484
Κόκκινα γαρύφαλλα έξω από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ιστικλάλ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη | REUTERS/Umit Bektas

Φόβος στην Ιστικλάλ, την καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 16:43
Κόκκινα γαρύφαλλα έξω από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ιστικλάλ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη
|REUTERS/Umit Bektas

Φόβος στην Ιστικλάλ, την καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 16:43

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη συνέβη στην οδό Ιστικλάλ, μία από τις κεντρικότερες εμπορικές οδούς της πόλης, που «είναι γεμάτη ζωή από το πρωί έως το βράδυ».

Την επομένη μετά την έκρηξη, η ρεπόρτερ του BBC επισκέφθηκε το σημείο, ένα από τα αγαπημένα της στην Κωνσταντινούπολη. Το κλίμα είχε αλλάξει εντελώς. Τα αίματα από τον πεζόδρομο και τα συντρίμμια είχαν ήδη καθαριστεί, αλλά τα σπασμένα τζάμια στα γύρω κτίρια, πάνω από το σημείο όπου υπήρχε το παγκάκι με τη βόμβα και κόκκινα γαρύφαλλα αφημένα από τους περαστικούς στον δρόμο, μαρτυρούσαν την καταστροφή.

Καθημερινά, η οδός Ιστικλάλ είναι γεμάτη τουρίστες που έρχονται να αγοράσουν τον θρυλικό σιροπιαστό μπακλαβά της Πόλης, αλλά και τουρκικές οικογένειες που βολτάρουν με τα παιδιά τους και χαζεύουν τους πλανόδιους διασκεδαστές, ενώ στους γύρω δρόμους έχει μπαρ και εστιατόρια. «Η Ιστικλάλ είναι η κύρια αρτηρία της καρδιάς της Κωνσταντινούπολης», γράφει η Αννα Φόστερ.

Παλιότερα, ο δρόμος είχε γίνει ξανά στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από καμικάζι βομβιστή. Τα χρόνια 2015-17, περισσότεροι από 500 πολίτες είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις από ισλαμιστές και Κούρδους στην Τουρκία.

O τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη της Κυριακής στο PKK, το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Η δημοσιογράφος μίλησε σε ανθρώπους που εργάζονται στην Ιστικλάλ ή την επισκέπτονται συχνά. «Τον πιστεύω τον υπουργό. Είναι τρομοκρατική επίθεση, σκότωσαν αθώους και παιδιά. Πρέπει να τους εκτελέσουν. Δεν νομίζω ότι θα γίνουν και άλλα χτυπήματα γιατί τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά», είπε στο BBC ο Μπουρχάν Κιζιλκάγια, ιδιοκτήτης μικρού εστιατορίου κοντά στην Ιστικλάλ.

Ο Νεσίμ Τσελίκ, τούρκος πολίτης κουρδικής καταγωγής, είπε ότι δεν πιστεύει ότι το PKK είναι υπεύθυνο για την επίθεση, αλλά φοβάται ότι θα επιστρέψουν οι ημέρες του 2015-17.

«Ολοι τώρα ανησυχούν ότι η περίοδος εκείνη μπορεί να ξανάρθει. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, τον επόμενο Ιούνιο, οι βόμβες θα επιστρέψουν. Δεν το πίστευα αυτό, αλλά μετά το χθεσινό γεγονός, το πιστεύω».

Ο Μεσίτ Μπαλ έχει ένα μικρό κιόσκι στην Ιστικλάλ εδώ και 40 χρόνια. Ο γιος του ήταν εκεί όταν εξερράγη η βόμβα, σε απόσταση 20 μέτρων. Επεσε στον δρόμο από την ισχύ της έκρηξης. Αλλοι που έτρεχαν να φύγουν, τον πατούσαν και έπεφταν πάνω του από τον πανικό τους. Υπήρχε αίμα παντού. Την επόμενη μέρα, επέστρεψε στο κιόσκι κανονικά, παρόλο που οι δικοί του δεν ήθελαν να το ανοίξει. Ο Μεσίτ όμως, δεν μπορούσε να λείψει. «Το ανοίγω κάθε μέρα στις 6 το πρωί εδώ και 40 χρόνια. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί αυτό σε αυτόν τον δρόμο».

Ο Αντεμ Τουρσούν βρισκόταν στην άλλη άκρη της οδού Ιστικλάλ την ώρα της επίθεσης. «Ξαφνικά, άρχισα να βλέπω ασθενοφόρα και κόσμο να φωνάζει για μία έκρηξη». Η βρετανίδα δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί είχε επιστρέψει στο σημείο την επόμενη ημέρα. «Ηθελα να δω, είμαι περίεργος. Περνάω από αυτό τον δρόμο κάθε μέρα. Εδώ είναι η ζωή, τον λατρεύω αυτό τον δρόμο», απάντησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...