397
Κάτοικοι του Ουβάλντε διαμαρτύρονται για την ανύπαρκτη αντίδραση της αστυνομίας στο σχολείο | REUTERS/Lisa Krantz

Ουβάλντε: Αστυνομικός μπορούσε να πυροβολήσει τον δράστη πριν μπει στις αίθουσες αλλά δεν το έκανε

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:12
Κάτοικοι του Ουβάλντε διαμαρτύρονται για την ανύπαρκτη αντίδραση της αστυνομίας στο σχολείο
|REUTERS/Lisa Krantz

Ουβάλντε: Αστυνομικός μπορούσε να πυροβολήσει τον δράστη πριν μπει στις αίθουσες αλλά δεν το έκανε

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:12

Εξακολουθούν να σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την ανικανότητα των αστυνομικών που ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό της εισβολής ενόπλου σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, ο οποίος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Αστυνομικός, που είχε ζητήσει και περίμενε την έγκριση από τον επικεφαλής του για να ανοίξει πυρ με το τουφέκι του, έχασε μοναδική ευκαιρία να εξουδετερώσει τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, τον δράστη του μακελειού στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, όπως αποκάλυψε νέα έκθεση.

Αυτή η λεπτομέρεια, που παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα, συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση κέντρου προχωρημένης εκπαίδευσης αστυνομικών που εντάσσονται σε ομάδες ταχείας αντίδρασης στο πανεπιστήμιο του Τέξας, και συντάχθηκε κατόπιν εντολής του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας.

Ήδη, ο τρόπος που χειρίστηκε η αστυνομία του Ουβάλντε την υπόθεση, έχει υποστεί οξύτατες επικρίσεις από ανώτερους αξιωματικούς υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αιρετούς και πολίτες.

Την αγανάκτηση προκάλεσε κυρίως το ότι ως και 19 αστυνομικοί περίμεναν 74 λεπτά σε διάδρομο, έξω από τις αίθουσες όπου σφαγιάστηκαν τα παιδιά και οι δασκάλες, προτού εντέλει φθάσει και επέμβει η επιχειρησιακή ομάδα της συνοριοφυλακής η οποία σκότωσε τον νεαρό. Ολη αυτή την ώρα μέσα στην αίθουσα χαροπάλευαν παιδιά και δασκάλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερα άτομα να ξεψυχήσουν στο ασθενοφόρο ή στο νοσοκομείο αργότερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, την 24η Μαΐου, ο Σαλβαδόρ Ράμος τράκαρε φορτηγάκι και άνοιξε πυρ εναντίον καταστήματος στην άλλη πλευρά του δρόμου στις 11:28 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η αστυνομία.

Προτού εισβάλει στο σχολείο, στις 11:33, αστυνομικός τον είδε να κινείται, κρατώντας τουφέκι, μέσα στον σχολικό χώρο. Βρισκόταν σε απόσταση 135 μέτρων από τον ύποπτο, με άλλα λόγια ο στόχος ήταν εντός δραστικού βεληνεκούς του τουφεκιού του. Όμως ανησυχούσε πως εάν έριχνε, κάποια σφαίρα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου παιδιού, σύμφωνα με την έκθεση.

Ζήτησε έγκριση από ανώτερό του να ανοίξει πυρ, σύμφωνα με το κείμενο έκτασης 26 σελίδων.

Όμως ο ανώτερός του «είτε δεν τον άκουσε, ή απάντησε πολύ αργά».

Ο δράστης ήταν ήδη μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αστυνομικός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δικαιολογημένα θανατηφόρα βία, καθώς ο ποινικός κώδικας στο Τέξας επιτρέπει στα μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να το κάνουν εάν έχουν την «εύλογη» πεποίθηση ότι θα αποτρέψουν φόνο με αυτόν τον τρόπο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τον τρόπο που αντέδρασαν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην πόλη αυτή του Τέξας και θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά του, ανήγγειλε τον περασμένο μήνα ο Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News