330
Το πλοιάριο λίγο πριν πέσει στο νερό και αρχίσει το ταξίδι του | Facebook

Είχε δίκιο ο Ηρόδοτος όταν έλεγε ότι οι Αιγύπτιοι ταξίδευαν στη Μαύρη Θάλασσα;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 12:27
Το πλοιάριο λίγο πριν πέσει στο νερό και αρχίσει το ταξίδι του
|Facebook

Είχε δίκιο ο Ηρόδοτος όταν έλεγε ότι οι Αιγύπτιοι ταξίδευαν στη Μαύρη Θάλασσα;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 12:27

Ενα πείραμα που ίσως δικαιώσει τον Ηρόδοτο ετοιμάζεται να κάνει πολυεθνική ομάδα ερευνητών, η οποία θα αποτολμήσει ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων μόνο με ένα πλοιάριο από καλάμια.

Ο –μάλλον παρεξηγημένος- πατέρας της Ιστορίας έγραφε τον 5ο αιώνα π.Χ. ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφερναν από τη Μαύρη Θάλασσα εμπορεύματα και αγαθά που δεν μπορούσαν να βρουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι εύλογο να απορούμε για το αν ισχύει ο ισχυρισμός, εξάλλου ο Ηρόδοτος είχε μια τάση να δέχεται όσα εντυπωσιακά του μετέφεραν. Ετσι σήμερα ένας τέτοιος ισχυρισμός για τόσο μακρινά ταξίδια φαίνεται μάλλον υπερβολικός.

Το πλοιάριο των ερευνητών μόνο στο υλικό θυμίζει τα αρχαία. Ζυγίζει 12 τόνους, έχει μήκος 14 μέτρα και πλάτος τέσσερα ενώ έχει δύο χώρους για το πλήρωμα. Συναρμολογήθηκε στη στεριά ενώ πρέπει να μείνει στη θάλασσα για δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι. Σε αυτό το διάστημα θα απορροφήσει περί τους 10 τόνους νερό.

Τα καλάμια είναι από τις όχθες της λίμνης Τιτικάκα στη Βολιβία – από εκεί ήρθαν και κάποιοι από τους τεχνίτες που το έφτιαξαν.

Η πολυεθνική στη σύνθεσή της ομάδα σκοπεύει να πλεύσει με το Abora IV από τη Βουλγαρία στον Βόσπορο, από εκεί στα Δαρδανέλια και το Αιγαίο με τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Η επικεφαλής της ομάδας, η Γερμανίδα Ντομινίκ Γκέρλιτς, πιστεύει –όσο και αν αυτό φαίνεται λίγο περίεργο- ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής για τους αρχαίους θα ήταν το Αιγαίο!

Στόχος της ομάδας είναι να αποδείξει ότι το ταξίδι ήταν εφικτό και για τους αρχαίους Αιγύπτιους που έπλεαν με ελαφριά σκάφη από  καλάμια.

Αυτού του είδους τα πλοία, γράφουν οι Times ήταν διαδεδομένα στον αρχαίο κόσμο και εντοπίζονται σε τοιχογραφίες σε μια μεγάλη περιοχή από την Αίγυπτο ως τον Καύκασο.

Οι αρχαίοι αιγύπτιοι τεχνίτες εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα που έχει το φυτό πάπυρος να μην το διαπερνά το νερό και έφτιαχναν βάρκες ιδανικές για κυκλοφορία στον Νείλο και για πολλές χρήσεις, από την μεταφορά εμπορευμάτων μέχρι και τις νεκρικές πομπές. Σταδιακά εφοδίασαν τις βάρκες με πανιά και πηδάλια.

Ωστόσο γύρω στο 3000 π.Χ άρχισαν να αντικαθίστανται από ξύλινες βάρκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...