272
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του στο γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μποναμάς Μακρόν: Στο διάγγελμά του μοίρασε λεφτά και… κατανόηση

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 21:49
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του στο γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μποναμάς Μακρόν: Στο διάγγελμά του μοίρασε λεφτά και… κατανόηση

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 21:49

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, το βράδυ της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν βρήκε την απάντηση στα Κίτρινα Γιλέκα και στην ταραχώδη δράση τους επί έναν μήνα: υποσχέθηκε αύξηση μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στο μπαράζ των βίαιων διαδηλώσεων επί τέσσερα συναπτά Σαββατοκύριακα, με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και αιτίες ποικίλες, ο κ. Μακρόν τοποθετήθηκε συγκαταβατικά, δηλώνοντας την κατανόησή του για τον «βαθύ θυμό» των διαδηλωτών.

Ορισμένα Κίτρινα Γιλέκα (και με κίτρινα καπέλα) παρακολουθούν το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν σε οθόνη υπολογιστή (REUTERS/Regis Duvignau)

Από τον Ιανουάριο, λοιπόν, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 100 ευρώ τον μήνα, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος. Ο οποίος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την «βαθιά οργή» του ετερόκλητου πλήθους των Κίτρινων Γιλέκων.

Τόνισε, μάλιστα, ο κ. Μακρόν ότι γνωρίζει ότι ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Οπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο ενώ πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα κοστίσει τίποτα στην εργοδοσία, ενώ κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ακόμα ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου».

«Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, ανέφερε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...