827
Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει δηλώσεις με φόντο τα συντρίμμια της καταστροφής στο Μπαντ Μούνστεραϊφελ | Christof Stache/Pool via REUTERS

Γερμανία: Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 17:08
Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει δηλώσεις με φόντο τα συντρίμμια της καταστροφής στο Μπαντ Μούνστεραϊφελ
|Christof Stache/Pool via REUTERS

Γερμανία: Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 17:08

Μετά την επίσκεψή της στο Σουλντ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου, την Κυριακή, η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Τρίτη, το Μπαντ Μουνστεράιφελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό του κρατιδίου και υποψήφιο καγκελάριο για την Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) Αρμιν Λάσετ, η Μέρκελ συναντήθηκε με επικεφαλής δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, με πληγέντες κατοίκους και με μέλη των σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 165 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα αγνοούνται, στη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Γερμανία τα τελευταία 60 χρόνια.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει εισήγηση για άμεση βοήθεια 400 εκατομμυρίων ευρώ προς τους πληγέντες.

Σύμφωνα με την εισήγηση που διαβίβασε στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση, η ανοικοδόμηση της περιοχής θα χρειαστεί «τεράστια οικονομική προσπάθεια» τα επόμενα χρόνια. Ως κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ για επισκευή κτιρίων και υποδομών και την ενίσχυση των κατοίκων, ενώ επιπλέον 200 εκατομμύρια θα διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Οπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Βερολίνο θα υποβάλει επίσης αίτημα για οικονομική βοήθεια στο ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών υποδομών το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στο προσχέδιο της απόφασης.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αρμιν Λάσετ επισκέφθηκαν το Ιβερσαϊμ και άλλες πληγείσες περιοχές
Σούλτσε: Να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD) ζήτησε ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα κονδύλια για την αποτροπή ανάλογων καταστροφών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκτιμάται ότι προκαλεί η κλιματική αλλαγή: «Τα τρέχοντα γεγονότα σε τόσες περιοχές της Γερμανίας δείχνουν με πόσο μεγάλη δύναμη μπορούν να πλήξουν όλους μας οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση περιορίζεται στα έργα υποστήριξης της προσπάθειας αποτροπής πλημμυρών και ξηρασίας που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μόνιμη αποστολή. Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν με πόση ένταση μπορούν να μας επηρεάσουν όλους οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Γι ‘αυτό και τάσσομαι υπέρ της ενσωμάτωσης της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο Σύνταγμα ως ένα νέο κοινό καθήκον της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων», δήλωσε η Σούλτσε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» και τάχθηκε υπέρ των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη χρηματοδότηση για αυτό το σημαντικό έργο. Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν στη συνέχεια να ψηφίσουν μαζί για το πώς μπορούμε να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την κρατική πρόληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων και σε ποιες περιοχές πρέπει να εστιάζουμε. Ακόμη και με τις καλύτερη πρόληψη, δεν θα μπορέσουμε όμως να να αποφύγουμε όλες τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε η υπουργός.

Παράλληλα στη Βαυαρία, οι νότιες περιοχές της οποίας αντιμετώπισαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς τους πληγέντες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...