656
O Στέφανος Τσιτσιπάς στην τελευταία του νίκη -μέχρι την... επόμενη- στο τουρνουά της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ | Twitter/StefanosTsitsipas

H άνοδος, η άνοδος και η… άνοδος του Στέφανου Τσιτσιπά!

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 12:40
O Στέφανος Τσιτσιπάς στην τελευταία του νίκη -μέχρι την... επόμενη- στο τουρνουά της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ
|Twitter/StefanosTsitsipas

H άνοδος, η άνοδος και η… άνοδος του Στέφανου Τσιτσιπά!

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 12:40

Λάμπει και στην Ουάσινγκτον, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Τα ξημερώματα του Σαββάτου (στην Ελλάδα) νίκησε με 2-0 σετ τον Μπενουά Περ και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του «Citi Open» (κατηγορίας ATP 500), όπου θα αντιμετωπίσει τον Νικ Κύργιο. Ο «Τσιτσιφάστ», ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει ούτε σετ στο τουρνουά, χρειάστηκε μόλις 74 λεπτά για να κάμψει την αντίσταση του γάλλου αντιπάλου του (7-5, 6-0) και να φτάσει σε μια ιστορική νίκη.

Ο νέος του θρίαμβος τον φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αφού, ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια της διοργάνωσης, τη Δευτέρα θα φιγουράρει στο Νο 5 για πρώτη φορά στην καριέρα του. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 21 του χρόνια, θα τον χωρίζουν από το Νο 1 μόνο τα τρία «ιερά τέρατα» των κορτ (Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφαελ Ναδάλ, Ρότζερ Φέντερερ) και ο Ντομινίκ Τιμ. Αδιανόητο, για έναν αθλητή που πραγματοποίησε την πρώτη του είσοδο στο Top-50 μόλις πέρυσι (30 Απριλίου 2018).

Ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών αφήνει πίσω του τον Κέι Νισικόρι (στο Νο 6), αλλά και τον υπερταλαντούχο Σάσα Ζβέρεφ, που δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο στην Ουάσινγκτον. Εάν νικήσει (και) τον Κύργιο, ο Στέφανος θα φτάσει τους 4.165 βαθμούς. Κι αν κατακτήσει το τρόπαιο του «Citi Open», τους 4.365. Κάτι που στο άμεσο μέλλον θα του δώσει ώθηση να ανέβει ακόμη πιο ψηλά στη «χρυσή» λίστα.

Θα ακολουθήσει το τουρνουά του Μόντρεαλ (αρχίζει τη Δευτέρα), όπου πέρυσι είχε καλπάσει μέχρι τον τελικό. Η αλήθεια είναι, πως η κλήρωση του «Rogers Cup», η οποία έγινε γνωστή πριν από μερικές ώρες, δεν ήταν ευνοϊκή για τον έλληνα πρωταθλητή. Ο «Στεφ» θα περάσει τον πρώτο γύρο άνευ αγώνος, και στη συνέχεια θα παίξει με τον Αμερικανό Τέιλορ Φριτζ, ή τον Καναδό Μίλος Ράονιτς. Στον τρίτο γύρο -πιθανότατα- θα τον περιμένει ο Γκαέλ Μονφίς, στους προημιτελικούς ο Νισικόρι, ή ο Μπαουτίστα Αγκούτ, και στον ημιτελικό ο τρομερός Ράφα Ναδάλ. Αλλά, πλέον, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τον Στέφανο.

Είναι ικανός για όλα! Οι αμερικανοί αναρωτιούνται, επισήμως, εάν το θαυματουργό Ελληνόπουλο θα είναι ο 52ος θριαμβευτής του US Open. Οι διοργανωτές του Γκραν Σλαμ της Νέας Υόρκης (θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου) ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον Τσιτσιπά, με τις συμμετοχές του στο τουρνουά, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τενίστας από την Ελλάδα που έφτασε σε ημιτελικό κορυφαίας διοργάνωσης. Και καταλήγουν στο ερώτημα: Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε 51 παίκτες που έχουν κερδίσει τον τίτλο στο απλό… Ο Τσιτσιπάς θα είναι ο 52ος;

Πάρει – δεν πάρει το τρόπαιο του US Open, δεν υπάρχει, πια, καμία αμφιβολία: αυτό το παιδί είναι προορισμένο να δει τον κόσμο του τένις από την πιο ψηλή κορυφή. Το καταλαβαίνεις στις νίκες του, μα ακόμη πιο έντονα το νιώθεις στις αποτυχίες του. Επειτα από κάθε ήττα επανέρχεται πιο δυνατός, πιο αποφασισμένος. Κάνει ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά. Μπορεί να χάσει και να κλειστεί σε ένα δωμάτιο για μέρες, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, όμως ύστερα μοιάζει με… θηρίο που βγήκε από το κλουβί του. Κι έχει όλο το χρόνο μπροστά του.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 10 Αυγούστου του 2015, είδε το όνομά του για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους… χίλιους καλύτερους τενίστες. Βρισκόταν στο Νο 949. Το 2017 (23 Οκτωβρίου) μπήκε στο Top-100. Πέρυσι τον Αύγουστο (13 Αυγούστου), στο Top-20. Κι εφέτος έκανε την τελική του «επίθεση». Τον Μάρτιο ήταν Νο 10, την Πρωταπριλιά Νο 8, στις 13 Μαΐου Νο 7 και στις 20 του ίδιου μήνα Νο 6. Για να σκαρφαλώσει, τη Δευτέρα, στο Νο 5. Τέτοιον… πύραυλο προόδου, το τένις δεν είχε ξαναδεί.

Από κοντά και η Μαρία Σάκκαρη. Σχεδόν ταυτοχρόνως με τον Τσιτσιπά, νίκησε με φοβερή ανατροπή (2-1) την Ελίνα Σβιτολίνα και προκρίθηκε στις τέσσερις καλύτερες του τουρνουά που διεξάγεται στο Σαν Χοσέ. Πάει για τον τελικό. Αλλά, ο «ήλιος» του Στέφανου είναι τόσο εκτυφλωτικός, που καμιά φορά επισκιάζει τα δικά της -διόλου ασήμαντα- κατορθώματα. Η Μαρία βρίσκεται στο Νο 30. Το ελληνικό τένις ζει τις κορυφαίες του στιγμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...