813
O Λεμπρόν στο πέμπτο ματς της σειράς με τους Ντένβερ Νάγκετς. Πάει για ένα ακόμη πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, με τρίτη ομάδα! | Kim Klement-USA TODAY Sports

Γι’ αυτό ο Λεμπρόν είναι ο «Βασιλιάς» του ΝΒΑ

Sportscaster Sportscaster 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:28
O Λεμπρόν στο πέμπτο ματς της σειράς με τους Ντένβερ Νάγκετς. Πάει για ένα ακόμη πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, με τρίτη ομάδα!
|Kim Klement-USA TODAY Sports

Γι’ αυτό ο Λεμπρόν είναι ο «Βασιλιάς» του ΝΒΑ

Sportscaster Sportscaster 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:28

Με τον Μπαμ Αντεμπάγιο να «λάμπει» στο Ορλάντο (είχε 32 πόντους, 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ), οι Μαϊάμι Χιτ νίκησαν τους Μπόστον Σέλτικς (125-113) στο Game 6 και ολοκλήρωσαν τη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας με 4-2. Μετά έξι χρόνια η φοβερή ΟΜΑΔΑ -με κεφαλαία γράμματα- που έχει δημιουργήσει ο κόουτς Σποέλστρα επιστρέφει στους τελικούς του ΝΒΑ, όπου θα αναμετρηθεί με τους Λος Αντζελες Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς: του ανθρώπου που στο παρελθόν της έχει χαρίσει δυο «δαχτυλίδια».

Εκεί θα βρίσκεται και ο 36χρονος Αντρέ Ιγκουοντάλα (σκόραρε 15 πόντους για τους Χιτ), για έκτη διαδοχική σεζόν! Στις πέντε προηγούμενες εμφανίσεις του, με τα χρώματα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο «Ιγκι» έχει στεφθεί πρωταθλητής τρεις φορές (2015, 2017, 2018), ενώ το 2015 είχε αναδειχθεί και MVP των Τελικών. Το καλοκαίρι του 2019 είχε παραχωρηθεί από τους Ουόριορς στους Γκρίζλις (με ανταλλαγή), όμως δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα τους. Μετακόμισε στο Μαϊάμι και τώρα έχει την ευκαιρία να προσθέσει στο ενεργητικό του ακόμη ένα πρωτάθλημα.

Μια μέρα νωρίτερα, ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα, οι Λέικερς κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη Δυτική Περιφέρεια, νικώντας τους Νάγκετς με 117-107, κι επέστρεψαν στους τελικούς του ΝΒΑ έπειτα από δέκα χρόνια. Ο Λεμπρόν, που έφτασε στους Τελικούς με τρίτη διαφορετική ομάδα, έκανε… όργια στο παρκέ, αφού σκόραρε 38 πόντους, κατέβασε 16 ριμπάουντ και μοίρασε 10 ασίστ, σε 40 λεπτά συμμετοχής, πετυχαίνοντας το 27ο «triple-double» του σε postseason αγώνα. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Αντονι Ντέιβις, που συνεισέφερε με 27 πόντους.

Ο «King James» θα εμφανιστεί στους τελικούς της λίγκας για δέκατη φορά στην καριέρα του, και μάλιστα με τρίτη διαφορετική ομάδα (μετά τους Χιτ και τους Καβαλίερς). Τις εννέα προηγούμενες ήταν εκείνος που οδήγησε την (εκάστοτε) ομάδα του στα πλέι-οφ, ακριβώς όπως συνέβη εφέτος με τους Λέικερς. Ο μύθος του μεγαλώνει. Ο «Βασιλιάς» έφτασε να μετράει περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς απ’ όσες οι ομάδες του ΝΒΑ, πλην τριών: των Ουόριορς, των Σέλτικς και των Λέικερς!

