647
Πρόβα για το «αντίο» φαίνεται να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον εξερχόμενος της Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/John Sibley

Σαράντα υπουργοί σε Τζόνσον: Αν έχεις τσίπα, παραιτήσου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 09:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/7/2022, 10:29
Πρόβα για το «αντίο» φαίνεται να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον εξερχόμενος της Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/John Sibley

Σαράντα υπουργοί σε Τζόνσον: Αν έχεις τσίπα, παραιτήσου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 09:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/7/2022, 10:29

Η βροχή παραιτήσεων από στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το τελευταίο τριήμερο, σημειώνοντας το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας!

Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί πλέον να περηφανεύεται για ένα πράγμα: είναι ο πρωθυπουργός με τις περισσότερες παραιτήσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών σε μία ημέρα.

Ολα τα στελέχη παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακυβέρνηση και συμπεριφορά του Τζόνσον, ο οποίος όμως, παρόλα αυτά, αρνείται να παραιτηθεί.

Ηδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από την Τρίτη.

Οι πιο πρόσφατες παραιτήσεις, το πρωί της Πέμπτης, είναι του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λούις, του υπουργού Ασφαλείας, Ντέιμιαν Χιντς, του υπουργού Επιστημών, Τζορτζ Φρίμαν, της υφυπουργού Οικονομικών, Ελεν Γουέιτλι, του υφυπουργού αρμόδιου για τις συντάξεις, Γκάι Όπερμαν και του υφυπουργού Πολιτισμού, Κρις Φίλιπ. Ολοι τους χρησιμοποίησαν πολύ σκληρά λόγια εναντίον του Τζόνσον.

Στο μεταξύ, ο Τζόνσον απέπεμψε την Τετάρτη ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος άλλαξε τον κανονισμό καταργώντας την ασυλία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός από μια νέα πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο Τζόνσον φέρεται μάλιστα να είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να επικεντρωθούν το καλοκαίρι στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων, είτε να συμμετάσχουν σε έναν «αγώνα για την εξουσία».

«Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος και δεν θα παραιτηθεί», ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του ITV, Ανούσκα Αστάνα. «Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είναι το τελευταίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.

Πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. «Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

Την ώρα των κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, την Τετάρτη, ορισμένοι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να μην γελάσουν την ώρα που άλλοι τον χλεύαζαν και τον σφυροκοπούσαν για την παλαιότερη συμπεριφορά του, τα κίνητρά του και ορισμένα από τα σκάνδαλα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της θητείας του.

Μολονότι ακόμη και κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι η σημερινή κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την παραίτησή του, ο Τζόνσον επιμένει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αισιοδοξεί πως θα κερδίσει ξανά σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Η δουλειά του πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν σου έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίζεις. Και αυτό θα κάνω», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ανούσκα Αστάνα του ITV, που επικαλείται πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, ο βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί μόνο αν ηττηθεί σε μια νέα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα εξάλλου με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...