580
Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου | REUTERS/Henry Nicholls

Φόβοι ακόμη και για το «τέλος» των Τόρις εάν επιστρέψει ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2022, 13:13
Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου
|REUTERS/Henry Nicholls

Φόβοι ακόμη και για το «τέλος» των Τόρις εάν επιστρέψει ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2022, 13:13

Συνάντηση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του Ρίσι Σούνακ πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με φόντο την κούρσα-αστραπή των Συντηρητικών για την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος, έπειτα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, που έμεινε μόλις 45 ημέρες στην εξουσία, σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ.

Ο Τζόνσον επέστρεψε το πρωί της ίδιας ημέρας στο Λονδίνο, μετά τις διακοπές του στην Καραϊβική, εξέλιξη που ενέτεινε τη σεναριολογία για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε πετάξει τη σιβυλλική φράση «Hasta la vista, baby!» κατά την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο την 20ή Ιουλίου, συνάντησε τον Σούνακ, η παραίτηση του οποίου οδήγησε εντέλει σε αυτή του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη διαδοχή της Τρας, μετέδωσε το BBC.

Ο πρώην υπουργός επίσης δεν είχε γνωστοποιήσει την είσοδό του στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κατά το ρεπορτάζ της συνήθως καλά πληροφορημένης Sunday Telegraph, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο «κοινής» υποψηφιότητάς τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός «εμφυλίου πολέμου» των Τόρις.

Η συνάντηση έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν από την προθεσμία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, στις 14.00 τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη των Τόρις εκκίνησαν μια «ξέφρενη εκστρατεία» με στόχο να σταματήσουν την πιθανή επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, εκφράζοντας φόβους ότι το σενάριο αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομική ταραχή και θα διακινδύνευε «το τέλος του Συντηρητικού κόμματος», σύμφωνα με τον Guardian.

Η ομάδα του Τζόνσον ισχυριζόταν το βράδυ του Σαββάτου ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών, όριο που θεσπίστηκε προκειμένου να καταστεί υποψήφιος για την ηγεσία της παράταξης, παρά το γεγονός ότι δημοσίως υπέρ του τάχθηκαν μόνο 55.

Βουλευτές των Τόρις αμφισβήτησαν ανοιχτά τον ισχυρισμό αυτό, το ίδιο βράδυ. Αναφερόμενος σε φωτογραφία που κυκλοφόρησαν υποστηρικτές του Τζόνσον στην οποία ο τελευταίος εμφανίζεται να μιλά στο τηλέφωνο με βουλευτή, ο συντηρητικός βουλευτής Ρόμπερτ Σιμς διερωτήθηκε χαρακτηριστικά:

«Αν ο Μπόρις έχει 100 (βουλευτές) στο “τσεπάκι του”, γιατί οι υποστηρικτές του κοινοποιούν φωτογραφίες του να εκλιπαρεί για ψήφους;».

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του Ρίσι Σουνάκ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών ώστε να αναγκάσουν μία πιθανή υποψηφιότητα Τζόνσον να αποσυρθεί, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα. Εκτιμούσαν ότι μια ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών που θα υποστήριζαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον Σουνάκ θα έστελνε ένα μήνυμα στα μέλη του κόμματος να μην τους «φορτώσουν» με ακόμη έναν ηγέτη που δεν επιθυμούν.

Δεν έλειψαν και οι απειλές παραίτησης βουλευτών σε περίπτωση επανόδου του Τζόνσον στην εξουσία. Εξάλλου σε ένα τέτοιο σενάριο άλλοι αντιδρώντες βουλευτές θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολο το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης υπό τον ίδιο, ακόμη κι εάν δεν εγκατέλειπαν τις έδρες τους.

Βουλευτής των Τόρις του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε από τον Guardian προειδοποίησε ότι μία νίκη Τζόνσον στην εσωκομματική κούρσα θα μπορούσε να επισπεύσει τις πρόωρες εκλογές –σε μία περίοδο μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς να ξεπερνούν τους Συντηρητικούς κατά αρκετές μονάδες– αλλά και να σημάνει «το τέλος του Συντηρητικού Κόμματος» εάν πυροδοτήσει ανεξαρτητοποιήσεις ομάδων βουλευτών.

Πέραν των Σούνακ και Τζόνσον, το μοναδικό άλλο όνομα που έχει ακουστεί ως τώρα είναι αυτό της Πένι Μόρντοντ, που επισημοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...