518
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Θα επικεντρωθεί στην αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με επιχειρήματα (και όχι με πρόταση μομφής) | George Vitsaras / SOOC

Γιατί τελικά δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 19:18
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Θα επικεντρωθεί στην αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με επιχειρήματα (και όχι με πρόταση μομφής)
| George Vitsaras / SOOC

Γιατί τελικά δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 19:18

Ο κύβος (δεν) ερρίφθη. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τα όσα διακινούνταν το τελευταίο διήμερο από διάφορους κύκλους που αυτοσυστήνονται ως γνώστες των ισορροπιών στην Πειραιώς.

Οπως μετέδωσε το kathimerini.gr, σε ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την σχετική εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και δημοσιεύματα που θεωρούσαν -εσφαλμένα τελικά- «κλειδωμένη» την επιλογή της πρότασης μομφής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας και θα αποπροσανατόλιζε και θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου.

Η αλήθεια είναι ότι έδειχνε και κοινοβουλευτικά αδόκιμο να καταθέτεις ψήφο δυσπιστίας κατά μίας κυβέρνησης η οποία λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Και ο κ. Μητσοτάκης αν έχει κάτι δείξει είναι ότι σέβεται τον θεσμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα προσέφερε στον κ. Τσίπρα την επικοινωνιακή δυνατότητα να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ηγείται μιας «κυβέρνησης κουρελού», όπως τη χαρακτηρίζει -μάλλον πρόχειρα αλλά επανειλημμένα – η Πειραιώς. Οντως βέβαια, η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζεται οριακά σε δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης στην οποία -τυπικά έστω- εγγράφονται οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, αλλά για να πέσει σε πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, κάτι που δεν είναι εφικτό, καθώς την προηγούμενη φορά το ΚΚΕ είχε απόσχει, αποστερώντας κρίσιμες ψήφους.

Ετσι μια αποτυχία της πρότασης μομφής θα επέτρεπε τον κ. Τσίπρα να αναβαπτιστεί κοινοβουλευτικά προσφέροντάς του μάλιστα ένα εξάμηνο «καθαρό» χωρίς τον κίνδυνο άλλης πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει το χαρτί της πρότασης μομφής στα χέρια του για να το χρησιμοποιήσει εν ευθέτω χρόνο.

Ενας άλλος λόγος ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως μια τέτοια επιλογή θα έδινε ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στον κ. Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα στον κ. Τσίπρα, εμφανιζόμενος ξαφνικά ως μαχητής της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία, όπως λένε στην Πειραιώς, εκείνος επέτρεψε να έρθει για κύρωση (όταν δεν έριξε την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι στην άλλη πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ).

Παράλληλα δε, θα προσέφερε και στον Σταύρο Θεοδωράκη το άλλοθι μιας ανέξοδης καταψήφισης της κυβέρνησης, τη στιγμή που διαφαίνεται ότι μάλλον εξαιτίας του θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά το ρεπορτάζ η ΝΔ θα ρίξει στη συζήτηση στην Ολομέλεια το βάρος στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον τής -κατά την άποψή της- επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Κυρίως δε αυτούς που εμφανίζονται πρόθυμοι να την κυρώσουν (Ελενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλη Κόκκαλη, τον κ. Παπαχριστόπουλο κλπ), ενώ δεν έχουν ανάλογη εντολή από τους ψηφοφόρους τους και είχαν στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας τέτοιας συμφωνίας.

Στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας της ΝΔ εντάσσονται και η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού -και κεντρικού προσώπου της κρίσης του Σκοπιανού στις αρχές της δεκαετίας του 1990- Αντώνη Σαμαρά καθώς και η γραπτή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε υπάρξει ο τελευταίος Πρωθυπουργός που χειρίστηκε το θέμα (βλέπε Βουκουρέστι 2008).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...