276
Δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ από τη συνεργασία στους εξοπλισμούς, επέμεινε ο γερμανός ΥΠΕΞ | Reuters

Φτηνές δικαιολογίες από Μάας για την πώληση όπλων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:19
Δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ από τη συνεργασία στους εξοπλισμούς, επέμεινε ο γερμανός ΥΠΕΞ
|Reuters

Φτηνές δικαιολογίες από Μάας για την πώληση όπλων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:19

Αντίθετος με τον τερματισμό όλων των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία από χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ξεκόβοντας έτσι κάθε συζήτηση περί επιβολής εμπάργκο εξοπλισμών στο καθεστώς Ερντογάν.

Και το επιχείρημα που προέβαλε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ήταν ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Αγκυρα να στραφεί σε άλλες αγορές, όπως δηλαδή έκανε με τους S-400 από τη Ρωσία, επειδή δεν πήρε τους αμερικανικούς Patriot.

«Από στρατηγικής σκοπιάς, το αίτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία δεν το βρίσκω σωστό. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Είδαμε πώς η Τουρκία-εταίρος του ΝΑΤΟ, επειδή δεν μπόρεσε να πάρει πυραύλους από τις ΗΠΑ, αγόρασε εύκολα άλλους από τη Ρωσία», υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τα άλλα και ενώ ο εξοπλισμός της Τουρκίας με γερμανικά όπλα (άρματα μάχης και υποβρύχια τύπου 214) συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας, χώρα-μέλος της ΕΕ και εταίρο της Ελλάδος και της Κύπρου, ο Χάικο Μάας ισχυρίστηκε ότι δεν έχει χάσει ακόμα τις ελπίδες του «για την επίλυση της διαφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσω διπλωματικών καναλιών.

«Φυσικά πιστεύουμε ότι υπάρχει μία λύση στη σύγκρουση και ότι δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ από τη συνεργασία στους εξοπλισμούς», επέμεινε ο γερμανός ΥΠΕΞ, δείχνοντας για μία ακόμη φορά πόσο έντονο είναι το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τη… σύμμαχο Τουρκία.

Και όλα αυτά όταν ένας άλλος εταίρος στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο –που τυγχάνει να είναι και ο σπουδαιότερος–, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για την υποτιθέμενη επίδειξη δύναμης του Ερντογάν με την απόκτηση των ρωσικών S-400.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...