464
Το καθημερινό μαγείρεμα είναι απαραίτητο στο λαϊκό σπίτι για λόγους οικονομίας και γενικότερα για λόγους υγεινής διατροφής | Shutterstock

Γαλλίδα υπουργός: «Μάθετε να μαγειρεύετε στα σπίτια σας»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 22:32
Το καθημερινό μαγείρεμα είναι απαραίτητο στο λαϊκό σπίτι για λόγους οικονομίας και γενικότερα για λόγους υγεινής διατροφής
|Shutterstock

Γαλλίδα υπουργός: «Μάθετε να μαγειρεύετε στα σπίτια σας»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 22:32

Η αλήθεια είναι ότι φαγητό όπως το σπιτικό δεν υπάρχει «έξω». Ούτε στα εστιατόρια πολυτελείας ούτε στα φθηνά, οπωσδήποτε όμως δεν υπάρχει στα σουπερμάρκετ, έτοιμο προς βρώσιν. Είναι, βέβαια, και φθηνότερο. Ωστόσο, απαιτεί χρόνο, κάποιον κόπο και κατανάλωση ενέργειας.

Η γαλλίδα υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Βιοτεχνίας, Ολιβιά Γκρεγκουάρ, είπε μια σωστή κουβέντα για το θέμα αυτό, γενικώς παραδεκτή, όμως τη συνέδεσε με τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα ήταν οι αριστεριστές που υποκαθιστούν τη γαλλική Αριστερά να πέσουν να τη φάνε.

«Πρέπει να μάθουμε από την αρχή πώς να μαγειρεύουμε βασικά προϊόντα, ώστε να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τα μεταποιημένα, που είναι και ακριβότερα» είπε η Γκρεγκουάρ. Λόγια σοφά. «Πρέπει να οργανώσουμε μαθήματα μαγειρικής στα σχολεία». Λόγια λιγότερο σοφά, ίσως, πάντως όχι και για πέταμα.

Αυτό ήταν! Ο κατά δήλωσή του «ριζοσπάστης αριστερός» Ζαν-Λικ Μελανσόν αγρίεψε: «Αν δεν έχουμε πόσιμο νερό, ας κάνουμε μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού» ειρωνεύτηκε, διαστρεβλώνοντας 100% όσα είπε η Γκρεγκουάρ για ένα σοβαρό θέμα και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα (ή το αυγολέμονο στον τοίχο, αν θέλετε).

Τον ακολούθησαν σε επαναστατικό ζήλο διάφοροι. Η «συντρόφισσά του» στο κόμμα του, Αν Σταμπά, τον συμπλήρωσε: «Αν οι άνθρωποι αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα, δεν είναι επειδή δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, αλλά επειδή δεν έχουν τίποτα να μαγειρέψουν». Ετσι, εισβάλλοντας στην κουβέντα και «όσοι δεν έχουν τίποτα να φάνε», έκοψε οριστικά και η μαγιονέζα της επικοινωνίας για τους αριστεριστές. Πιο συντηρητικός, ο σοσιαλιστής γραμματέας Ολιβιέ Φορ μίλησε απλώς για «κοινωνική περιφρόνηση» θεωρώντας ότι έπρεπε κάτι να πει και αυτός.

Στη δημόσια συζήτηση (ας την πούμε έτσι) παρεισέφρησαν και οι απαραίτητοι καλλιτέχνες. Ο κωμικός Αλεξ Βιζορέκ είπε ότι «τα παιδιά πρέπει να σκάψουν στα σχολεία για να βρουν πετρέλαιο, ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στις τιμές των καυσίμων». Και πάσαρε την μπάλα με τις εξυπνάδες στα social media για τα περαιτέρω: «μαθήματα ιππασίας για το κόστος της αυτοκίνησης», «μαθήματα κάμπινγκ για τα ακριβά ενοίκια» κ.ο.κ. Κουβέντα να γίνεται, δηλαδή, για τα likes.

Ο κόσμος της γαλλικής εστίασης, βέβαια, έχει τοποθετηθεί ήδη, γνωρίζοντας την αγορά τροφίμων καλύτερα από τον καθένα. Μεγάλοι σεφ έχουν διατυμπανίσει ότι «ξοδεύεις λιγότερα άμα καταναλώνεις λιγότερα βιομηχανικά προϊόντα», ότι «το πρώτο αντίδοτο στον πληθωρισμό είναι η ικανότητα να ξεφλουδίζεις πατάτες», και άλλες παρεμφερείς χρηστικές συμβουλές τις οποίες καλό είναι οι «μη έχοντες πολλά» να ακούμε με τη δέουσα προσοχή – τζάμπα είναι, εξάλλου.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία των γαλλικών οργανισμών, οι τιμές των έτοιμων γευμάτων αυξήθηκαν κατά 12,7% τον εφετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον περυσινό, τα κατεψυγμένα ψάρια αυξήθηκαν κατά 13,8% και τα κατεψυγμένα λαχανικά πάνω από 21%, πολύ περισσότερο από τα φρέσκα υλικά. Οι δε κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες που πωλούνται στα σουπερμάρκετ έσπασαν κάθε ρεκόρ ακρίβειας.

Η Γκρεγκουάρ αμύνθηκε στη χλεύη λέγοντας ότι είναι δυσάρεστο να γελοιοποιείται «ένα μήνυμα κοινής λογικής» – άλλο θέμα αν η ίδια τρώει σε ακριβά εστιατόρια, έγραψε σκωπτικά η Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...