500
Μάχη για να σωθούν σπίτια από τις φλόγες στη Σταμάτα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτιά στη Σταμάτα – Μεγάλη μάχη για να σωθούν σπίτια

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 12:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/07/2021, 16:36
Μάχη για να σωθούν σπίτια από τις φλόγες στη Σταμάτα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτιά στη Σταμάτα – Μεγάλη μάχη για να σωθούν σπίτια

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 12:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/07/2021, 16:36

Εκτός ελέγχου βρισκόταν ως αργά το μεσημέρι της Τρίτης η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το πρωί σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής –συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης–, πολύ κοντά σε κατοικίες.

H κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται λίγο μετά τις 4 μ.μ. καθώς η κινητοποίηση υπήρξε τεράστια, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό όσο και συντονισμού και ενημέρωσης των κατοίκων. Στις 4.45 μ.μ. ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που συντόνιζε την όλη επιχείρηση, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι η φωτιά ήταν σε ύφεση και αναμενόταν να οριοθετηθεί.

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 43 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνέδραμαν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων 5 μποφόρ, η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί σε έλεγχο και έτσι υπήρξε νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στο σημείο έφτασαν να επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη. Την επιχείρηση κλήθηκε να συντονίσει ο αντιστράτηγος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μετέβη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Για «εμπρησμό καθαρό» έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης. Ο ίδιος είπε ότι περίπου 20 σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Για πολλές διάσπαρτες εστίες και φλόγες ανάμεσα στα σπίτια, έκανε λόγο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Το μεσημέρι ο δήμαρχος, Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ πως η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη και είχε ήδη πραγματοποιηθεί η εκκένωση του οικισμού «Γαλήνη», ενώ έγινε και ενημέρωση ώστε κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονται δίπλα στη λεωφόρο Δροσιάς-Σταμάτας. Το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μήκος 4 χλμ.

Παράλληλα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112, καλώντας όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας και της Ροδόπολης να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε επείγουσα ειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως. Σημειώνεται ότι οι άνεμοι στην περιοχή φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στον Βύρωνα, κοντά στην Καισαριανή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κατοικίες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...