507
Η Κόκο Φλέτσερ, ως Τίνα Τέρνερ, ανάμεσα στους σωσίες του Λούις Αρμστρονγκ και του Ελβις Πρίσλεϊ, σε παλιότερη φωτογραφία | EPA/JENS KALAENE

Γερμανία: Η Τίνα Τέρνερ μήνυσε σωσία της που κάνει περιοδεία με τα τραγούδια της

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 11:15
Η Κόκο Φλέτσερ, ως Τίνα Τέρνερ, ανάμεσα στους σωσίες του Λούις Αρμστρονγκ και του Ελβις Πρίσλεϊ, σε παλιότερη φωτογραφία
|EPA/JENS KALAENE

Γερμανία: Η Τίνα Τέρνερ μήνυσε σωσία της που κάνει περιοδεία με τα τραγούδια της

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 11:15

Εχει κάποιος το δικαίωμα να σου… μοιάζει τόσο πολύ και να παριστάνει εσένα, σε συναυλία; «Οχι», απαντά η Τίνα Τέρνερ και ζητάει από δικαστή να απαγορεύσει σε σωσία της στη Γερμανία να κάνει περιοδεία επειδή είναι «φτυστή» η ίδια στα νιάτα της!

Η 81χρονη Τέρνερ μήνυσε τη βαυαρική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ομάδα μουσικών και την Κόκο Φλέτσερ, την τραγουδίστρια-σωσία της, που πραγματοποιούν εμφανίσεις σε διάφορες χώρες, με το ρεπερτόριό της.

Σύμφωνα με τους Times, η δικαστική απόφαση μπορεί να επηρεάσει όλες τις αντίστοιχες καλλιτεχνικές ομάδες και σωσίες, που μιμούνται τον Ελβις Πρίσλεϊ, τους Rolling Stones κ.λπ., κάτι που ειδικά στη Γερμανία, συνηθίζεται πολύ και είναι δημοφιλής τρόπος διασκέδασης.

Στην αφίσα της περιοδείας «Simply the best – Η ιστορία της Τίνα Τέρνερ», η κατά 50 χρόνια νεότερή της Φλέτσερ μοιάζει πολύ στην αμερικανίδα καλλιτέχνιδα και αυτό φαίνεται πως ήταν η αφορμή για να κινήσει τις νομικές διαδικασίες η Τέρνερ.

Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ομοιότητα μπορεί να… μπερδέψει τους μουσικόφιλους, γι’ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί.

Η Τέρνερ βρήκε πρόσφορο έδαφος στα γερμανικά δικαστήρια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας δίνει «το δικαίωμα της προσωπικότητας» στους πολίτες, οι οποίοι αποφασίζουν αυτοί πώς θα χρησιμοποιούνται δημοσίως η εικόνα τους και το όνομά τους.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει το 2009 ο Μάικλ Τζάκσον, που προσπάθησε να ασκήσει αυτό το δικαίωμά του εναντίον ενός γερμανικού τηλεοπτικού σόου, όπου εμφανιζόταν ένας σωσίας του.

Παρομοίως, η Γιόκο Ονο ανάγκασε δύο μπαρ στο Αμβούργο, που ονομάζονταν «Γιόκο Μόνο» και «Τζον Λέμον», να αλλάξουν όνομα.

Οι Times αναφέρουν ότι η Τέρνερ δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη. Πέρυσι, είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο εναντίον της Cofo Entertainment σε δικαστήριο της Κολονίας, το οποίο είχε αποφανθεί ότι το πόστερ μπορεί να κάνει τον κόσμο να νομίζει ότι η Τέρνερ εμπλέκεται στο εγχείρημα.

Από τότε, οι διοργανωτές επανασχεδίασαν την αφίσα και το εφετείο αποφάσισε ότι δεν θα περιορίσει την καλλιτεχνική ελευθερία έκφρασης των συντελεστών.

Οι δικηγόροι της Τέρνερ προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καρλσρούη, όπου έγινε η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης.

«Αυτό που δεν αρέσει στην κυρία Τέρνερ στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι θα επιθυμούσε η ίδια να είναι υπεύθυνη για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή της. Θέλει να αποφασίζει η ίδια πότε το όνομά της και η εικόνα της θα χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς», εξήγησε η δικηγόρος της, Κέρστιν Σμιτ.

Η δικηγόρος της αντίπαλης πλευράς είπε ότι «μόνο κάποιος ηλίθιος που κοιτά τα πάντα επιφανειακά, θα μπέρδευε την Τίνα Τέρνερ με τη σωσία της». Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν πώς ένα σωστά πληροφορημένο, λογικό και προσεκτικό άτομο θα έκρινε την αφίσα.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι μια απόφαση υπέρ της Τέρνερ θα κατέστρεφε το κομμάτι της γερμανικής μουσικής βιομηχανίας, που αποτίει φόρο τιμής σε διάσημους καλλιτέχνες.

Ο δικαστής Τόμας Κοχ υπαινίχθηκε ότι σκοπεύει να αποφανθεί υπέρ των διοργανωτών και ότι η Τέρνερ ενδέχεται να έχει κρυφά κίνητρα για την υπόθεση, καθώς έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της σε άλλη περιοδεία με σωσία της, ανταγωνίστρια της Φλέτσερ, στο Αμβούργο.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.

Δείτε το «Simply the best – Η ιστορία της Τίνα Τέρνερ» με την Κόκο Φλέτσερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...