449
|

Γαλλία: Παραιτείται ο μεγιστάνας των media Λαγκαρντέρ, εν μέσω κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 10:44

Γαλλία: Παραιτείται ο μεγιστάνας των media Λαγκαρντέρ, εν μέσω κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 10:44

Ο Αρνό Λαγκαρντέρ, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες μιντιακές οικογένειες της Γαλλίας και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εκδόσεις Hachette, το ραδιόφωνο Europe 1 και την εφημερίδα Le Journal du Dimanche, παραιτείται καθώς του έχουν ασκηθεί κατηγορίες για υπεξαίρεση εταιρικού χρήματος το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε για να κάνει «μεγάλη ζωή».

Είχε κληρονομήσει τον μιντιακό κολοσσό -αλλά και την European Aeronautic Defense and Space Company την τρίτη μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία στον κόσμο και μητρική της Airbus- από τον πατέρα του, Ζαν Λυκ ο οποίος πέθανε το 2003.

Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου o Αρνό Λαγκαρντερ δεν ήταν και ο πιο επάξιος κληρονόμος: Αφού έχασε τον έλεγχο της αερροδιαστημικής εταιρείας, τον περασμένο Νοέμβριο πούλησε και τον όμιλο μέσων ενημέρωσης στη Vivendiη η οποία ελέγχεται από τον δεξιό δισεκατομμυριούχο Βίνσεντ Μπολορέ.

Η εφημερίδα Liberation έγραψε ότι ο Λαγκαρντέρ «ρήμαξε» την αυτοκρατορία του πατέρα του αφήνοντάς τη στα χέρια του κύριου χρηματοδότη των σκληρών δεξιών μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας. «Ο Ζαν Λυκ Λαγκαρντέρ ξεκίνησε από το τίποτα και έχτισε μια αυτοκρατορία. Ο γιος του ξεκίνησε με μια αυτοκρατορία και κατέληξε στο τίποτα…», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι Times αναφέρουν ακόμη ότι ο Λαγκαρντέρ είναι ένα μοναχοπαίδι που προετοιμάστηκε από τον πατέρα του για να αναλάβει το μέλλον του ομίλου συνεχίζοντας την  οικογενειακή δυναστεία, όμως εκείνος επηρεάστηκε τόσο πολύ από τον Μπολορέ, που «έχασε το δρόμο του».

Από τότε που η Le Journal du Dimanche τέθηκε υπό τον έλεγχο του Μπολορέ, έγινε η πρώτη εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας που ευθυγραμμίζεται με τα δόγματα της σκληρής δεξιάς του Εθνικού Ράλι της Μαρίν Λεπέν, ενώ φιλοξενεί και τις απόψεις του ακροδεξιού κόμματος Reconquest.

Ο Αρνό Λαγκαρντέρ στις Κάννες το 2017: από τις διασημότερες φιγούρες των γαλλικών ΜΜΕ τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου (Photo by Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

 

Άναλογη «μετάλλαξη» έχει συμβεί και στο ραδιόφωνο Europe 1, που θεωρείτο ένας από τους πιο προοδευτικούς και δημοφιλείς ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Γαλλία στα τέλη του 20ού αιώνα. Σήμερα έχει δώσει μικρόφωνο σε ακροδεξιούς σχολιαστές και έχει μετατοπίσει τη θεματολογία του προς λαϊκιστικά θέματα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Λαγκαρντέρ αφορούν την διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, την εξαγορά ψήφων και την κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων.

Η «ντόλτσε βίτα» που κάνει ο 63χρονος με την 33χρονη σύζυγό του Τζέιντ Φόρετ είνα συχνά – πυκνά πρωτοσέλιδο στα κουτσομπολίστικα γαλλικά περιοδικά και αντικείμενο σχολιασμού στα κοινωνικά δίκτυα. Οι οικονομικές Αρχές της Γαλλίας τον κατηγορούν ότι χρηματοδοτούσε την πολυτελή ζωή του από τα εταιρικά ταμεία.

Ο ίδιος αρνείται βέβαια τις κατηγορίες ενώ από το περιβάλλον του επισημαίνεται ότι όσα του προσάπτονται σχετίζονται με εταιρείες που ανήκουν προσωπικά στον Λαγκαρντέρ και όχι στον κύριο όμιλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...