Πέρυσι το καλοκαίρι παρακολούθησε τα πλέι-οφ από την τηλεόραση (οι Λέικερς είχαν αποκλειστεί). Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το 4-1 στη σειρά με τους Νάγκετς, κάποια από τα ματς τα είδε ενώ βρισκόταν σε hookah lounge («δεν κάπνισα, αλλά ήμουν εκεί»). Πολλοί είχαν πιστέψει πως δεν θα τον έβλεπαν ποτέ ξανά στους τελικούς. Στην ηλικία του (στις 30 Δεκεμβρίου θα κλείσει τα 36) οι θρύλοι του αμερικανικού μπάσκετ, είτε έχουν αποσυρθεί, είτε… κόβουν ταχύτητα. Εκείνος, όμως, στη 16η του σεζόν στο ΝΒΑ, έκανε το comeback. Μόνον ο Μπιλ Ράσελ (12 συμμετοχές – 11 τίτλοι) και ο Σαμ Τζόουνς (11 συμμετοχές – 10 τίτλοι) έχουν εμφανιστεί στους τελικούς περισσότερες φορές από τον Λεμπρόν. Δέκα παρουσίες μετράει και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που αναδείχθηκε πρωταθλητής έξι φορές (ενώ ο ΛεΜπρόν, τρεις).

Πριν από δυο χρόνια, και ενώ είχε, ήδη, σαρώσει κάθε τρόπαιο ή βραβείο που ένας NBAer μπορεί να διεκδικήσει, έβαλε με τον εαυτό του ένα στοίχημα, το οποίο φαινόταν αδύνατον να κερδηθεί: να ξανακάνει τους παρηκμασμένους Λέικερς, πρωταθλητές. Εγκατέλειψε το Οχάιο και μετακόμισε στο Λος Αντζελες. Στην πρώτη του σεζόν εκεί, δεν τα κατάφερε. Οι «Λιμνάνθρωποι» προσέλαβαν νέο κόουτς (Φρανκ Βόγκελ), απέκτησαν τον Αντονι Ντέιβις και μερικούς ρολίστες που θα βοηθούσαν τον ΛεΜπρόν να ξεδιπλώσει στο γήπεδο όλα του τα χαρίσματα, κι εφέτος, λίγους μήνες πριν μπει στο 37ο έτος της ζωής του, ο «Βασιλιάς» οδήγησε στους τελικούς τους συμπαίκτες του, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν φτάσει ως εδώ.

Το υπογράμμισε και ο ίδιος μετά την τελευταία νίκη – πρόκριση των Λέικερς επί των Νάγκετς: «Τα παιδιά στην ομάδα δεν έχουν ξαναβρεθεί σε NBA Finals, οπότε ανέλαβα και αυτήν την ευθύνη. Οι πλάτες μου είναι αρκετά μεγάλες για να κουβαλήσουν όλο το φορτίο, ενώ το μυαλό μου είναι ακόμη πιο δυνατό. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη συνθήκη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως υπάρχει μεγαλύτερος στόχος, και δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο».

Με αφορμή την πρόκριση των Λέικερς στους τελικούς, το Yahoo Sports αποκάλυψε μια ιστορία, άγνωστη στους πολλούς. Το 2018, όταν ο ΛεΜπρόν είχε αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στο Λος Αντζελες, ο Κόμπι Μπράιαντ του είχε στείλει ένα μήνυμα: του ζητούσε να συναντηθούν, να δειπνήσουν μαζί και να συζητήσουν για το μέλλον της ομάδας. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και του ενός και του άλλου, αυτό το ραντεβού δεν έγινε ποτέ. «Εύχομαι να είχα μοιραστεί αυτή τη στιγμή μαζί του», λέει τώρα ο «Βασιλιάς».

Ο Κόμπι, με τον Πάου Γκασόλ δίπλα του, υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελευταίου τίτλου που κατέκτησαν οι Λέικερς, το 2010. Ο Λεμπρόν θέλει το «δαχτυλίδι» απεγνωσμένα, για να το αφιερώσει στον άνθρωπο που, ουσιαστικά, εμπνεύστηκε την ομάδα του 2019-2020. Αλλά, βεβαίως, και για την υστεροφημία του – όλοι γνωρίζουμε πόσο εγωκεντρικός και ανταγωνιστικός είναι. Εάν το κερδίσει, θα γίνει ο πρώτος παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ που θα έχει οδηγήσει στον τίτλο τρεις διαφορετικές ομάδες.

Το τζάμπολ του πρώτου τελικού Λέικερς – Χιτ θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης 1/10 (04:00 ώρα Ελλάδας). Εάν χρειαστεί και έβδομος, η σειρά θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14/10.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...