535
Oι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς για την πλήρη κατάληψη του Ντονέτσκ | YouTube

Οι Ρώσοι θέλουν τώρα και το Ντονέτσκ – έκκληση να φύγουν οι άμαχοι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 09:50
Oι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς για την πλήρη κατάληψη του Ντονέτσκ
|YouTube

Οι Ρώσοι θέλουν τώρα και το Ντονέτσκ – έκκληση να φύγουν οι άμαχοι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 09:50

Την απομάκρυνση όλου του άμαχου πληθυσμού από την περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ζήτησαν οι ουκρανικές αρχές, καθώς συνεχίζεται η επέλαση των Ρώσων.

«Η Ρωσία μετέτρεψε ολόκληρο το Ντονέτσκ σε εστία κινδύνου και για τους αμάχους», τόνισε ο ουκρανός περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες «Καλώ τους πάντες να φύγουν εσπευσμένα! Οι εκκενώσεις σώζουν ζωές!».

Ο δήμαρχος της πόλης Σλοβιάνσκ, Βαντίμ Λιαχ, ανακοίνωσε ότι λεωφορεία και τρένα είναι έτοιμα να μεταφέρουν τους αμάχους στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας. «Μην το διακινδυνεύετε καθόλου! Ετοιμάστε βαλίτσες!» ήταν το μήνυμά του.

Οπως έκανε γνωστό, συνολικά 17 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 67 έχουν τραυματιστεί αφότου τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν τη Σλοβιάνσκ. «Χθες είχαμε δύο νεκρούς και επτά τραυματίες», διευκρίνισε.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει ολόκληρη την περιφέρεια του Λουγκάνσκ και πλέον επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο και στο  Ντονέτσκ, ώστε να περιέλθει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Ντονμπάς – η ανατολική Ουκρανία – τμήμα του οποίου βρισκόταν ήδη στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Για εσχάτη προδοσία βουλευτής του Ζελένσκι

Στην υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα, ο Αλεξέι Κοβαλίεφ, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καταζητείται πλέον για εσχάτη προδοσία, καθώς έρευνα των ουκρανικών αρχών αποκάλυψε πως έχει ονομαστεί αντιπρόεδρος του συμβουλίου το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση στην κατεχόμενη από τα ρωσικά στρατεύματα περιφέρεια.

Ο διορισμός του Κοβαλίεφ -ο οποίος φέρεται να επέζησε απόπειρας δολοφονίας από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες- στο νέο αυτοδιοικητικό συμβούλιο της Χερσώνας  ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Είχε εκλεγεί στην ουκρανική Βουλή το 2019 με το κόμμα Υπηρέτης του Λαού του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είχε αποπεμφθεί στα τέλη Απριλίου, αφού κατηγορήθηκε για συνεργασία με τη Ρωσία.

Στο Χάρκοβο, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε την ολοσχερή καταστροφή του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου από τους ρωσικούς πυραύλους.

Το βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου, αίθουσες παραδόσεων, το μουσείο και η επιστημονική βιβλιοθήκη χτυπήθηκαν από πυραύλους, περιέγραψε στο βραδινό του διάγγελμα την Τετάρτη ο Ζελένσκι.

Ο βομβαρδισμός αυτός «χαρακτηρίζει τη ρωσική εισβολή με ακρίβεια 100%. Όταν πρόκειται για τον ορισμό της βαρβαρότητας, αυτό το πλήγμα ανταποκρίνεται περισσότερο στην περιγραφή», υπογράμμισε.

Στο διάγγελμα του ο ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ισχύ και την ακρίβεια των όπλων που δίνονται στο Κίεβο από τις χώρες της Δύσης.

Ο ουκρανικός στρατός τα αξιοποιεί για να καταστρέψει αποθήκες και άλλους στόχους που είναι σημαντικοί από τη σκοπιά του ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα, τόνισε. «Αυτό -πρόσθεσε- μειώνει τη δυνατότητα του ρωσικού στρατού να συνεχίσει την επίθεση. Οι απώλειες των δυνάμεων κατοχής θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, όπως και η δυσκολία στον ανεφοδιασμό τους».

Από την πλευρά του πάντως, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανακοίνωσε την καταστροφή μεγάλης αποθήκης πυρομαχικών των Ουκρανών σε μικρή απόσταση από την ουκρανική πόλη Σολεντάρ (ανατολικά), κοντά στο μέτωπο.

Η αποθήκη περιείχε περίπου 1.500 οβίδες του πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων και πάνω από 100 αντιαρματικούς πυραύλους «που είχαν παραχθεί στο εξωτερικό», ισχυρίστηκε ο Κονασένκοφ.

Κατά τον εκπρόσωπο, εξάλλου, μαχητικό Σουκόι Su-35 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 κι ένα αεροσκάφος εκ του σύνεγγυς υποστήριξης Σουκόι Su-25 της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια αερομαχίας στο νότιο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.

Η Μόσχα διατείνεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει 232 ουκρανικά αεροσκάφη και 137 ελικόπτερα αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διέθετε περίπου εκατό αεροσκάφη και ενενήντα ελικόπτερα πριν από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...