887
Ο Κώστας Τσιμίκας στον παρθενικό του επίσημο αγώνα με την φανέλα της Λίβερπουλ | Twitter/Liverpool FC

Η πρώτη φορά του Κώστα Τσιμίκα

Sportscaster Sportscaster 25 Σεπτεμβρίου 2020, 14:36
Ο Κώστας Τσιμίκας στον παρθενικό του επίσημο αγώνα με την φανέλα της Λίβερπουλ
|Twitter/Liverpool FC

Η πρώτη φορά του Κώστα Τσιμίκα

Sportscaster Sportscaster 25 Σεπτεμβρίου 2020, 14:36

Τέσσερα χρόνια και κάτι. Για την ακρίβεια, 1.496 μέρες και νύχτες. Τόσο χρειάστηκε να περιμένει ο Μάρκο Γκρούιτς για να παίξει με τη Λίβερπουλ σε επίσημο ματς. Υπήρξε η πρώτη μεταγραφή του Γίργκεν Κλοπ ως προπονητή των «Reds», όμως ο 24χρονος -σήμερα- μέσος δεν πρόλαβε να αγωνιστεί ούτε ένα λεπτό προτού δοθεί δανεικός στην παλιά του ομάδα (Ερυθρός Αστέρας) και, στη συνέχεια, στην Κάρντιφ και τη Χέρτα Βερολίνου. Εκανε το ντεμπούτο του μόλις χθες (Πέμπτη), στο 7-2 επί της Λίνκολν για τον τρίτο γύρο του Λιγκ Καπ, σκοράροντας, μάλιστα, το έκτο γκολ των νικητών.

Ο Κώστας Τσιμίκας θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος, που πήρε την πρώτη του ευκαιρία (στον ίδιο αγώνα) μόλις 45 μέρες μετά την ανακοίνωση της Λίβερπουλ για τη μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό (10 Αυγούστου). Η ιστορία του νεαρού Σέρβου δεν είναι ασυνήθιστη, όταν μεγάλα club αποκτούν ταλαντούχους παίκτες από μικρότερους συλλόγους. Αρκετοί από αυτούς δεν βρίσκουν, ποτέ, το δρόμο προς την ενδεκάδα της νέας τους ομάδας. Περιπλανώνται εδώ και ‘κει, ως δανεικοί, για να πουληθούν ύστερα από μερικά χρόνια. Φαίνεται, όμως, ότι ο Κλοπ έχει άλλα σχέδια για τον κορυφαίο έλληνα αριστερό μπακ.

Η Λίβερπουλ παρατάχθηκε στην έδρα της Λίνκολν (ομάδα της League One) με ελάχιστους βασικούς στην ενδεκάδα ή στον πάγκο της. Ο Κώστας έπαιξε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ξεδιπλώνοντας στο τερέν αρκετές από τις αρετές του, που ώθησαν την πρωταθλήτρια Αγγλίας να δαπανήσει για την απόκτησή του σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του ματς ο γερμανός τεχνικός δήλωσε ικανοποιημένος από την παρθενική επίσημη εμφάνιση του Τσιμίκα: «Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα γι’ αυτόν. Η Λίνκολν κατάφερε να κλείσει τους χώρους. Ο Κώστας είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Πιστεύω πως είδατε κι εσείς μερικά από τα προσόντα του, κάποιες επελάσεις. Αλλά χρειάζεται να προσαρμοστεί στο παιχνίδι μας, στον τρόπο που αμυνόμαστε, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».

Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν ένα από τα 7 γκολ που πέτυχαν. Αριστερά ο Κώστας Τσιμίκας (Reuters)

Αρεσε πολύ και στους οπαδούς της Λίβερπουλ, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια που ανέβασαν στον ιστότοπο του συλλόγου. «Πολλά υποσχόμενος. Κρίμα που δεν θα τον δούμε σε πολλά παιχνίδια, παρά μόνο στα εγχώρια Κύπελλα». «Να θυμάστε αυτό το όνομα. Θα ανταγωνιστεί τον Robbo (τον 26χρονο βασικό αριστερό μπακ της Λίβερπουλ, Αντι Ρόμπερτσον). Είναι τόσο σοβαρός στο παιχνίδι του…». «Θα τον αγαπήσουμε».

