654
Από τον Νετανιάχου στον Μπένετ και τον Λαπίντ: οι τρεις πρωταγωνιστές έτοιμοι για την τελική «μάχη» στην Κνεσέτ | Reuters/CreativeProtagon

Η Ελλάδα μπροστά στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 10:28
Από τον Νετανιάχου στον Μπένετ και τον Λαπίντ: οι τρεις πρωταγωνιστές έτοιμοι για την τελική «μάχη» στην Κνεσέτ
|Reuters/CreativeProtagon

Η Ελλάδα μπροστά στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 10:28

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ υπό τους Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ καλείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεστ μέσα σε μία εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο δεν «καταθέτει τα όπλα» και ήδη προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το μπλοκ που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην παντοκρατορία του έπειτα απο σχεδόν 12 χρόνια.

«Ολοι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν χάρη στη στήριξη της Δεξιάς πρέπει να αντιταχθούν σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση της Αριστεράς», έγραψε στο Twitter σπάζοντας τη σιωπή του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού που αποτελείται από οκτώ κόμματα: δύο αριστερά, δύο κεντρώα, τρία δεξιά και ένα αραβικό και  εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 61 βουλευτών, σε σύνολο 120.

Με ανάρτησή του στο ίδιο μέσο ο επικεφαλής του Λικούντ (του κόμματος του Νετανιάχου) ζήτησε από τους πρώην συμμάχους του της δεξιάς «να αποσύρουν αμέσως» τις υπογραφές τους, με τα «πυρά» να εστιάζονται στον Ναφτάλι Μπένετ και το κόμμα του Yamina της άκρας δεξιάς.

Διχασμένοι οι Ισραηλινοί, χωρίζονται σε αυτούς θεωρούν τον νέο συνασπισμό «προδοσία» των ιδεών της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς, και σε εκείνους που πανηγυρίζουν με ένα βαθύ αίσθημα ανακούφισης για το «τέλος της εποχής Νετανιάχου».

Κάποιοι πάντως προεξοφλούν «πρόωρο τέλος» για τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω των υπαρκτών διαφωνιών σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας αλλά και της σχέσης κράτους – θρησκείας.

«Ο σχηματισμός (αυτής της κυβέρνησης) είναι κάτι ιστορικής σημασίας. Όμως μπορούμε ήδη να προβλέψουμε ένα πικρό, συνηθισμένο και οδυνηρό τέλος», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο η Haaretz.

Αλλοι πάλι σχολιάζουν ότι το μόνο που συνδέει τους κυβερνητικούς εταίρους είναι η κοινή τους επιθυμία να δουν τον Νετανιάχου να φεύγει από την εξουσία.

Μπροστά στη διαφαινόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο Ισραήλ, στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός αλλά και διπλωματική εγρήγορση ενόψει της αλλαγής συνομιλητή (η παρουσία Νετανιάχου δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, ενώ η ανάδειξη ενός πολυκομματικού συνασπισμού, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλάζει τα δεδομένα).

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες  τους οποίους επικαλείται το economico.gr, ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Λαπίντ και Μπένετ (οι δύο τους φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε εναλλαγή στην πρωθυπουργία), δύο πράγματα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν για τη νέα ισραηλινή ηγεσία: οι σχέσεις με την Τουρκία και οι συμμαχίες, στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο, των τελευταίων χρόνων.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Λαπίντ δεν έχει κρύψει την αρνητική στάση του έναντι της Τουρκίας και ο Μπένετ μάλλον θα ήταν αδιανόητο να αποδεχθεί όρους όπως αυτούς που θέτει ο Ερντογάν για εγκατάλειψη των εποικισμών και για αποδοχή του στάτους της Γάζας, ως προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων Αγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Ως πιο προωθημένη εκδοχή θεωρείται μια αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, εάν η Αγκυρα κάνει πίσω σ’ αυτές τις αξιώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Περαιτέρω δεσμοί θεωρούνται πολλοί δύσκολοι, με δεδομένη και την στενή σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς.

Στο ευρύτερο πεδίο της Μεσογείου, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ούτε οι δεσμοί και η συμμαχία με την Ελλάδα κινδυνεύουν – αντιθέτως, θεωρούν πως σε ορισμένα πεδία μπορεί να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Προειδοποιούν ωστοσο ότι οι αποφάσεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις δεν θα είναι πια τόσο γρήγορες και ακαριαίες, όσο επί εποχής Νετανιάχου.

Το προφίλ των δύο ηγετών του νέου κυβερνητικού συναπισμού απέχει τόσο, που κάνει κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, 49 ετών, ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος Γιαμίνα . Ο ίδιος ο Μπένετ είναι ένας εκατομμυριούχος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην βόρειο Αμερική και που ονειρεύεται να προσαρτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ο Γαΐρ Λαπίντ, 57 ετών, και το κεντροαριστερό κόμμα του, Γες Ατίντ (μτφ. Υπάρχει ένα μέλλον) – ήρθε δεύτερο, με 17 έδρες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τηλεοπτικός παρουσιαστής υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να «φέρει την λογική» πίσω στο Ισραήλ, μια ευθεία βολή προς τον Νετανιάχου. Αυτή η «λογική» είναι δύσκολο να προκύπτει ως κοινός τόπος, όταν θα πρέπει να συνεννοηθούν οκτώ κόμματα, από την άκρα δεξιά έως την αριστερά. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι οι αποφάσεις να προκύπτουν και να εφαρμόζονται γρήγορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...