690
Ο Λουίς Σουάρες με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και τον πρόεδρο του συλλόγου Ενρίκε Σερέζο | ClubAtleticoMadrid via REUTERS

Λουίς Σουάρες: Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Sportscaster Sportscaster 26 Σεπτεμβρίου 2020, 12:31
Ο Λουίς Σουάρες με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και τον πρόεδρο του συλλόγου Ενρίκε Σερέζο
|ClubAtleticoMadrid via REUTERS

Λουίς Σουάρες: Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Sportscaster Sportscaster 26 Σεπτεμβρίου 2020, 12:31

Πριν από τρία τέσσερα χρόνια θα ήταν η «μεταγραφή της χρονιάς». Με 406 γκολ και 231 ασίστ στη μέχρι τώρα καριέρα του ο Λουίς Σουάρες έχει, ήδη, κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους φορ όλων των εποχών. Αλλά, από τη μια ο χρόνος που κυλά αδυσώπητα (σε λίγους μήνες θα κλείσει τα 34) και, από την άλλη, οι αλλεπάλληλοι σοβαροί τραυματισμοί του στα γόνατα, υποβάθμισαν τη μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που ανακοινώθηκε χθες (Παρασκευή) με κάθε επισημότητα -και με ένα εξαιρετικό βιντεάκι- από τη νέα του ομάδα.

Η εικόνα του με τη φανέλα της Ατλέτικο χτύπησε περίεργα στο μάτι. Ο ουρουγουανός αρχισκόρερ έζησε στη Βαρκελώνη έξι ολόκληρα χρόνια, πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση 13 τροπαίων, μεταξύ των οποίων το «τρεμπλ» του 2015, αποτέλεσε μέλος του περίφημου «MSN» (ίσως, της πιο αποτελεσματικής τριπλέτας που γνώρισαν τα γήπεδα) κι όταν αποχώρησε ο Νεϊμάρ, εξακολούθησε να είναι ο απόλυτος παρτενέρ για τον Λιονέλ Μέσι, προσφέροντάς του 47 ασίστ – τις περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Στη διάρκεια αυτής της εξαετίας, Μέσι και Σουάρες πέτυχαν -μαζί- 478 τέρματα: πάνω από τα μισά απ’ όσα παρήγαγε η Μπαρτσελόνα. Κι όταν ο «Λίο» χρειάστηκε να απουσιάσει για πολύ καιρό, λόγω τραυματισμού, ο Σουάρες σκόραρε και για τους δυο τους.

Πλέον, στο «Καμπ Νου» απέμεινε το «Μ». Μόνο που ο Σουάρες δεν εγκατέλειψε την ομάδα του, όπως είχε κάνει πριν από τρία χρόνια ο Βραζιλιάνος. Ηταν η «Μπάρτσα» αυτή που τον έδιωξε (ως ελεύθερο!), με τον πιο κυνικό τρόπο. Με ένα τηλεφώνημα του νέου της προπονητή, Ρόναλντ Κούμαν, που του ξεκαθάρισε πως δεν τον περιλαμβάνει στα σχέδιά του για τη σεζόν 2020-2021, και με μια ολιγόλογη ανακοίνωση. Λες και κατευόδωνε κάποιον περαστικό παίκτη της, κι όχι τον τρίτο σκόρερ της ιστορίας της, πίσω από τον Μέσι και τον Θέσαρ.

Ο Ουρουγουανός την αγάπησε, την Μπαρτσελόνα. Η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, διακόπηκε πολλές φορές επειδή η συγκίνηση τον έπνιγε και δεν μπορούσε να μιλήσει. Μόνο με τον πρόεδρο του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ήταν ψυχρός ο Σουάρες. Σε σημείο που ο παίκτης αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί του, όπως απαιτούσε το πρωτόκολλο. Το έβλεπες, όμως, και στο γήπεδο, όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και «κουτσός», αγωνιζόταν παθιασμένα για να βοηθήσει την ομάδα του όσο περισσότερο μπορούσε. Σε αυτήν την τελευταία του σεζόν στη Βαρκελώνη, που ήταν η χειρότερή του εδώ και οκτώ χρόνια, πέτυχε 21 γκολ σε 36 ματς. Οχι μόνον επειδή έχει μια εξαιρετική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά και διότι πάλευε για το μεγαλείο του συλλόγου του. Μέχρι την τελευταία φάση της θητείας του σε αυτόν.

Η αχαριστία της διοίκησης της Μπαρτσελόνα απέναντί του «σόκαρε» ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά οτι στα χέρια του Μπαρτομέου ο σύλλογος έχει πάψει να είναι ξεχωριστός – «mes que un club». Αλλά και προκάλεσε μια νέα αντίδραση του Μέσι, πάνω που (υποτίθεται ότι) η ηρεμία έχει επανέλθει στην ομάδα. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ έγραψε στο Instagram για τον πρώην συμπαίκτη του, «κολλητό» και γείτονα: «Είχα αρχίσει να προσαρμόζομαι στην ιδέα, αλλά σήμερα που μπήκα στα αποδυτήρια, το συνειδητοποίησα πλήρως… Θα είναι παράξενο να σε δω με άλλη φανέλα, ακόμη περισσότερο να σε έχω αντίπαλο. Αξιζες να σε αποχαιρετήσουν γι’ αυτό που είσαι: ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία της ομάδας, που πέτυχε σπουδαία πράγματα. Δεν άξιζες να σε διώξουν, όπως έκαναν. Αλλά η αλήθεια είναι πως, πλέον, τίποτα δεν με εκπλήσσει…».

Ο μόνος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να προσπεράσει τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο και να αναδειχθεί σε πρώτο σκόρερ της La Liga (κατακτώντας και το «Χρυσό Παπούτσι» την ίδια σεζόν) θα λείψει, ασφαλώς, από τον «Λίο». Μήπως, όμως, λείψει και από την Μπαρτσελόνα; Εάν οι τραυματισμοί τον αφήσουν ήσυχο και ο νέος του προπονητής, Ντιέγκο Σιμεόνε, του βρει ένα ισχυρό κίνητρο (ο «Τσόλε» είναι… μανούλα σε κάτι τέτοια), ο διωγμός του από την Μπαρτσελόνα, ένα χρόνο πριν από την εκπνοή του συμβολαίου του, μπορεί να αποδειχθεί, εκτός από ηθικό ατόπημα, και αγωνιστική αυτοχειρία.

Η Ατλέτικο θα δικαιωθεί για την απόφασή της να του προσφέρει διετές συμβόλαιο (ενώ σε όλους τους παίκτες άνω των 31 ετών δίνει μονοετές) και η Μπαρτσελόνα θα μετανιώσει πικρά για την ασέβειά της προς τον ουρουγουανό σούπερ-σταρ. Που, σε τελική ανάλυση, δεν σεβάστηκε την ίδια της την ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...