Ο Κλοπ είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον Τσιμίκα και στα τέλη Αυγούστου, όταν τον είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά, ως αλλαγή, στο φιλικό προετοιμασίας με την Στουτγκάρδη στο Κίτσμπουελ (3-0): «Είναι καλός, πραγματικά καλός. Ενας αρκετά γρήγορος παίκτης και με μπόλικη αυτοπεποίθηση. Θα του πάρει χρόνο για να μάθει πώς αμυνόμαστε, αλλά όταν έχει την μπάλα στα πόδια του δεν είναι καθόλου άσχημος». Σε εκείνο το ματς ο Κώστας είχε δεχθεί και την πρώτη του παρατήρηση από έναν «παλιό», τον Τζέιμς Μίλνερ, όπως είθισται στα γήπεδα (και στον στρατό). Δεν του έδωσε πάσα, σε μια κίνηση που έκανε για να την υποδεχθεί, και ο 34χρονος Αγγλος του φώναξε «Kostas, fucking hell» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Κώστα, γαμώτο»).

Το στιγμιότυπο ανέβηκε στο Διαδίκτυο -κάποια κάμερα το είχε καταγράψει- και ο Μίλνερ ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη», με τον τρόπο του. «Καλά τα πήγες, φίλε», έγραψε στο Instagram, και ο έλληνας αμυντικός του απάντησε με καρδούλες. Δεν… ιδρώνει το αυτί του. Τα έχει ξαναζήσει αυτά. Μόλις πριν από δυο χρόνια, το 2018, «ψάρακας» στον Ολυμπιακό τότε, «τα άκουγε» από τον Βασίλη Τοροσίδη.

Ο Τσιμίκας έγινε ο 26ος έλληνας ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε σε επίσημο αγώνα ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ. Ο πρώτος ήταν ο Γιώργος Δώνης, το 1996. Επαιξε στην Μπλάκμπερν για ενάμισι χρόνο. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης κατέκτησε και τρόπαιο με τη Λέστερ: το Λιγκ Καπ του 2000. Ο Νίκος Νταμπίζας έγραψε τις περισσότερες συμμετοχές: 130 με τη Νιούκαστλ και 51 με τη Λέστερ. Επαιξε και σε δύο τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, στην Μπόλτον, ήταν ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας. Μετά, στη Χαλ, έκανε μόνο δυο εμφανίσεις. Η μεταγραφή του Γιώργου Σαμαρά στη Μάντσεστερ Σίτι, το 2006, ήταν η πιο δαπανηρή έλληνα παίκτη σε αγγλικό σύλλογο. Ο Σωτήρης Κυργιάκος ήταν ο πρώτος Ελληνας που φόρεσε τη φανέλα της Λίβερπουλ (σε 30 ματς). Ο Χοσέ Χολέμπας αγωνίστηκε πέντε χρόνια στη Γουότφορντ και ο Γιώργος Καραγκούνης, δυο στη Φούλαμ. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πήγε στην Αρσεναλ, το 2018, και έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που σήκωσε το πιο ιστορικό τρόπαιο στο ποδόσφαιρο: το Κύπελλο Αγγλίας.

Οι υπόλοιποι 16 δεν έχουν πολλά να διηγηθούν από την αγγλική τους περιπέτεια. Ο Βαγγέλης Μόρας έκανε μόλις μια εμφάνιση με τη Σουόνσι. Ο Στάθης Ταυλαρίδης, μια με την Αρσεναλ και τέσσερις με την Πόρτσμουθ. Ο Χάρης Μαυρίας, τέσσερις με τη Σάντερλαντ. Ακόμη και κάποιοι που έκαναν μεγάλη καριέρα, στο Νησί απέτυχαν: ο Κώστας Μήτρογλου, ο Ορέστης Καρνέζης, ο Αγγελος Μπασινάς… Ο Φάνης Γκέκας, που στα γερμανικά γήπεδα «έβγαλε μάτια», στην Πόρτσμουθ δεν αγωνίστηκε παρά λίγα λεπτά.

Δεν είναι εύκολο να «σταθείς» στην Πρέμιερ Λιγκ. Πόσω μάλλον, στη Λίβερπουλ. Αλλά ο
Κώστας Τσιμίκας, ο Σαλονικιός που μεγάλωσε στις Σέρρες και μέχρι πρόπερσι αναζητούσε, ακόμη, μια θέση στον Ολυμπιακό, έχει σπάνιο ταλέντο, όρεξη για δουλειά και τον καλύτερο δάσκαλο: τον Κλοπ. Περιμένει πώς και πώς να ξαναφορέσει τη φανέλα των «Reds». Την κόκκινη αυτή τη φορά, όχι τη γαλάζια. Να ζήσει τη μοναδική εμπειρία του γεμάτου «Ανφιλντ». Και ονειρεύεται πως κάποια μέρα θ’ ακούσει την εξέδρα να τραγουδά το όνομά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...