501
Ενα ελικόπτερο ρίχνει νερό πάνω από φλεγόμενη περιοχή στην Ισπανία | REUTERS/Susana Vera

Φονικός καύσωνας έχει βάλει φωτιά στη δυτική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 13:35
Ενα ελικόπτερο ρίχνει νερό πάνω από φλεγόμενη περιοχή στην Ισπανία
|REUTERS/Susana Vera

Φονικός καύσωνας έχει βάλει φωτιά στη δυτική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 13:35

Τεράστιες πυρκαγιές σάρωσαν τη δυτική Ευρώπη καταστρέφοντας εκτάσεις γης και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω καύσωνα που, όχι μόνο σπάει ρεκόρ, αλλά δεν δείχνει και σημάδια υποχώρησης. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ξέσπασαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Στην περιοχή Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτι τους καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος.

Αυτή η πυρκαγιά και μια άλλη ακριβώς νότια του Μπορντό έχουν καταστρέψει σχεδόν 40.000 στρέμματα γης μέσα σε μία μέρα.
«Εχουμε μια πυρκαγιά που αν δεν τεθεί υπό έλεγχο θα συνεχίσει να καίει ανεξέλεγκτη με ανυπολόγιστες συνέπειες» λένε οι τοπικές Αρχές. Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν σκηνές αποκάλυψης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει νέα ρεκόρ ζέστης για την ερχόμενη εβδομάδα.  Οι Αρχές έθεσαν σε υψηλό πορτοκαλί συναγερμό άλλα 22 περιφερειακά διαμερίσματα κυρίως κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Ο Κριστόφ Ναντέ και ο γαμπρός του βρίσκονται σε ένα καταφύγιο κοντά στο Λα Τεστ ντε Μπικ, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο χωριό Καζό, χωρίς να προλάβουν να πάρουν μαζί τους τίποτα. «Εχουμε μόνο τα ρούχα που φοράμε, ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε εκεί για να σώσουμε τη γάτα μας», είπαν. Στο προσωρινό καταφύγιο βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι που άφησαν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Εν τω μεταξύ, στις γαλλικές Αλπεις οι ορειβάτες κλήθηκαν να αναβάλουν τα ταξίδια τους στο Μον Μπλαν λόγω του κινδύνου πτώσεων βράχων που προκαλούνται από «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με πολλά πύρινα μέτωπα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο με το οποίο επιχειρούσε συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Οι πορτογαλικές Αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 238 άνθρωποι πέθαναν από τη ζέστη την περασμένη εβδομάδα.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Γη έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, γράφει το BBC.

Και δεν είναι μόνον αυτές οι χώρες που ψήνονται από τη ζέστη. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κοιλάδα του ποταμού Πάδου – του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας που έχει αρχίσει να στεγνώνει από τη ξηρασία.

REUTERS/Massimo Pinca

Το δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου αναφέρθηκε και στην Ελλάδα γράφοντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Ρέθυμνο και τη Σαρωνίδα, αλλά και στο βόρειο Μαρόκο, όπου πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς οι πυρκαγιές σάρωσαν πολλές επαρχιακές περιοχές και κατέστρεψαν ένα ολόκληρο χωριό αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον έναν νεκρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...