533
|

Πώς «ναυάγησε» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 11:42

Πώς «ναυάγησε» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 11:42

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών την περασμένη Δευτέρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επεσήμανε μεταξύ πολλών άλλων τη χαμηλή πληρότητα στα ραντεβού στη Σάμο, τη Νάξο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κάλυμνο. Κι όλα αυτά ενώ το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για χτίστιμο τείχους ανοσίας για τον κορονοϊό στη νησιωτική χώρα, μετρούσε ήδη 20 ημέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Σάμο, σε βαθμό που να ανασταλλεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» λόγω απουσίας ενδιαφέροντος από τους κατοίκους!

Το πρόβλημα αποκάλυψε ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι έκλεισε προσωρινά η πλαφόρμα των ραντεβού, επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλέους. Και ο τελευταίος τού είπε ότι ανεστάλη η αποστολή ειδικού κλιμακίου γιατρών που θα έκανε τους εμβολιασμούς, καθώς από τα 4.300 διαθέσιμα ραντεβού κλείστηκαν μόλις 110!

Η αιτία; Ακόμα και αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν αρνήθηκαν να επιλέξουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (με το οποίο υλοποιείται το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία») αλλά να περιμένουν έναν και πλέον μήνα για τα ανοιχτά ραντεβού με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάδης σε ανάρτησή του στου Facebook:

Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και είναι το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα για την προστασία από τον κορoνοϊό.

Αυτή η άποψη δεν είναι αυθαίρετη, αλλά βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που έχουν προκύψει από εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει παγκόσμια.

Στο νησί μας, στη Σάμο, δυστυχώς το ποσοστό μέχρι σήμερα των εμβολιασμένων πολιτών δεν ξεπερνά το 35%, ποσοστό που μας κατατάσσει στις χαμηλότερες θέσεις πανελλήνια.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία», με συνεχείς και συντονισμένες, και σε οργανωτικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενέργειες του Δήμου Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα του Δημάρχου κ. Γ. Στάντζου και του Διοικητή του Νοσοκομείο Σάμου κ. Ν. Στεφανή έχει οργανωθεί μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης της Σάμου, με πολλές εμβολιαστικές γραμμές.

Οι εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν από 5 έως 9 Ιουνίου. Έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 4.300 εμβολιασμοί αλλά κλείστηκαν μόνο 110. Με αυτά τα δεδομένα «έκλεισε» προσωρινά η πλατφόρμα των ραντεβού. Σε άμεση επικοινωνία που είχα με το Γενικό Γραμματέα κ. Μάριο Θεμιστοκλέους του επεσήμανα το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Μου αντέτεινε ότι είχαν προγραμματιστεί να έρθουν 25 γιατροί από πολλά Νοσοκομεία της Χώρας, για να διενεργήσουν τους εμβολιασμούς στο Βαθύ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τόσο μικρό αριθμό συμμετοχών. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν. Μου είπε, τέλος, ότι αν υπάρξει αυξημένη ζήτηση θα ξανά ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα και θα διεξαχθούν οι εμβολιασμοί, ενδεχομένως, με μικρή αναβολή στο εμβολιαστικό κέντρο που δημιουργήθηκε.

Πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα του θέματος, δηλαδή να είναι και να παρουσιάζεται η Σάμος ως περιοχή με πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων κατοίκων. Αυτό όπως είναι αντιληπτό έχει τεράστιες επιπτώσεις πέρα από την υγεία των κατοίκων, που είναι ο πρωταρχικός στόχος, και στην εικόνα του νησιού ως τουριστικός προορισμός με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στη Σάμο έχει εμβολιαστεί έως τώρα μόνο το 30,32% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έγιναν 14.871 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 10.000 με την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...