739
Η περιοχή που επλήγη, στη συνοικία Μπέγιογλου, στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα Σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες | REUTERS/Kemal Aslan

Ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Εξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 16:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2022, 20:00
Η περιοχή που επλήγη, στη συνοικία Μπέγιογλου, στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα Σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες
|REUTERS/Kemal Aslan

Ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Εξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 16:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2022, 20:00

Εξι νεκρούς και τουλάχιστον 81 τραυματίες άφησε πίσω της η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ της περιοχής Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το περιστατικό, το οποίο αποτέλεσε μια «άθλια επίθεση», όπως είπε.

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία. για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδήλωναν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην «επίθεση».

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση και την έκρηξης της βόμβας πυροδότησε μια γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη φωτογραφία της φερόμενης ως ύποπτης:

Νωρίτερα, μιλώντας για το συμβάν, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και ο τοπικός κυβερνήτης, ανέφεραν ότι τη δυνατή, όπως χαρακτηρίστηκε, έκρηξη ακολούθησε πανικός μεταξύ των παρευρισκομένων στην περιοχή, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από αυτήν τρέχοντας.

Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν ασθενοφόρα εντός της Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία απέκλεισε ταχύτατα. Το συγκεκριμένο σημείο, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ήταν κατάμεστο, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα, από καταστηματάρχες, τουρίστες, αλλά και οικογένειες, μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσαν ότι τα αίτια της έκρηξης δεν ήταν άμεσα δυνατό να προσδιοριστούν.
«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές», ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά στο Twitter, προσθέτοντας ότι η έκρηξη σημειωθηκε περίπου στις 16.20 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Ενας δημοσιογράφος του Reuters είδε ένα ελικόπτερο να πετάει στην περιοχή κοντά στην Πλατεία Ταξίμ, αλλά και αρκετά ασθενοφόρα.

«Οταν άκουσα την έκρηξη πέτρωσα, οι άνθρωποι πάγωσαν, ενώ κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τότε, άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορούσες να κάνεις;», δήλωσε ο 45χρονος Μεχμέτ Ακους, εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Οι συγγενείς μου με πήραν στο τηλέφωνο. Ξέρουν ότι εργάζομαι στην Ιστικλάλ. Τους διαβεβαίωσα ότι είμαι καλά», είπε ο ίδιος.

Ο σταθμός της αστυνομίας Κασίμπασα, που βρίσκεται δίπλα στο σημείο της έκρηξης, δήλωσε στο Reuters ότι όλα τα πληρώματα των αστυνομικών βρίσκονται στο σημείο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επιθεωρητές των εγκληματολογικών υπηρεσιών βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης, ενώ το πρακτορείο Ανατολή προσέθεσε ότι οι εισαγγελικές Αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση.

Τα συλλυπητήριά του «στους συγγενείς των θυμάτων από την έκρηξη στη Λεωφόρο Ιστικλάλ» μετέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Μια διπλή βομβιστική επίθεση έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσε 38 άτομα και τραυμάτισε 155 σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την έκρηξη που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές Αρχές.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία», προσέθεσε, «δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων».

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό», κατέληξε η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις

Την καταδίκη «κάθε μορφής τρομοκρατίας» από την Ελλάδα εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε «συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία».

Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «στις οικογένειες των θυμάτων, στον πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό», όπως έγραψε στο Twitter. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», κατέληξε.

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε πλήθος ηγετών, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη απόψε», σημείωσε στη δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Ολες μας οι σκέψεις είναι με εκείνους που ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή και τον λαό της Τουρκίας σε αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή».

Στο δικό του tweet ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν και στον τουρκικό λαό». «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς τη σύμμαχό μας Τουρκία», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...