415
Πριν ένα μήνα, ο Νικολά Σαρκοζί απολάμβανε τον ήλιο και το διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου στη Βενετία | EPA/ETTORE FERRARI

Γαλλία: Διπλή δίωξη «για δόλιους ελιγμούς» κατά του Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 15:53
Πριν ένα μήνα, ο Νικολά Σαρκοζί απολάμβανε τον ήλιο και το διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου στη Βενετία
|EPA/ETTORE FERRARI

Γαλλία: Διπλή δίωξη «για δόλιους ελιγμούς» κατά του Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 15:53

Συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον οποίο ασκήθηκε διπλή δίωξη την Παρασκευή, στο πλαίσιο έρευνας για δόλιους ελιγμούς που είχαν στόχο να τον απαλλάξουν από υποψίες για την χρηματοδότηση από την Λιβύη της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Οπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, στον Σαρκοζί ασκήθηκε δίωξη για απόκρυψη υποκίνησης ψευδούς κατάθεσης σχετικά με την ανάκληση των κατηγοριών που διατύπωσε εναντίον του ο γαλλολιβανέζος μεσολαβητής Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 και για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την διάπραξη του αδικήματος της εξαπάτησης του δικαστηρίου σε οργανωμένη συμμορία.

Η δικαστική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου, ελήφθη έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες από δύο οικονομικούς δικαστές, οι οποίοι επιφορτίσθηκαν με την έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 για την επιχείρηση που ονομάστηκε «Sauver Sarkozy» (Σώστε τον Σαρκοζί) από έναν από τους κατηγορουμένους.

Με την απαγγελία κατηγοριών, οι δικαστές δείχνουν ότι διαθέτουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή του στους ελιγμούς αυτούς, στους οποίους είναι αναμεμειγμένοι τουλάχιστον εννέα ακόμη πρωταγωνιστές που ενέχονται σε διάφορους βαθμούς και χρονικές στιγμές, ενδεχομένως δίνοντας ο ίδιος την συγκατάθεσή του.

Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης συνίστατο στην εξασφάλιση της ανάκλησης των κατηγοριών κατά του Σαρκοζί από τον Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 με αντάλλαγμα ενδεχόμενη αμοιβή.

Στην συνέχεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μία απόδειξη ότι ήταν πλαστό το λιβυκό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012 στην ιστοσελίδα Mediapart και αναφερόταν σε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη αποφανθεί ότι ο Σαρκοζί θα δικαστεί με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της παράνομης χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας σε σχέση με τη φερόμενη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Η κυρίως δίκη, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται άλλα 12 πρόσωπα, προγραμματίσθηκε για τις αρχές του 2025 στο Παρίσι και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για δωροληψία, σύσταση και συμμορία, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και κλεπταποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων λιβυκών κεφαλαίων.

Ο πρώην γάλλος πρόεδρος έχει ήδη βρεθεί ένοχος για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, σε υπόθεση που αφορούσε τη δωροδοκία ενός δικαστή στον οποίο πρόσφερε μία πολυπόθητη θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα που γινόταν για τα οικονομικά της προεκλογικής του καμπάνιας.

Παράλληλα, αναμένεται σύντομα να δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό, για μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...