569
| Aris Oikonomou/ SOOC

Γεωργιάδης στο Μega: «Νόμιμη εργασία σε δύο εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία»

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 10:03
|Aris Oikonomou/ SOOC

Γεωργιάδης στο Μega: «Νόμιμη εργασία σε δύο εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία»

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 10:03

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να να ρυθμίσει εκκρεμότητες πολλών ετών, είπε στο Μega το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της νομιμοποίησης της εργασίας σε δύο εργοδότες, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και την πλήρη εφαρμογή της μέχρι το επόμενο έτος, καθως και στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την έκδοση των συντάξεων (βλ. σύνταξη με ένα κλικ), ένας στόχος που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν είναι και τόσο  μακριά…

«Στόχος μας -σημείωσε ο υπουργός Εργασίας- είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Εχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στ’ αλήθεια στον κόσμο νπου ζούμε και το κάνουμε με ένα οργανωμένο τρόπο.

»Αυτό το νομοσχέδιο έχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Εγιναν πρωτοσέλιδα για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Ρωτάω τώρα, δεν έχετε ακούσει καθόλου για εταιρείες catering που παίρνουν έκτακτο προσωπικό, οι οποίοι αναγκαστικά πάνε και πληρώνονται μαύρα; Δεν ισχύει αυτό;» διερωτήθηκε.

«Τα ένσημα – επεσήμανε-  θα μετρούν στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Κάποιος που δούλευε τα τελευταία δέκα χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης».

Αντίστοιχα, τόνισε, η πλήρης σύμβαση και η σύμβαση μερικής απασχόλησης επιτρέπουν να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζομένου.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος σε μία ακόμη αλλαγή που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι μετά την πάροδο έξι μηνών η σύμβαση του εργαζομένου θα γίνεται αορίστου χρόνου.

«Από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους δώδεκα μήνες, εάν σε απολύσει ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους δώδεκα μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους δώδεκα μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί αν σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο», εξήγησε.

 Σύνταξη με ένα «κλικ»

Οσον αφορά την περαιτέρω επιτάχυνση-απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι η σύνταξη με ένα «κλικ» είναι ένας στόχος του «όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος», καθώς όπως εκτίμησε είναι κάτι που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περίπου έναν χρόνο.

Οπως είπε, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενος έτος να είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

«Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανένα, θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο με κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», ανέφερε σχετικά, ενημερώνοντας ότι θα προχωρήσει στην έκδοση διαφορετικών υπουργικών αποφάσεων ανά κλάδο, προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά και λειτουργικά.

«Στην επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα, η υποδηλωμένη εργασία θα έχει πρόστιμο σαν να είναι μαύρη. Σήμερα εάν μπει η Επιθεώρηση Εργασίας σε μία επιχείρηση και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Είναι υψηλό πρόστιμο και αυτό οδήγησε στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Εάν τον βάλει όμως μειωμένο ωράριο και τον έχει 10 ώρες να εργάζεται και τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Αρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει τον εργαζόμενο από τη σφαίρα της μαύρης εργασίας στην αδήλωτη», είπε, τονίζοντας ότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...