή στη Silicon Valley η ιδέα είναι όλα τα λεφτά, στη συγκεκριμένη είχε «επενδύσει» πριν από μερικούς μήνες και για πρώτη φορά η Microsoft, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή πιο οικονομικών κατοικιών. Δηλαδή θα έβαζε ένα λιθαράκι στη μείωση των ενοικίων.

Ακολούθησε το Facebook, τα οποίο επίσης ανακοίνωσε την επένδυση ενός μικρότερου ποσού για τον ίδιο σκοπό, εν μέσω πάντα κατηγοριών για τις άλλες εταιρείες της περιοχής, που «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...