560
Ο Τζο Μπάιντεν, μετά το «πράσινο φως» των ειδικών, διευρύνει τις ομάδες που μπορούν να λάβουν εμβόλιο ακόμα και στις παιδικές ηλικίες | REUTERS/Evelyn Hockstein

H «μπλε Αμερική» εμβολιάζεται και η «κόκκινη»… πεθαίνει!

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 14:17
Ο Τζο Μπάιντεν, μετά το «πράσινο φως» των ειδικών, διευρύνει τις ομάδες που μπορούν να λάβουν εμβόλιο ακόμα και στις παιδικές ηλικίες
|REUTERS/Evelyn Hockstein

H «μπλε Αμερική» εμβολιάζεται και η «κόκκινη»… πεθαίνει!

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 14:17

Οταν ολοκληρώθηκε το 2020, υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να αναμένει κανείς ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας θα ήταν μεγαλύτερος στη λεγόμενη «κόκκινη Αμερική», στις περιοχές εκείνες, δηλαδή που είχαν ψηφίσει μαζικά τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές. Οι συντηρητικές περιοχές συνήθως έχουν πιο ηλικιωμένο πληθυσμό, ο οποίος συχνά είναι εχθρικός απέναντι στη χρήση της μάσκας, δεδομένα που συντελούν στην εξάπλωση της Covid-19.

Αντίστοιχα, όμως, υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να αναμένει κανείς το αντίθετο, την επιδείνωση της κατάστασης στις «μπλε» περιοχές, εκείνες δηλαδή που είχαν ψηφίσει τον Μπάιντεν. Οι φιλελεύθερες περιοχές φιλοξενούν πολυσύχναστα διεθνή αεροδρόμια, αλλά και περισσότερους Αμερικανούς που υφίστανται τις συνέπειες των φυλετικών διακρίσεων στην περίθαλψη.

Οι αριθμοί, σύμφωνα με τους New York Times, διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους συλλογισμούς. Στις μπλε και στις κόκκινες περιοχές, οι διαφορές στους θανάτους από τον κορονοϊό ήταν ασήμαντες, μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, σε κομητείες όπου κανένας από τους υποψηφίους δεν ξεπέρασε το 60%, ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλότερος.

Η πραγματικότητα κατέγραφε ότι μέχρι το τέλος του 2020, η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είχε κομματικό πρόσημο.

Κι ύστερα ήρθαν τα εμβόλια…

Η έλευση των εμβολίων στη φαρέτρα των ιατρών θα περίμενε κανείς ότι θα προκαλούσε ελάττωση του αριθμού των θανάτων, τόσο στην «μπλε» όσο και στην «κόκκινη» Αμερική. Ομως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Απέναντι στον εμβολιασμό, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφηκαν τόσο ισχυρές κομματικές συμπεριφορές, ώστε πολύ γρήγορα προέκυψε χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στον αριθμό των θανάτων λόγω της Covid-19.

Παρατηρώντας κανείς τα δεδομένα του καλοκαιριού, του περασμένου μήνα και τα σημερινά, διαπιστώνει εντυπωσιακές μεταβολές από την περυσινή ισορροπημένη και απολιτίκ εικόνα.

Με δυο λόγια: Το χάσμα στον αριθμό των θανάτων μεταξύ της «κόκκινης» και της «μπλε» Αμερικής έχει αυξηθεί ταχύτερα τον περασμένο μήνα από ό,τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο χρονικό σημείο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τον Οκτώβριο, πέθαναν από Covid 25/100.000 κάτοικοι κομητειών που είχαν ψηφίσει Τραμπ, τρεις και πλέον φορές περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στις κομητείες Μπάιντεν (7,8/100.000). Ηταν ο πέμπτος μήνας διαρκούς διεύρυνσης της συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας στις κομητείες Τραμπ και Μπάιντεν.

Ερμηνείες και πραγματικότητα

Συντηρητικοί αναλυτές επιχείρησαν να αποδώσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο σε τοπικές διαφορές, στον καιρό ή την ηλικία, αλλά αυτά τα επιχειρήματα καταρρέουν αν τα ελέγξει κανείς προσεκτικότερα. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, τα ίδια αποτελέσματα θα καταγράφονταν και πέρυσι. Ομως όχι…

Η αληθινή εξήγηση είναι ξεκάθαρη: Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Covid-19 και σχεδόν το 40% των Ρεπουμπλικανών ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατικών ενηλίκων είναι μόλις 10%…

Ο Τσαρλς Γκάμπα, Δημοκρατικός και ειδικός επί της υγειονομικής περίθαλψης, έχει επισημάνει ότι το χάσμα γίνεται πιο εμφανές όταν βάζουμε τα στοιχεία στο μικροσκόπιο: Οι κομητείες όπου ο Τραμπ έλαβε πάνω από το 70% των ψήφων έχουν ακόμη υψηλότερο μέσο αριθμό θανάτων από Covid από τις κομητείες όπου τέως πρόεδρος ψηφίστηκε από το 60% του πληθυσμού.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι θάνατοι από Covid να έχουν συγκεντρωθεί σε κομητείες εκτός των μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών.

Πολλές από αυτές βρίσκονται σε κόκκινες Πολιτείες, ενώ άλλες είναι σε κόκκινα μέρη μπλε ή… «μοβ» Πολιτειών, όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Νέο Μεξικό, η Πενσιλβάνια, το Oρεγκον, η Βιρτζίνια, ακόμη και η Καλιφόρνια.

Οι αρνητές του εμβολίου συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την ίδια ώρα, οι περιοχές που ψήφισαν  μαζικά Τραμπ μετρούν όλο και περισσότερους νεκρούς REUTERS/Carlo Allegri

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...